KARPAL SINGH DAKWA PEMUDA PAS TIDAK FAHAM BAHASA INGGERIS
Sebagai seorang peguambela yang terkemuka di Malaysia, Pengerusi DAP, Karpal Singh menganggap keceluparan mulut Pemuda PAS terhadapnya dalam isu pembatalan PAS sebagai parti politik berasaskan agama disebabkan tidak faham Bahasa Inggeris.

Begitupun PAS menyifatkan kenyataan Pengerusi DAP itu sebagai angkuh dan bongkak.

Akibat daripada berasa terhina dengan kenyataan Karpal itu, Pemuda PAS menuntut permintaan maaf daripada pemimpin veteran dari parti sekutunya itu berhubung kenyataan yang dibuat pada sidang media yang mendesak agar pertubuhan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftarannya.

Karpal bertegas tiada permintaan maaf bakal dibuat dan sebarang tuntutan daripada pemimpin PAS tidak akan dilayan.

Naib Ketua Pemuda PAS, Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss dalam satu kenyataan hari ini berkata, tindakan Karpal memperlihatkan pemimpin itu tidak mahu mengakui kesilapan.

“Kenyataan media Karpal Singh bertajuk “Karpal: I will not say sorry (Unfazed: PAS leaders ignorant, don’t understand English, says DAP chairman)” memperlihatkan tindakannya tidak mahu mengakui kesilapan dan mengambil sikap positif dengan memohon maaf amat dikesali sama sekali.

“Saya percaya dan pimpinan PAS juga percaya bahawa tindakan Karpal ini sedikit sebanyak menjejaskan hubungan yang baik yang terbina selama ini sebagai seorang sahabat dan juga sebahagian di dalam satu pakatan,” katanya.

“Isu yang dibangkitkan oleh Karpal iaitu saya tidak memahami apa yang disampaikan oleh beliau pada 5 November yang lalu kerana tidak memahami bahasa Inggeris yang baik menyebabkan salah faham berlaku adalah satu kenyataan yang angkuh.

“Saya merasakan isu tersebut tidak timbul kerana saya telah mendapat pendidikan di Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Teknologi Mara yang medium pertuturan pengantar utamanya ialah bahasa Inggeris.

“Saya juga menamatkan pengajian saya di peringkat PhD di Universiti Manchester United Kingdom yang kesemuanya memerlukan pemahaman di dalam bahasa Inggeris,” katanya.


Justeru, jika Karpal masih tidak mahu memohon maaf kepada PAS, terpulanglah kepada kepimpinan PAS untuk meneruskan tindakan seterusnya termasuklah memikirkan kembali tahaluf siyasi bersama DAP itu.  
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
November 22, 2013 at 12:19 AM

Si-kapal-KAPIR-BABI ni ingat dia PENJAJAH kita, umat Islam/Melayu! Inilah akibat kita asyik beri muka kpd. PENJAJAH KAPIR Musuh Islam/Melayu!

SYUKUR ALHAMDULILLAH kalau PAS boleh TEGAS mcm. ni kpd. KAPIR DAJAL BINATANG-BINATANG BUAS-Musuh Islam/Melayu, termasuk si kapal-KURAP-DAPBANGKAI ini! Dan NYAHkan puak LIBERAL PENGKHIANAT mahupun kongres KAPIR-KURANG-AJAQ dr. PAS! Biarlah juga PAS BERSATU dgn. UMNO, utk. TUMBANGkan si KAPIR DAJAL yg. makin BUAS dr. DAPBANGKAI/PKR!

MATRADE, MITI, MIROS, MIMOS semuanya diKUASAI si KAPIR - inilah BALANYA! Patutlah juga umat Islam/Melayu kita makin sakit macam-macam; disyaki diRACUN NAJIS BABI! KURANG AJAQ betul; Cina S'pura dan dr- China pun buat Tanah Melayu Islam kita ini sbg. tanah KANDANG BABI mereka - lihat di http://pengundisetiasungairapat.blogspot.com/2013/11/alasan-miros-lupus-kenderaan-melebihi.html, Alasan MIROS Lupus Kenderaan melebihi 12 tahun kerana Malaysia Menuju Negara Maju Tapi Kandang Babi?, Sungai Rapat Tuesday, November 19, 2013!

Itulah asyik jual TANAH PUSAKA kita ini kat KAPIR termasuk dr. S'pura, Taiwan, Hong Kong dan China!

Bahkan NAJIS BABI kerap dilepaskan, disyaki oleh GENG KONGSI GELAP CINA, disyaki di taja oleh si KAPIR DAPBANGKAI/PKR, ke sawah-sawah dan sungai-sungai utk. MENGHAPUS-MERAMPAS kpg-kpg SAWAH PADI dan NELAYAN PUSAKA nenek-moyang kita yg. berzaman, terutamanya di P. Pinang!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger