EXCO KERAJAAN SELANGOR BERMESYUARAT DI BANGKOK ATAS ALASAN PELABURAN? KENAPA SEKARANG DI WAKTU KEMATIAN CHIN PENG?


Apa sahaja alasan yang diberikan Kerajaan Negeri Selangor dalam mengadakan mesyuarat di Bangkok, Thailand minggu lepas, rakyat Selangor tidak percaya langsung.

Persoalan kenapa di Bangkok dan tidak tempat lain? Jika Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa Negeri Selangor, Sallehin Mukhyi mendakwa langkah kerajaan negeri mengadakan permukiman di Bangkok, adalah bagi melihat secara dekat latar belakang operasi syarikat yang ingin melabur di Selangor.

Pada waktu itu juga berlakunya kematian Bapa Komunis Malaysia, Chin Peng di Bangkok, Thailand. Apakah ini hanya kebetulan atau sudah dirancang dan pelaburan itu hanya alasan remeh sahaja.

Sebelum ini beberapa exco yang turut sama dalam delegasi kerajaan negeri ke Bangkok menjelaskan tujuan pemukiman di luar negara adalah bagi mengelakkan ‘gangguan’ dan ketidakhadiran exco dalam mesyuarat mingguan seperti kebiasaannya.

Dalam pada itu, Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini berkata, pemukiman tersebut bertujuan membincangkan pelan tindakan lima tahun bagi pembangunan sosio ekonomi rakyat Selangor.

Katanya lagi, kerajaan negeri turut mengadakan perbincangan dengan syarikat yang memiliki banyak pusat beli-belah di Thailand, Kumpulan Central Pattana yang melabur RM500 juta untuk membina sebuah pusat membeli-belah di I-City Shah Alam.

Namun apa yang menghairankan, rombongan tersebut melakukan perbincangan dengan Central Pattana tanpa kehadiran wakil dari I-Berhad, dan ia disahkan oleh setiausaha akhbar Khalid, Arfaeza Abdul Aziz.

Ini sekaligus menimbulkan persoalan mengapa tidak syarikat tersebut sendiri yang mengambil peluang untuk mendapatkan syarikat pelabur bagi pembinaan pusat membeli-belah berkenaan.

ADUN Kuang, Abdul Shukor Idrus dilaporkan Antarapos sebelum ini menyelar langkah kerajaan negeri Selangor membawa kesemua exconya bermesyuarat di Bangkok sebagai tindakan membazir dana awam.

Katanya, wang yang digunakan bagi membiayai pemukiman (retreat) barisan exco itu boleh dimanfaatkan untuk kebajikan rakyat.

“Sebagai sebuah negeri yang berkebajikan apabila membawa exco mesyuarat ke luar negara beerti mereka bermewah-mewah, jadi di mana kebajikan kepada rakyat yang dijanjikan?

“Kalau tidak bermesyuarat di luar negara sudah tentu perbelanjaan untuk membawa exco tu boleh digunakan untuk membantu rakyat yang miskin yang memerlukan bantuan.


“Sepanjang tahun ini berapa perbelanjaan kerajaan negeri gunakan untuk menghantar wakil rakyat mereka samada yang mesyuarat exco ataupun lawatan-lawatan lain,” katanya.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger