DAP DAN PKR PERBODOHKAN KAUM PENAN DI PARLIMEN MALAYSIA


Setelah diracun dan dihasut Pakatan Pembangkang terutama DAP dan PKR, akhirnya beberapa penduduk Penan di kawasan Belaga telah dibawa ke Kuala Lumpur bagi mengadakan protes pemindahan penduduk Penan akibat pembinaan Empangan Murum.

Pagi tadi beberapa pemimpin Pakatan Pembangkang bersama beberapa persatuan bukan kerajaan (NGO’s) propembangkang bersama penduduk Penan yang diterbangkan khas dari Sarawak untuk bersama mengadakan piket di hadapan Parlimen Malaysia bagi merayu ihsan Perdana Menteri untuk campur tangan dalam pengusiran dan penempatan semula mereka.

Sebelum ini TV3 menerusi Buletin Utama bersama pemimpin Parti Rakyat Sarawak (PRS) telah mengadakan lawatan dan temu bual dengan penduduk Penan yang terlibat dalam proses pemindahan penduduk ke kawasan penempatan baru bagi memudahkan urusan pembinaan empangan Murum.

Kerajaan Negeri Sarawak sebelum ini telah menunaikan janjinya dengan membina semula penempatan penduduk Penan yang terlibat dengan mendirikan rumah dan menyediakan beberapa kemudahan lain termasuk bekalan air bersih dan elektrik.

Dalam masa yang sama kerajaan juga akan menyediakan kemudahan awam seperti klinik dan sekolah bagi keperluan penduduk agar tidak ketinggalan berbanding kawasan lain.

Seramai 14 wakil Penan itu hadir ke pejabat Ketua Pembangkang untuk menyerahkan memorandum yang menggesa Datuk Seri Najib Razak untuk memastikan proses perundingan boleh berlangsung di antara mereka dengan pihak berkuasa.

Namun, disebabkan jarum racun pemimpin Pakatan Pembangkang yang sering kali membawa isu Penan dan pembinaan empangan ini membuatkan masyarakat Penan termakan hasutan.


Lebih memburukkan keadaan apabila penduduk Penan itu dihasut dengan memberikan pampasan berjumlah RM500,000 bagi setiap keluarga.

Selepas berarak di Parlimen Malaysia, kumpulan yang sama juga telah ke Bukit Aman untuk menyerahkan memorandum menggesa polis bersikap neutral dalam bertugas mengawal halangan yang mereka dirikan berhampiran pintu masuk empangan Murum.

Dalam memorandum yang dialamatkan kepada ketua polis negara, komuniti itu menuntut polis menghentikan sekatan jalan berhampiran tempat mereka mendirikan halangan.

Seperti biasa, kumpulan itu diiringi pengasas NGO Suaram, Dr Kua Kia Soong dan Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM) S Arutchelvan.

Mengetuai rombongan itu adalah aktivis hak Orang Asli dan peguam yang juga pemimpin PKR Sarawak, Abun Sui Anyit.


Memorandum kumpulan ini telah diterima oleh MP Seremban, Anthony Loke bagi pihak pejabat Ketua Pembangkang.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
November 21, 2013 at 1:27 AM

Musuh Islam/Melayu dr. puak DAJAL Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR, disyaki terus makin agresif menggunakan agama Kristian, utk. menghasut Bumiputera Bukan Islam [termasuk utk. membenci Islam/umatnya (terutamanya Melayu-Melanau) dan UMNO] serta MENGKRISTIANkan lagi seramai Bumiputera miskin, di pendalaman Sabah/Sarawak, serta kpg. Orang Asli dan kpg. estet India miskin. Yg. penting bagi MUSUH Islam/Melayu terutamnya dr. DAPBANGKAI, ialah supaya P. Pinang, Selangor, serta Sabah-Sarawak (yg. kaya minyak-gas), disyaki, dapat diKRISTIANkan, supaya senang utk. diJAJAH dan Malaysia sbg. NEGARA Islam serta umat Islam/Melayunya dpt. ditumbangkan!

Dan lelaki Cina Kristian Zionis, disyaki ejen KAPIR DAPBANGKAI/PKR juga disyaki makin direkrut mengahwini kaum Orang Asli dan Bumiputera miskin Sabah/Sarawak, termasuk melalui NGO-NGO si KAPIR, yg. kononnya nak membantu Bumiputera miskin di pendalaman - lihat di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/11/06/baram-dam-native-suit.aspx, Natives file suit over removal of native land rights for Baram Dam project, by stephen then, November 6, 2013. Dan disyaki lebih senang lelaki menjadi ejen dlm. hal ini, kerana kaum isteri dan terutamanya anak-anak sbg. jenerasi akan dtg., akan lebih senang dibentuk termasuk sbg. pemimpin – lihatlah kaum Penan yg. semakin militan dan amat anti Islam/Melayu-Melanau.

DAPBANGKAI/PKR disyaki akan menggunakan Ketua-ketua kpg. yg. punya pengaruh besar dan anak-anak muda, yg. senang dihasut. Jgn. lupa kerana DAPBANGKAI/PKR adalah sekutu kuat PAP-Barat-Israel, disyaki, wang tajaan akan berlimpah, utk memudahkan sebrg. projek di pendalaman, termasuk yg. kos tinggi! Maka Adun-adun BN, terutama yg. Islam/Melayu, juga baik lebih aktif TURUN PADANG di pendalaman Sabah-S’wak!

Bahkan saya syak Allahyarham Timbalan pegarah JAKIM S'wak dan 3 pekerjanya dilanggar lori balak (pemandunya lari) juga sebenarnya diRANCANG secara halus; apalagi S'wak makin disasarkan Musuh Islam/Melayu utk diKRISTIANkan (sebab itu juga saya syaki inilah mengapa kpg-kpg PUSAKA Islam/Melayu, termasuk tepi laut, terutamanya di Sibu, Bintulu, Kuching dan Miri asyik terbakar - utk. dihalau atau diRAMPAS tanah/kpg). Patutnya mulai sekrg., maklumat aktiviti mana-mana pegawai mana-mana jbtan agama Islam kita mesti dirahsiakan dan setiap tugasan dan pejabat mendpt. iringan/kawalan polis, dan KDN serta PDRM mesti bekerjasama dgn. polis negeri (yg. kdg-kdg. dikuasai Bukan Islam yg. disyaki tidak peduli bila mangsa adalah umat Islam/Melayu) bila berlaku jenayah, yg. termasuk rompakan/kebakaran/pembunuhan/kemalangan jlnraya-industri, yg. ganjilnya, tetapi sungguh menyayat hati, MAJORITInya adalah umat Islam/Melayu di seluruh Malaysia ini!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger