INILAH SEBABNYA MENGAPA LIM KIT SIANG DAN DAP MELARANG FILEM TANDA PUTERA DITAYANGKAN DI PAWAGAM


Penulis artikel ini melalui detik tragedi berdarah 13 Mei sama seperti Penasihat DAP, Lim Kit Siang. Segala kenangan dan pengalaman peristiwa yang berlaku ketika itu telah diterjemahkan menerusi filem Tanda Putera tanpa sebarang prejudis. Tetapi, bagi DAP dan penyokong pembangkang segala yang ditayangkan filem Tanda Putera itu adalah bohong dan menyimpang dari segi sejarah.


Saya telah melihat Tanda Putera pada malam (2 September) maka saya memahami mengapa Tanda Putera haram disisi Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan anaknya  Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Mereka marah kerana jelas simbol parti DAP (Roket) terlihat dalam kejadian keganasan 13 Mei. Mereka merasa bersalah dan sewajarnya mereka merasa bersalah kerana simbol itu dibawa ke Kampung Bharu dan Datuk Keramat untuk menghalau orang Melayu.

Sebagai seorang wartawan yang tinggal di Kampung Bharu masa itu saya melihat provokasi ini dengan mata kepala saya sendiri.

Pemimpin pemimpin DAP mewarisi semangat yang ditinggalkan oleh Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew yang berbangga dengan orang orang bukan Melayu yang bertanya: Kenapa ada waktu Tanah Melayu? Kenapa Keretapi Tanah Melayu? dan Mengapa Raja Melayu? (Baca buku Memoirs of Lee Kuan Yew)

Pada petang kejadian 13 Mei 1969, saya berada di kawasan rumah Ahmad Razali Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda kerana bertugas sebagai wartawan Utusan Melayu. Ketua Pengarang saya, Allahyarham Tan Sri Melan Abdullah (Pak Melan) juga ada bersama.

Pak Melan diketahui sebagai seorang yang cukup tinggi emosinya tetapi beliaulah yang menasihatkan orang ramai yang sedang dalam kepanasan supaya jangan keluar dari kawasan itu tetapi tiba-tiba mereka seperti ayam terlepas dari reban bertempiaran ke jalan raya, menterbalikan kereta dan membunuh manusia yang tercampak keluar apabila beberapa orang yang berlari dari Gombak menjeritkan: Orang kita dah kena! Orang kita dah kena!

Buku 13 Mei oleh Perdana Menteri Pertama, Tunku Abdul Rahman Putra dalam pekara ini adalah benar dan tepat.

Saya berlari ke luar dari perhimpunan itu untuk pulang ke rumah di Kampung Bharu yang berhampiran dengan tempat kejadian itu dan saya melihat beberapa buah kereta terbalik dan mayat bergelimpangan. Orang orang yang tidak berdosa telah mati. Saya kutuk, saya tidak dapat menerima kekejaman ini tetapi segera terbayang di mata saya  wajah Lim Kit Siang dan Lee Kuan Yew. Racun yang mereka semai telah membunuh. Mereka langsung tidak pedulikan perasaan orang Melayu.

Sebelumnya saya lihat sendiri penyokong-penyokong DAP menaiki lori melalui Kampung Baru dan Datuk Keramat dengan membawa simbol Roket (DAP) dan berteriak menghalau "Melayu Balik Kampung! Melayu Balik Kampung".

Mereka membawa penyapu dan mengangkat- angkat penyapu. Mereka menjadi berani kerana Lim Kit Siang telah bagitu celupar. Cabaran ini menjadikan Melayu lebih berani dan lebih agresif. Maka itu sekarang orang Melayu ramai di Kuala Lumpur, sama ada sebagai penjaja di pasar, peniaga besar dan kecil, pelajar, siswa, pendukong universiti-universiti dan sebagai profesional yang menjalankan institusi-institusi kewangan.

Lim Kit Siang tidak boleh halau lagi mereka balik kampung.

Lim Kit Siang tahu bahawa pilihan raya ke-13  adalah  peluang terakhir untuk beliau halau Melayu balik kampung tetapi telah gagal dan kegagalan ini adalah untuk selama lamanya dan kerana itulah slogan yang dijeritkan "Ini kalilah."

Populasi Melayu akan bertambah, profesional Melayu akan semakin ramai. Walaupun tidak dapat dua pertiga kuasa, pemerintahan BN dan Melayu akan bertambah kukuh terutama kerana orang Cina telah mengasingkan diri.

Dan, jika ramai mereka yang mahu menjadi monyet dan kera maka ini akan lebih memudahkan untuk orang Melayu mencapai matlamat mereka. Najib jangan sesal mengatakan Tsunami Cina dan jangan biarkan Khairy menapikan.

Apabila Tun Razak mengajak semua parti berdamai selepas 13 Mei, DAP tidak  mahu ikut serta dalam Majlis Perundingan Negara. Dia mahu terasing dari aliran perdana, dia mahu orang Cina terus menjadi beruk dan kera yang mahu merosakan berjuta bunga. Dia pasti tidak akan berjaya.

Tanda Putera sewajarnya ditonton oleh seluruh generasi muda semua kaum kerana ia menunjukan manusia-manusia Malaysia dari semua kaum yang berperikemanusiaan tinggi dan murni yang  dalam keadaan runcing dan genting   tidak kehilangan akal, malah Menteri Dalam Negeri, Tun Dr. Ismail dan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak yang tahu saat kematian mereka telah hampir tetapi terus bersama mencari jalan untuk menjamin masa depan rakyat Malaysia yang harmoni, makmur dan  aman damai.

Tun Razak memberitahu  doktornya: "Saya mahu sedikit masa lagi." tetapi Tun meninggal dalam keadaan negara yang tidak pasti dan Tun Mahathir telah memperkukuhkannya untuk masa depan Malaysia.

Masa depan inilah yang hendak dihancurkan oleh DAP dan juga parti parti Melayu yang telah menjadi alatnya kerana gila kuasa.

Zainudin Maidin - Mantan Menteri Penerangan Malaysia


Persoalan sekarang, kenapa masih ada orang Melayu yang bersengkongkol dan memberikan sokongan kepada DAP dan Cina rasis seperti Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng walhal tujuan mereka hanya satu untuk menghalau orang Melayu dari Malaysia?
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
September 5, 2013 at 6:41 PM

Org Melayu yg sokong DAP melalui Pakatan tak sedar bahawa DAP memperjuangkan "Malaysian Malaysia" yg dahulunya dilaungkan PAP Lee Kuan Yew.Sinciapork/singapore dipecat Tunku sebab tak mahu diasak bertubi2 dgn permintaan melampau PAP.Kini DApigs dah ambilalih.
Slogan "Malaysian Malaysia" jika Pakatan memerintah akan lenyaplah keistimewaan kaum Melayu dan Bumiputera spt terkandung dlm Perlembagaan.DAP mahu sama rata tak kira kaum.Fikir2lah.

Anonymous
September 5, 2013 at 6:44 PM

Baca blog Jebat Must Die yg menyanggah tulisan Stephen MalaysianInsider perihal Mei 13.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger