BIADAPNYA CINA SIBU BERAYA DI RUMAH TERBUKA HARI RAYA AIDILFITRI


Seolah-olah kebuluran, sepasang anak beranak (ibu dan anak) berbangsa Cina datang beraya di rumah terbuka di Sibu telah melakukan perkara yang diluar jangkaan dengan tapau makanan. Malah, perbuatan tersebut tidak pernah dilakukan oleh mana-mana kaum di Sarawak kecuali yang sedang berlaku ini.

Perbuatan anak beranak itu sempat dirakam oleh jurugambar akhbar The Star yang membuat liputan di rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri. Biarpun sedar aksi mereka dirakam jurugambar, mereka seolah-olah tidak menghiraukannya bahkan terus mengambil beberapa lauk tanpa segan silu. Sungguh memalukan...

Menjadi kelaziman bagi mereka yang merayakan sambutan Hari Raya Aidilfitri di Sarawak mengadakan rumah terbuka dengan menyediakan hidangan makanan berupa lauk pauk di samping kuih muih.

Adalah sesuatu yang kurang ajar dan biadap jika tetamu datang dengan membawa bekas makanan untuk mengambil lauk sedangkan majlis rumah terbuka masih berlangsung. Bagi adat dan budaya orang Melayu perbuatan itu bersifat kurang ajar dan tidak seharusnya berlaku ketika musim perayaan.
Share this article :
 

+ comments + 6 comments

August 10, 2013 at 8:57 PM

Bengong-lain kali bawa periuk besar ke rumah terbuka,baru best,,kurang sopan betul.,

Anonymous
August 11, 2013 at 1:29 AM

Saya syak ini CINA-sentiasa-TAMAK/BONGKAK DAPBIAWAK/PKR! Maklumlah, bangsa PENDATANG yg dibawa British-Zionis laknat, diajaq MENYAMUN/MEROMPAK hak Bumiputera di bumi PUSAKA tercinta kita ini, warisan dan korban berzaman (dari sebelum dijajah British-Zionis lagi) nenek moyang BUMIPUTERA Melayu/Islam dan BUMIPUTERA lain, adalah perkara BIASA! Sebab itu mereka juga boleh MENYAMUN Singapura dari Tanah Melayu pusaka kita dan lansung MENINDAS Bumiputera Melayu/Islam S'pura, tanpa rasa kemanusiaan, apalagi rendah diri!

MAKCIK Tempurung – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

Anonymous
August 11, 2013 at 9:27 AM

Lebih teruk lagi si Cina dan anaknya itu walaupun telah diberitahu bahawa masih ramai yang masih belum makan, tetapi dengan selambanya dia tetap mengambil lauk pauk tanpa memperdulikan pesanan wakil tuan rumah.

August 12, 2013 at 4:42 PM

:-)

August 12, 2013 at 4:46 PM

:>)

http://www.mudah.my/madukelulut

Anonymous
August 25, 2013 at 1:49 PM

Kat rumh tun m aritu pun apek tu tapau dgn selamba

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger