JAWATANKUASA DISIPLIN DAP PECAT ADUN PUJUT FONG PAU TECKDAP bertegas dan tidak akan berkrompomi terhadap mana-mana ahli parti termasuklah pemimpin Ahli Parlimen atau ADUN yang melanggar arahan parti.

Atas ketegasan itu, ADUN Pujut, Fong Pau Teck telah dipecat daripada parti DAP disebabkan kegagalannya membayar sumbangan bulanan yang diwajibkan kepada parti.

Biarpun ramai yang melihat perlanggaran arahan itu kecil, tetapi hakikatnya ADUN Pujut itu telah melanggar arahan dan wajib dikenakan tindakan.

Perkara itu diumumkan oleh pengerusi jawatankuasa disiplin DAP Tan Kok Wai dalam satu kenyataan hari ini sehingga menyebabkan Fong Pau Teck terkejut kerana kesalahan itu menjadi serius sehingga menyebabkan dirinya dipecat terus daripada parti dengan serta-merta.

DUN Pujut merupakan sebahagian daripada DUN dalam Parlimen Miri yang disandang Michael Teo dari PKR.

Menurut Tan, keputusan jawatankuasa tersebut berdasarkan tindakan Fong yang sering menunjukkan perbuatan ingkar dan melanggar disiplin parti dalam banyak kes.

"Keengganan Fong untuk membayar sumbangan bulanan kepada parti dan juga jumlah tertunggak hasil dari peningkatan elaun ADUN Sarawak, merupakan perbuatan ingkar kepada arahan parti.

"Jawatankuasa disiplin mendapati keingkaran Fong ke atas mandat parti menjadi duluan yang sangart teruk yang tidak boleh dimaafkan.

“Oleh itu, jawatankuasa disiplin mencapai keputusan sepakat untuk menyingkirkan Fong," katanya.

Tan berkata Fong telah diarahkan untuk mengosongkan jawatannya sebagai ADUN Pujut mengikut peruntukan IV perenggan 12(c) perlembagaan parti.

Katanya, Fong masih boleh merayu dalam bentuk bertulis dalam tempoh 14 hari.


Melihat kepada arahan dan tindakan terbaru ini, jelas ADUN Pujut itu telah hilang keanggotaan sebagai ahli DAP dan telah diminta untuk mengosongkan jawatannya sebagai ADUN. 
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
November 18, 2013 at 10:25 PM

Kita jgn. TERPERANGKAP dgn. drama-drama DAJAL si DAPBANGKAI/PKR yg. berterusan, terutamanya isu dalamannya – nak MENGALIH perhatian dr. isu yg. lebih penting buat mereka!
Sedangkan senyap-senyap Musuh Islam/Melayu dr. puak DAJAL Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR, disyaki terus makin agresif menggunakan agama Kristian, utk. menghasut Bumiputera Bukan Islam [termasuk utk. membenci Islam/umatnya (terutamanya Melayu-Melanau) dan UMNO] serta MENGKRISTIANkan lagi seramai Bumiputera miskin, di pendalaman Sabah/Sarawak, serta kpg. Orang Asli dan kpg. estet India miskin. Yg. penting bagi MUSUH Islam/Melayu terutamnya dr. DAPBANGKAI, ialah supaya P. Pinang, Selangor, serta Sabah-Sarawak (yg. kaya minyak-gas), disyaki, dapat diKRISTIANkan, supaya senang utk. diJAJAH dan Malaysia sbg. NEGARA Islam serta umat Islam/Melayunya dpt. ditumbangkan!

Dan lelaki Cina Kristian Zionis, disyaki ejen KAPIR DAPBANGKAI/PKR juga disyaki makin direkrut mengahwini kaum Orang Asli dan Bumiputera miskin Sabah/Sarawak, termasuk melalui NGO-NGO si KAPIR, yg. kononnya nak membantu Bumiputera miskin di pendalaman - lihat di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/11/06/baram-dam-native-suit.aspx, Natives file suit over removal of native land rights for Baram Dam project, by stephen then, November 6, 2013. Dan disyaki lebih senang lelaki menjadi ejen dlm. hal ini, kerana kaum isteri dan terutamanya anak-anak sbg. jenerasi akan dtg., akan lebih senang dibentuk termasuk sbg. pemimpin – lihatlah kaum Penan yg. semakin militan dan amat anti Islam/Melayu-Melanau.

DAPBANGKAI/PKR disyaki akan menggunakan Ketua-ketua kpg. yg. punya pengaruh besar dan anak-anak muda, yg. senang dihasut. Jgn. lupa kerana DAPBANGKAI/PKR adalah sekutu kuat PAP-Barat-Israel, disyaki, wang tajaan akan berlimpah, utk memudahkan sebrg. projek di pendalaman, termasuk yg. kos tinggi! Maka Adun-adun BN, terutama yg. Islam/Melayu, juga baik lebih aktif TURUN PADANG di pendalaman Sabah-S’wak!

Bahkan saya syak Allahyarham Timbalan pegarah JAKIM S'wak dan 3 pekerjanya dilanggar lori balak (pemandunya lari) juga sebenarnya diRANCANG secara halus; apalagi S'wak makin disasarkan Musuh Islam/Melayu utk diKRISTIANkan (sebab itu juga saya syaki inilah mengapa kpg-kpg PUSAKA Islam/Melayu, termasuk tepi laut, terutamanya di Sibu, Bintulu, Kuching dan Miri asyik terbakar - utk. dihalau atau diRAMPAS tanah/kpg). Patutnya mulai sekrg., maklumat aktiviti mana-mana pegawai mana-mana jbtan agama Islam kita mesti dirahsiakan dan setiap tugasan dan pejabat mendpt. iringan/kawalan polis, dan KDN serta PDRM mesti bekerjasama dgn. polis negeri (yg. kdg-kdg. dikuasai Bukan Islam yg. disyaki tidak peduli bila mangsa adalah umat Islam/Melayu) bila berlaku jenayah, yg. termasuk rompakan/kebakaran/pembunuhan/kemalangan jlnraya-industri, yg. ganjilnya, tetapi sungguh menyayat hati, MAJORITInya adalah umat Islam/Melayu di seluruh Malaysia ini!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous
November 18, 2013 at 10:58 PM

Skrg. DAPBANGKAI nak ambil peluang pula hal kejadian Pulau Pom-Pom!

KURANG AJAQnya olang putih kat resort Pulau Pom Pom tu, sampai boleh HALAU ATM-POLIS kita – lihat di http://syedsoutsidethebox.blogspot.de/2013/11/mat-salleh-kurang-ajar-halau-anggota.html, Mat Salleh Kurang Ajar Halau Anggota Tentera Dari Pulau Pom Pom ?, November 18, 2013! Si KAPIR WARGA ASING ini yg. patut diHALAU dr. Tanah Melayu PUSAKA kita ini!

Saya syaki sebenarnya olang putih ini yg. antaranya EJEN CIA-Mossad-MI6 tak mahu terdedah, mereka beroperasi dr. pulau itu dan mungkin juga merekalah yg. MERANCANG keganasan terhadap pelancong itu. Kerana disyaki ingin memburukkan negara kita, K'jaan BN serta ATM-Polis/projek ESSCOM kita, dan memaksa K'jaan kita bekerjasama dgn. tentera laut Amerika-British yg. makin meningkat berpengkalan di Filipina (termasuk mengambil peluang kejadian taufan di sana)! Lihatlah pengganas-pengganas TALEBAN, BOKO HARAM; Al-SHABAAB, AL-QAEDA dsbnya, adalah diCIPTA oleh Barat-Israel sendiri, untuk tujuan MENJATUHKAN Islam dan untuk melaksanakan PENJAJAHAN mereka, ke atas negara-negara Islam yg. kaya minyak gas; lihat di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013.
(lepas itu si Barat-Israel BERPURA kononnya asyik diserang al-Qaeda/Taleban)!

Maklumlah,tak lama dulu dua pulau di Sabah, telah diserahkan dgn. begitu senang kpd. "NGO-NGO alam sekitar" Barat, yg. bersekutu dgn. NGO tempatan, yg. disyaki dikuasai DAPBANGKAI/PKR (dan sekutu mereka dr. PAP-Barat-Israel)! Jadi kemungkinan pulau Pom Pom ini akan juga diserahkan utk. diuruskan oleh olang putih SELAMAnya, akibat kejadian ini!

Makcik Sambal Belacan.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger