MUSA HASSAN MENEMPLAK PEMUDA MIC T. MOHAN


Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mempertahankan polis daripada tuduhan Ketua Pemuda MIC T. Mohan yang meletakkan kegagalan Akta Ordinan Darurat (EO) disebabkan polis menerima rasuah dari tahanan yang menjalani hukuman di bawah akta tersebut.

Itu suatu tuduhan yang melampau dan keterlaluan ke atas polis yang sememangnya menjadi tohmahan kepada pemimpin Pakatan Pembangkang dan komponen BN itu sendiri.

Menurut Hassan, selepas seseorang ditahan di bawah EO, mereka dijaga oleh pihak penjara dan polis sudah tidak ada kena mengena lagi. Fakta itu yang Ketua Pemuda MIC itu tidak faham.

“Polis tidak melepaskan warden yang terlibat menerima rasuah dari tahanan. Namun perkara ini dapat dikawal. Kegagalan EO bukanlah disebabkan perkara tersebut tetapi kelemahan teknik pemulihan yang diberikan kepada tahanan.

“Kita harus faham pemulihan dilakukan oleh pegawai penjara. Masyarakat juga jangan mudah salahkan kerajaan kerana apabila mereka dibebaskan, adakah masyarakat mahu menerima mereka?

Jadi jangan salahkan kerajaan jika mereka kembali ke kegiatan lama seperti mana yang ditunjukkan T. Mohan yang secara langsung tidak memahami aturan dan sistem polie ke atas penjenayah.

Mohan semasa menghadiri seminar pencegahan jenayah yang dianjurkan Kementerian Belia dan Sukan berkata kegagalan EO disebabkan polis menerima rasuah dari tahanan dengan membekalkan telefon pintar, minuman keras dan makanan yang enak.

“Apa dia buat bantu kaum India? MIC parti politik sendiri tak jaga kebajikan orang India kemudian salahkan EO, salahkan undang-undang. Mereka pun tak buat apa-apa,” kata Musa lagi.

Dalam sebuah forum pada Sabtu, Mohan berkata, jika masalah rasuah itu tidak dibanteras, undang-undang pencegahan seperti pindaan Akta Pencegahan Jenayah (PCA) tidak akan berkesan dan tidak mampu menangani masalah gangsterisme.


Beliau berkata kenyataannya hanya merujuk kepada sebilangan anggota polis dan kebanyakan mereka melakukan tugas dengan baik.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
September 30, 2013 at 3:05 PM

Biasa keling kaki kencing dan lidah ular tedung, sendiri masalah orang lain yang disalahkan.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger