PENINGKATAN KES TEMBAK, DAP TUNDING JARI KEPADA PIHAK POLIS 
Kenyataan Naib Ketua Sosialis Belia Parti Tindakan Demokratik Kebangsaan (DAPSY) yang juga ADUN Padungan, Wong King Wei bahawa polis bertanggungjawab terhadap peningkatan kes jenayah berat tembak.

Ini sudah keterlaluan dan bersikap angkuh. Seharusnya DAP tidak harus menunding jari kepada polis kerana menjadi tanggungjawab dan amalan polis membanteras jenayah. Tetapi, apakah peranan DAP sebagai sebuah parti politik dalam membasmi jenayah? Hanya sekadar membuat kenyataan berbaur politik sambil menunding jari menunjukkan kesalahan ke atas polis.

Hakikatnya peningkatan kes tembak dan jenayah berat di Malaysia sejak akhir-akhir ini adalah disebabkan Pakatan Pembangkang. Pemansuhan Ordinan Darurat (EO) dan pembebasan tahanan sebagai antara faktor yang menyebabkan peningkatan kes tembakan di negara ini. Sebelum ini Pakatan Pembangkang telah mendesak Kerajaan memansuhkan EO dan membebaskan tahanan yang dibuang daerah.

Tidak cukup dengan menunding jari kepada polis, Wong King Wei meletakkan kesalahan kepada pasukan polis dengan menyifatkan penguatkuasaan yang longgar telah menyebabkan kumpulan penjenayah bertambah.

Ini suatu tuduhan yang melulu dan tidak wajar keluar dari mulut seorang ADUN. Nampaknya, ADUN Padungan itu cuba bermain api dengan polis yang selama ini bertungkus lumus menjaga keamanan negara.

Sejak dari dahulu lagi, apakah sumbangan ADUN DAP dan Pakatan Pembangkang terhadap pengurangan kadar jenayah negara? Yang mereka tahu hanyalah mengutuk kerajaan dan polis. Walhal, mereka (DAP) kepala penjenayah sebenar dengan mendesak kerajaan memansuhkan pelbagai akta dan undang-undang berkaitan jenayah.

Terbaru, DAP mahu kerajaan Malaysia mansuhkan pula hukuman mati mandatori yang kini menjadi penyelamat kepada mana-mana jenayah.

Dalam membalas kembali kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Wong King Wei terpaksa menjemput media ke Pejabat DAP Negeri Sarawak.

Terdahulu, Wan Junaidi dilaporkan berkata pemansuhan EO pada 2009 dan pembebasan kira-kira 2,600 tahanan di Pusat Tahanan Simpang Renggam adalah antara faktor yang menyebabkan peningkatan kes pembunuhan tembakan di negara ini.

Menurutnya, polis mempunyai bukti bahawa sesetengah tahanan yang dibebaskan sudah kembali melakukan jenayah dan kini jauh lebih agresif.
Namun demikian, Wong menyifatkan pemansuhan EO sebenarnya adalah untuk menegakkan keadilan bagi rakyat.

“Bila bercakap tentang EO, kami menentangnya kerana ia adalah undang-undang yang tidak adil dan mencabul hak asasi manusia.

Itulah jawapan paling bodoh yang pernah dipercakapkan oleh seorang yang bertaraf ADUN.
Share this article :
 

+ comments + 7 comments

Anonymous
August 6, 2013 at 12:50 PM

Damn the dap dogs!

Anonymous
August 6, 2013 at 3:06 PM

CINA DAPBIAWAK ini saya syaki nak menaglih perhatian! Saya syaki sindiket dadah/pelacuran sebenarnya dikuasai geng KONGSI GELAP DAPBIAWAK/PKR, yg juga ditaja berjuta oleh CIA-MI6-Mossad, utk menghuru-harakan Dunia Islam/Dunia Ketiga yg kaya minyak-gas (jadi senang ditawan termasuk melalui parti politik tempatan tajaan mereka); lihat http://www.intrepidreport.com/archives/968, Zeta gang connected to U.S. Special Forces/Mossad, By Wayne Madsen, March 10, 2011; dan http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009. Jadi bahaya betul kpd NEGARA ISLAM kita ini!

Saya juga syak makin ramai Cina kat M'sia, termasuk di Sabah/S'wak, yg tak tahu bahasa Melayu lansung; (kalau belajar kat SRJKC pun tau sikit bahasa Melayu) adalah imigran Cina baru kat S'pura yang berjuta. Maka ini amat MERBAHAYA, sebab mereka boleh menyamaq seolah Cina Malaysia dan mungkin mengetuai geng KONGSI GELAP tersebut - yg mana menyebabkan jenayah juga makin berleluasa dan makin ganas. Lihat lpgn terbang RAHSIA di S'ngor ini yg sungguh merbahaya buat keselamatan negara - bahkan sindiket dadah/senjata/pornografi/pelacuran oleh geng kongsi gelap, termasuk yg ditaja CIA-Mossad boleh masuk dgn bebas dan juga bawa PENGGANAS mereka sesuka hati! KDN perlu siasat dan TANGKAP siapa DALANG blkg JENAYAH pengkhianatan negara ini!

Lihat di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/08/04/Flying-into-a-major-controversy-Multimillion-ringgit-airstrip-project-in-Hulu-Bernam-deemed-illegal.aspx, Multi-million ringgit airstrip project in Hulu Bernam deemed 'illegal', By ELAN PERUMAL and STUART MICHAEL, August 4, 2013:

PETALING JAYA: A multi-million ringgit project involving luxury bungalows with a private 1.2km-long airstrip in Hulu Bernam has become a subject of controversy after it failed to take off.

….The project, a joint venture between Yayasan Selangor and a private company, was to develop the land at Kampung Sri Keledang into a first-of-its-kind “aviation resort” in the country, promising bungalows with parking space for light aircraft.

Inked in 2004 and started three years later, the project had already seen the construction of an airstrip – which bears the International Civil Aviation Organisation code of WMBF for West Malaysia Bernam Field – hangars, chalets, a swimming pool and a clubhouse.

Although the project never took off, the airstrip is still being used by small planes while the chalets and clubhouse are used for private parties……“Many aircraft owners and pilots who use the airstrip are foreigners, actively taking part in various aviation activities, including competitions, at the site.

“We are concerned about where these people are coming from and where they are heading to. Our observation reveals that there are airplanes flying out to neighbouring countries, including Thailand and Indonesia….. The council, he said, was concerned over the lack of ground control as there was no Customs and Immigration checkpoint to screen visitors.

“We fear this can pose a threat to national security,” he said.
He said although the company operating the airstrip was private, the site was situated on Selangor government land allocated to Yayasan in 2004.
“Both the company and the foundation have not submitted any development plan.
“They have built structures such as an airstrip, hangars and chalets and have been in business for a few years without any approval from the council,” Tukiman claimed.

Yayasan Selangor general manager Ilham Marzuki confirmed that it had received the notice urging the foundation to submit building plans within 30 days…..

MAKCIK Tempurung – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

Anonymous
August 6, 2013 at 4:00 PM

Cina kat Malaysia ini sudah semakin biadap.. bukan hanya biadap dengan pemimpin Melayu bahkan dengan sebangsa mereka sendiri.. bagi mereka yang kuasa politik selepas mereka memegang ekonomi Malaysia

Anonymous
August 6, 2013 at 4:30 PM

Kenajisan bangkai DAPtaik semakin terserlah...khakk tuiii!

Anonymous
September 1, 2013 at 10:11 PM

DAP LAH KETUA SEGALA KONGSI GELAP!!!

TANGKAP DAN DAKWA DAP CINA KOMINIS BABI!!!!

Anonymous
September 1, 2013 at 10:13 PM

Korang thk muka dia!!!

Muka Cina Babi Sial Anti Melayu!!

February 3, 2014 at 11:43 PM

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger