#PRKSgLimau KERAJAAN BN TIDAK PERNAH PINGGIRKAN PENDIDIKAN CINA


Dalam satu majli ramah mesra bersama masyarakat Cina di DUN Sungai Limau, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah meluluskan peruntukan lebih daripada RM2 juta untuk SJKC iaitu:

  1. SJKC Aik Min - RM1 juta
  2. SJKC Peh Wah - RM50,000
  3. SJKC Yok Meng - RM1 juta
  4. Tabung Pendidikan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Sungai Limau - RM200,000.


Menurut Muhyiddin, selama BN memerintah tidak pernah meminggirkan nasib orang Cina khususnya dalam pendidikan. Segala macam tohmahan Pakatan Pembangkang hanya bersifat mahu mengeruhkan suasana aman yang kini dinikmati rakyat Malaysia.

PRK DUN Sungai Limau ini sangat penting kepada BN sebagai batu lonjakan kepada menaikkan nama BN dan seterusnya meyakinkan rakyat bahawa BN bekerja untuk rakyat.

BN telah meletakkan calon Dr. Ahmad Sohaimi Lazim dan meminta agar kaum Cina di DUN Sungai Limau memberikan sokongan tanpa berbelah bahagi. Jika calon BN dipilih sebagai wakil rakyat, kawasan DUN Sungai Limau akan terus menikmati pembangunan yang sebelum ini kurang dirasai penduduk.

Walaupun Sungai Limau kawasan kampung tetap mahu pembangunan supaya hidup lebih senang.

Baru-baru ini dalam bajet 2014, Perdana Menteri sebut mengenai tambahan peruntukan RM50 juta kepada pendidikan. Kalau kerajaan BN tak bertanggungjawab tentulah tak bantu sekolah Cina dan tutup.

Sebelum ini Dong Zhong hentam saya, kata mahu tutup sekolah Cina. Mana ada? Di Kuala Lumpur kata mahu tutup SKJC Damansara sebab kecil. Kita buat sekolah baru, sekolah lama tetap buka.


SJKC dan SJKT tetap akan buka. Kenapa Dong Zhong nak marah? Dia kata kerajaan mahu hapuskan Bahasa Cina kerana tambah sedikit masa Bahasa Melayu. Dia marah. Apa salahnya ini Malaysia, kita kena cakap semua bahasa.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

December 18, 2013 at 10:02 AM

thanks gan infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger