JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN PAS: GOLONGAN ULAMA TOLAK MOHAMAD SABU


Disengajakan atau tidak, Dewan Ulama PAS jawatan Presiden dan Timbalan Presiden selayaknya disandang golongan ulama.

Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib berkata, perkara itu bukan bermaksud Dewan Ulama mahukan kuasa tersebut tetapi lebih kepada prinsip dan perlembagaan parti yang meletakkan al-Quran, Sunnah, Ijma dan Qias sebagai panduan dan rujukan Pas.

Justeru, beliau berkata mengikut logik golongan yang arif mengenai perkara tersebut adalah ahli Dewan Ulama PAS.

"Bukan hendak kepada jawatan, kerana prinsip dan dasar PAS itu memerlukan kepada ulama.

"Sebab PAS kata rujukan tertinggi pada PAS adalah Quran, sunnah, ijmak dan qias.

"Jadi berdasarkan rujukan tertingginya adalah sunnah, ijmak, Quran dan qias, jadi siapa lagi dari segi sudut logiknya siapa lebih memahami perkara itu.

"Jadi sekiranya mengikut kefahaman kami, jadi ulama yang lebih faham berbanding yang lain tetapi golongan profesional itu kita perlu ini rahsia kekuatan dan kekukuhan PAS.

Jika kepimpinan akar umbi mahukan perubahan dalam PAS, inilah masa yang sesuai dengan mengangkat kembali pemimpin ulama bagi menerajui PAS yang selama ini banyak dicampuradukkan golongan profesional.

Semenjak bersahabat dengan PKR dan mengamalkan tahaluf siyasi bersama DAP, pendekatan PAS kini sememangnya sudah jauh terpesong.


Boleh dikatakan setiap keputusan PAS telah dibayangi pemikiran golongan profesional yang banyak dipengaruhi DAP dan PKR. Inilah yang membuatkan ahli-ahli akar umbi seolah-olah menyedari bahawa PAS kini tidak seperti dahulu lagi sebaliknya sudah jauh tergelincir ke landasan kemungkaran.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger