ANGKARA MULUT DEEJAY ERA FM CEMUH PASUKAN BOLA SARAWAK




Sama ada disengajakan atau tidak, seluruh rakyat Sarawak berasa terhina degan kata-kata penyampai Radio ERA FM yang popular megendalikan segmen di sebelah pagi.

Pihak syarikat dan ketiga-tiga Deejay ERA FM harus sedar bahawa siaran ERA juga didengari di Kuching Sarawak dan kata-kata cemuhan Deejay ERA itu jelas kedengaran sebaik sahaja pasukan bola sepak Sarawak tewas kepada Perak dalam perlawanan pembukaan Piala Malaysia, Selasa lalu dengan insiden balingan mercun kepada penjaga gol dn pemain simpanan pasukan Sarawak.

Malangnya, FAM seolah-olah tutup mata dengan tidak menimbulkan isu ini sebagai isu hangat biarpun bahaya balingan mercun itu boleh mengakibatkan kemalangan fizikal. Malah, siaran berita TV3 juga ASTRO serta RTM juga tidak menyiarkan insiden balingan mercun kecuali berita tempatan Sarawak.

Berbalik kepada kata-kata Deejay ERA FM yang mengguris rakyat Sarawak seolah-olah memperkecilkan kemampuan pasukan Sarawak yang memenangi gelaran Liga Perdana Malaysia 2013 dengan rekod tanpa sebarang kalah telah menjadi tajuk bahan cemuhan mereka.

Menurut beberapa peminat, Ray (kiri sekali di dalam gambar) dalam acara pagi Era berkata:

“Sarawak The Invincible katenyer, telah tewas kepada Perak. Ini Piala Malaysia, bukan Liga Perdana“.

Turut memperlekehkan pasukan Sarawak adalah Johan (kanan sekali di dalam gambar) apabila beliau dikatakan telah mengeluarkan penyataan seperti

“Dulu Sarawak main dengan team cap ayam boleh menang jadi champion nie baru tau” semasa rancangan yang dihoskan beliau di radio terkenal Malaysia itu.

Ini sesuatu yang melampau dengan insiden terbau ini seolah-olah rakyat Malaysia yang bermaustautin tidak menyenangi kemenangan pasukan Sarawak daripada kepulauan Borneo.

Seorang peminat bernama Arman berkata “Tindakan mereka agak melampau kerana mereka mengapikan semangat kenegerian dan membuatkan orang di Sarawak semakin tidak suka akan orang dari Semenanjung. Salah kah kalau Sarawak jadi champion? Salahkah Sarawak menang?”

Turut melahirkan perasaan marah terhadap kenyataan kedua-dua selebriti radio tersebut adalah kumpulan penyokong UltraCrocs dan Gallore Buceros yang mana telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung isu ini melalui laman Facebook mereka.

Harus diingat bukan hanya disebabkan menjadi rakan sponsor kepada pertandingan Liga Piala Malaysia, maka Deejay seperti Ray dan Johan boleh bercakap dengan sesuka hati.

Kami rakyat Sarawak mahu kedua-dua Deejay dan pengurus ERA FM meminta maaf kepada seluruh rakyat Sarawak.
Share this article :
 

+ comments + 50 comments

August 23, 2013 at 7:44 PM

Relaks la ini isu kecik je....skrg pasukan sarawak harus tunjukkan semangat juang yg tinggi...kita baham pasukan-pasukan POYO LIGA PERDANA ni...ingat semangat NGAP SAYOT....ingat SEMANGAT JUANG AWANG MAHYAN...ULTRAS SARAWAK THINK POSITIVE..

Anonymous
August 23, 2013 at 8:26 PM

menyampah betui dgn bongok dua-dua nie... rasa mcm popular sgt... poyo jer lebih....

Anonymous
August 23, 2013 at 11:34 PM

Biasa la tu gurau2 dlm radio..bukan sarawak je..team lain pun penah kena kutuk..tp biasa la tu..bukan serius pun..

Anonymous
August 24, 2013 at 11:39 PM

Melayu bangsat lah macam tu gurau2 diambil remeh.

Anonymous
August 25, 2013 at 7:29 AM

boikot je johara ni.. main bola pun bukannya pandai.. sembang je pandai.. lg satu.. nama je melayu.. kdg2 program dia guna bhs melayu pun berterabur.. jgn berani2 nak naikkan smgt kenegerian org sarawak.. bodoh btl johara.

Anonymous
August 25, 2013 at 9:40 AM

suroh bomoh santau nya 2 ya...sak nya merasa muntah rambut

Anonymous
August 25, 2013 at 11:51 AM

mulut nang jahanam.cibai 3 ikok ya

Anonymous
August 25, 2013 at 12:49 PM

lama sangat dok hutan tu yang tak boleh nak bergurau hahaha

Anonymous
August 25, 2013 at 12:55 PM

giler babi dier punyer sensitif... ni la masalah kalau jenis xcampur masyarakat / tak pandai bersosial, baru kena gurau geli-geli dah goyang... apa punya turrrrr

Anonymous
August 25, 2013 at 1:06 PM

Blah ler org atas ni.. nak gurau.. gurau ler mende lain.. gurau pasal ayam ker? citer pasal omak kau ker? banyak lagi mende lain...

Anonymous
August 25, 2013 at 1:35 PM

Cheh. Bila srwk buat gtu, satu dunia jugak korang heboh. Malah lagi terok. Sbb malaya mmg terok. Sikit2 bakar. Bakar jer diri sendiri. Bodoh cipan babi haram jadah. Babi lg halal dr korang. Pukimak.

Anonymous
August 25, 2013 at 1:39 PM

Kerja pun juruhebah...mestilh ade jew yg nk dicakap... dia pun dh biasa kutuk2 org... gurau sikit jew.. bkn ckp smp kata2 kotor pun... fkr lh rasional sikit...

Anonymous
August 25, 2013 at 3:51 PM

peninsular have always been racist to borneo-an before this, kalau mau menghina sgt, xpaya lah di radio yang semua rakyat malaysia boleh dengar. respect la sikit. kalau banyak sgt yang marah memang something wrong lah dengan yang buat salah tu, bukan sensitif.

Anonymous
August 25, 2013 at 5:09 PM

Rasional ke sampai kutuk sarawak mcm tu?? Mcm2 dh org sarawak dihina oleh kitak urg yaa.

Anonymous
August 25, 2013 at 9:03 PM

Kalau bukan Sabah/Sarawak....org semenanjung xboleh hidup atas ehsan minyak Borneo. Opps...gurau ajer. Gurau bole gurau tp jgn melebih2. Malu la dgn org Swak kalau x pernah pergi sana tgk maju ke dok hutan lg.

Anonymous
August 25, 2013 at 9:11 PM

juruhebah2 juak jgn ckp mcm pukimak tau x. Kalau rasa betul gilak kenak jadi pak lawak cap ayam??? jadilah seorang yang profesional. Bergurau ada batasnya. X pyhlah nak jadi DJ kalau mulut mcm sial, haramjadah.Kalau Dj mcm ia sudi sudilah datang ke penempatan urang utan di semenggok sarawak tanggarkan ada juak muka mcm kitak urang ia (MCM JOHAN) cuma cidaknya tggu masa jak nok apply jadi DJ Radio ERA.

Anonymous
August 25, 2013 at 9:31 PM

gurau nenek kau,bangsat..cuma jahanam jak guro cam ya..ko belum tauk gik orang swak,datang jak sitok mun maok balit jadi mayat..orang mcm tok cuma 1 word jak pukimakkkkkkkkkkkkkkkkk

Anonymous
August 25, 2013 at 10:34 PM

johara sial selamanya ganti nama harimau malaya konon gah sgt dengan malya ...johan bait g makan babi perangai mcm asuk kurap

fuck racist!!!#
August 25, 2013 at 11:08 PM

Hutan kpla hotak kau.. Mana hsil duit malaysia?? Kompon buta teknologi.. Jenguk2 lag sarawak dlam intnet oii mna ada hutan lgi sini.. Hmpir smua rh mcm banglo.. Bangang babi

fuck semenanjung
August 25, 2013 at 11:11 PM

Bodoh!!! Sah lah org semenanjung buta akal.. Hbis klau bini hang kna rogol lu buat x pdli ke?? Ni gurau apa kebenda.. Nie menghina bodoh.. Fucking babi btol

Anonymous
August 26, 2013 at 8:47 AM

Team sarawak...bak kata daus af..BERUSAHE....hahaha org swak mok kelaka malaya
.macam pundek

Anonymous
August 26, 2013 at 10:12 AM

pegi lancau sih johara tu!!!!ingat harimau malaya tu hebat sngt,kuat sngt!!!dah kenak tegam harimau btul2 nnti tau...arwah mcm babi dlm perut binatang tu!!!sbab xmkn babi tu mreka bongok.

Anonymous
August 26, 2013 at 1:22 PM

kesian.. nampak sangat miskin x mampu nak pg sarawak. nak jalan pon naik bas. x mampu nak beli tiket kapal terbang g sarawak? cetek ilmu duduk kampung ko toreh getah je la. hutan kampung ko tu lagi tebal!

Anonymous
August 26, 2013 at 1:26 PM

jom la bersosial dgn org sarawak kalo ko hebat sangat. tengok sapa yang goyang. babi pon tak gila mcm kau

Anonymous
August 26, 2013 at 2:56 PM

Gurau2 juga. Tp ada btasnya. Nmpak sangat idea nak sruh org gelak dh habis. Terak samak turang rubat bara nok. Butuk samak bara moh medam.

Anonymous
August 26, 2013 at 11:47 PM

Bkn takat hal kes bola kena hina...ada kes penyampai radio hina perkerjaan pembantu makmal...

Anonymous
August 27, 2013 at 8:34 AM

rasional?kalau owg kutuk MAK kau...KAU MELENNTING TAK???ko nie taip pakai kaki ke??

Anonymous
August 27, 2013 at 10:00 AM

mun mulut ia mcm sial iboh mok sosial ngan org sarawak oii... :-)

Anonymous
August 27, 2013 at 1:29 PM

nanga jak isu tok,x d besarkan cdaknya.cuba kita hina team daknya.jangan jangan sampai setahun lum jua settle

Anonymous
August 28, 2013 at 7:16 AM

Ahhh pukimak la sarawakiann ni pon.. Gurau skit pon x boleh.. Touching telebeh plak.. Blah ar

Anonymous
August 30, 2013 at 10:09 AM

unpredictable borneon..:0

Anonymous
August 30, 2013 at 2:41 PM

turui mu bagak!!

Anonymous
August 31, 2013 at 5:06 AM

Jing......blh taw ko ni spe.....mesti keturunan anjingkn.....syg tol xleh nmpk muka kn......

September 1, 2013 at 1:28 AM

Sy ni mnat sgt dgr era fm... Drpd pak nil dan arwah pakcik din msh mgacara lg. ... Pak nil dan arwah pak cik din pun buat lawak gak tp xpnah plk dorg perlekehkan mna2 sensitivity org lain... tu la klau nk buat lwk tu kna la fkir dlu bljar dgn org lma.... paknil tu kire lazer gak mulut die tp die tau mna die blh djdikan lawak n tak.... herm... settle la elok2...xbaik gado2...

September 1, 2013 at 12:57 PM

Borneo keluar dr malaysia, comfirm tanah melayu lingkup ^^
Ada berani kaa????? Hahahahha

September 2, 2013 at 7:56 PM

biasanya orang gila akan tak mengaku dia gila,tp dia akan kata orang lain gila.orang yg kata team SARAWAK cap ayam,tapi dia x sedar lawak bodoh dia tu bukan saja cap ayam tapi cap tahi ayam

Anonymous
September 21, 2013 at 11:30 PM

Bodoh betul la dj johara ni buat lawak bodoh ntah apa apa tak abis ngn lawak bodoh mrk. Tua buat cara tua tak ingat mati ker? Asyik buat lawak bodoh jer yg bodoh jer suka dgr ketawa lawak bodoh ntah apa apa.

Anonymous
September 21, 2013 at 11:47 PM

org smenanjung mmg gurau camni eh?? kami kat sarawak tak mcm ni bro..ptut la kat sana pecah belah..bnyak lagi benda lain dapat dijadikan bahan gurauan..tp bukan hal mlibatkan negeri..mungkin hal bunuh mbunuh pun org sana anggap bgurau eh...

Anonymous
September 21, 2013 at 11:54 PM

org smenanjung mmg gurau camni eh?? kami kat sarawak tak mcm ni bro..ptut la kat sana pecah belah..bnyak lagi benda lain dapat dijadikan bahan gurauan..tp bukan hal mlibatkan negeri..mungkin hal bunuh mbunuh pun org sana anggap bgurau eh...

Anonymous
September 22, 2013 at 8:35 PM

ingat malaya best sangat ker? kamu org malaya maju sbb bergantung pada hasil bumi sabah dan sarawak. lagi nak mhina org... shit malayan! aku x halalkan satu sen pon hasil sarawak pada korang!

Anonymous
September 22, 2013 at 8:35 PM

ingat malaya best sangat ker? kamu org malaya maju sbb bergantung pada hasil bumi sabah dan sarawak. lagi nak mhina org... shit malayan! aku x halalkan satu sen pon hasil sarawak pada korang!

Anonymous
September 22, 2013 at 8:35 PM

ingat malaya best sangat ker? kamu org malaya maju sbb bergantung pada hasil bumi sabah dan sarawak. lagi nak mhina org... shit malayan! aku x halalkan satu sen pon hasil sarawak pada korang!

Anonymous
December 13, 2013 at 8:36 PM

Paloi Johan ya sama jak ngn duak ekok babi ya..tiap hari mkn babi JoHAn ya cibaiiii...

Anonymous
May 11, 2014 at 9:55 PM

Bangsa serawak bangsa terhina . Hanya sampah dimuka bumi . Pukimak serawak ..

Anonymous
May 15, 2014 at 3:33 PM

Memang serawak tu rakyatnya patut dihina. Pemalas,masih bercawat, minum tuak. Pukimak punya serawak kah kah kah

Anonymous
August 25, 2014 at 7:42 PM

woi woi wooi,.aku org sarawak dan aku bekerja,.ape cer hina2 sarawak camni,.lu langsi lu dtg sarawak sini,.lu ingat lu bagus ahh?berani kutuk dlm internet jak..lu cibai..

Anonymous
August 25, 2014 at 7:45 PM

lu jangan cakap org punya negeri sampah,.lu berani lu dtg sarawak sini,.kalau aku tau lu,.lu jaga,.babi punya budak..

Anonymous
March 9, 2015 at 6:03 AM

Aku baca dari atas ke bawah. Apa yang aku nampak cuma kita gaduh sesama kita. Serious bro, "aku hina kau, kau hina aku" sampai ada statement nak cabar Sarawak keluar Malaysia, apa ni??? Sorry ah tp kita gaduh sebab 'tahi'. Tp 'tahi' tk settle pun sbb takda sorang nk cuci. Minta maaf kalau apa aku ckp aku ada buat org sakit hati. Assalamualaikum..

Anonymous
October 22, 2015 at 3:21 AM

Jgn kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. Jgnlah krana sorang yg buat hal , seluruh semenanjung kene.. Dh2 lah.. Xyah lah gaduh...

Anonymous
April 27, 2017 at 12:56 AM

Lain kali beradap ckit..nama jer org melayu

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger