Monday, October 28, 2013
Suasana PRK DUN Sungai Limau semakin rancak apabila artis jagaan PAS, Abby Abadi turut berkempen dalam membantu calon PAS, Mohd Azam Abdul Samat mempertahankan DUN Sungai Limau.

Pada malam Sabtu lepas, PAS telah mengadakan ceramah politik di Kampung Dulang Kecil di Yan, Kedah dengan mengetengahkan Abby Abadi sebagai penceramah utama.

Seperti biasa, Abby Abadi mengambil peluang ini memburukkan kerajaan BN semasa hanyatnya menjadi artis di dalam dunia hiburan.

Abby menyalahkan UMNO kerana membiarkan gejala maksiat berleluasa dalam industri hiburan tanah air. Kenapakah UMNO dan BN dipersalahkan dalam hal maksiat yang membabitkan artis? Bukankah yang melakukan maksiat itu ialah artis itu sendiri dan bukannya UMNO atau BN!

Abby juga mendakwa UMNO bertanggungjawab menjadikan golongan selebriti di Malaysia mengabaikan tanggungjawab sebagai umat Islam. Jawapan kepada soalan ini budak sekolah rendah pun boleh jawab.


"Dulu saya berlakon tak berfikir sangat tentang dosa dan pahala. Tak apa bila suami orang buat suami kita, suami kita pula orang lain boleh buat macam suami sendiri.

"Dalam dunia hiburan, kita dipisahkan oleh Islam. Kita hanya berurusan tentang duit. Ini berlaku dalam dunia hiburan di Malaysia dan kita boleh tengok sendiri. Di Malaysia kita dididik oleh Umno dan BN (Barisan Nasional) bahawa maksiat nampak macam benda biasa," katanya ketika berceramah di Kampung Dulang Kecil di sini, semalam.

Selain itu Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abdul Manan menyeru pengundi DUN Sungai Limau supaya tidak memberi undi kepada calon BN kerana menurutnya adalah berdosa jika memilih parti kerajaan yang ditunjangi Umno.

"Dulu saya tak pernah mengundi, kali ini (PRU-13) baru saya mengundi PAS. Jadi dulu saya tak mengundi Umno maka tidaklah berdosa sangat.

"Kalau kita salah pilih kerajaan...berdosa. Kalau dia (kerajaan) buat pelik-pelik turut berdosa sebab kita sokong dia," katanya.


Sebagai ahli UMNO dan Presiden Seniman, Zed Zaidi telah menjawab segala persoalan yang dilontarkan Abby Abadi.

Zed Zaidi telah mempertikaikan perjuangan Abby dalam PAS yang dilihat tidak ikhlas dan hanya bersuara apabila berceramah untuk membantu parti tersebut ketika pilihan raya.

Jelas Zed, ceramah yang disampaikan oleh Abby hanya mencari kesalahan orang lain selain menabur fitnah sekali gus bertentangan dengan ajaran Islam sebenar.

"Saya tidak faham dengan sikapnya kerana secara terang-terangan dia bukannya memperjuangkan Islam tetapi hanya untuk kepentingan politik dan jelas dia isu yang dia bangkitkan ternyata tidak masuk akal.

"Ia bersifat kebudak-budakkan dan ingin saya tanya di sini, di mana Abby ketika isu seperti penggunaan kalimah Allah hebat diperkatakan sebelum ini?

"Abby hanya muncul dan lantang bersuara hanya pada ceramah-ceramah untuk membantu calon pilihan raya parti itu dan bukannya memperjuangkan Islam," jelasnya.


4 comments:

 1. DIALAH YANG BUAT TU......
  TAK MALU BETUI !

  ReplyDelete
 2. bila dah kawin, mulut bawah memang la kenyang. mulut atas? t/jawab suami barunya utk sumbat apa yg patut...

  ReplyDelete
 3. BETINA MIANG kahwin budak mentah nak jadi ostajah (gelinya aku!)! Pi BERAMBOS!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete
 4. Bukan mak bapak ko pon sokong umno k?..dasar betina pekak..melalak le ko..

  ReplyDelete

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!