PENYOKONG PAKATAN PEMBANGKANG BOLEH BAWA ISU CHING PENG KE MAHKAMAH


Jika berkeras dengan keputusan kerajaan dalam isu Chin Peng, penyokong dan pemimpin Pakatan Pembangkang boleh membawa terus ke mahkamah dalam mencabar keputusan kerajaan itu.

Ini susulan daripada ketegasan kerajaan menghalang jasad bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng disemadikan di Malaysia.

Perkara itu dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang turut menafikan dakwaan kerajaan telah melanggar perjanjian damai dengan PKM di Hatyai, Thailand pada 1989 ketika membuat penegasan berkenaan.

Berhubung perkara tersebut, beliau mengingatkan pihak yang berterusan 'berjuang' untuk membawa pulang jasad Chin Peng ke negara ini bahawa pemimpin komunis itu tidak pernah melakukan sebarang tindakan ke arah untuk menjadi warganegara Malaysia sepanjang setahun perjanjian itu dimeterai.

''Itu tidak benar (dakwaan kerajaan melanggar perjanjian damai di Hatyai), sebab saya sudah semak perjanjian itu, Chin Peng telah diberi peluang memohon sebagai warganegara dalam tempoh setahun.

''Tetapi dia enggan berbuat demikian dan tidak melakukan apa-apa tindakan ke arah untuk menjadi warganegara dan dengan ini hak dia sudah luput,'' katanya.

Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua yang tinggal di Thailand mati di sebuah hospital di Bangkok pada pukul 6.20 pagi, Isnin lalu akibat sakit tua.

Sepanjang mengetuai komunis semasa zaman darurat pada 1948 hingga 1960 dan 1968 hingga 1989, pelbagai kekejaman dilakukan Chin Peng serta pengikutnya terhadap anggota keselamatan negara serta orang awam.

''Chin Peng bertanggungjawab membunuh beribu-ribu tentera, pegawai polis dan orang awam. (Pertimbangan) perlu dilihat dalam konteks itu,'' tegasnya.


Kepada soalan sama ada kerajaan akan menghantar wakil untuk penghormatan terakhir Chin Peng di Thailand, ujarnya, kerajaan tidak memberi penghormatan kepada orang yang telah membunuh beribu-ribu nyawa.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
September 20, 2013 at 6:48 PM

Jgn. lupa, polis/tentera Islam/Melayu yg. dipaksa masuk ke dlm. sarung-sarung babi, atau Imam/Bilal- kita dipaksa makan babi, sebelum ditembak atau ditikam, dgn. kejam! Atau peristiwa Bukit Kepong, di mana polis-polis Islam/Melayu dan isteri serta anak-anak mereka ditembak sebagi tebusan serta diBAKAR hidup-hidup, oleh PENGGANAS-HARAM-JADAH Komunis ini! Beribu rakyat dan polis/tentera, terutamanya yg. Islam/Melayu dibunuh mereka, demi menubuhkan satu lagi negara KOMUNIS CINA!

Airmata saya MENGALIR dan hati saya begitu MEMBARA marah setiap kali membaca sejarah malang umat Islam/Melayu dan Bumiputera lain, diBUNUH dgn. amat kejam oleh militia PENGGANAS-KOMUNIS yg. diketuai CINA-HARAM-JADAH chin-peng!

Maka, memang puak pembela ANJING PENGGANAS KOMUNIS CINA chin peng juga patut digelar ANJING-ANJING/BABI-BABI PENGGANAS, yg. harus BERAMBUS SELAMANYA dr. Tanah Melayu ini! Itulah bila si BAHLUL-BAHLUL pi sokong parti SAMPAH DAPSYAITAN/PKR yg. patut digelar "parti SAMPAH utk. GANGSTERS/PENGGANAS"! Sebab itu, JANGAN bagi peluang lansung pd. DAPBANGKAI/PKR MEMERINTAH Tanah Melayu ini - kerana penjenayah/pengganas akan BERKUASA, termasuk si PENGGANAS KOMUNIS CINA mcm. chin peng-HARAM-JADAH!

Bila darah yg. mengalir adalah kebanyakan dari umat Islam/Melayu, termasuk tentera/polis/orang kampung dari umat Islam/Melayu, akibat dibunuh kejam PENGGANAS KOMUNIS CINA, jgn. harap ANJING-ANJING PENYOKONG PENGGANAS ini akan simpati, tetapi BERSORAK pula mengagungkan PENGGANAS KOMUNIS CINA DAJAL ini! Semacam mereka BERSORAK bila polis/tentera yg. majoritinya Islam/Melayu kita dibunuh amat kejam di Lahad Datu tak lama dulu!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger