KEMENTERIAN DALAM NEGERI DAN FINAS SOKONG TAYANG FILEM KOMUNIS ?
Apakah Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi perlu mengangkat idealogi komunis? Umum mengetahui ideologi komunis yang terserap di Malaysia selepas kejatuhan Jepun dan hanya berjaya dihapuskan sepenuhnya pada tahun 1980-an dengan pelbagai perundingan dan tolak ansur.

Namun, kini idealogi itu kembali ‘menyerang’ Malaysia apabila sebuah flem berjudul The New Village bakal ditayangkan di pawagam tanah air mulai 23 Ogos nanti. Difahamkan filem itu mengangkat Parti Komunis Malaya (PKM) sebagai hero dan ditayangkan pada ketika rakyat Malaysia akan menyambut kemerdekaan.

Perkara itu didedahkan oleh rakan blogger di blog, http://mymassa.blogspot.com selepas tayangan trailer filem tersebut yang menceritakan kisah masyarakat Cina di Kampung Baru mula tersebar sejak minggu ini.

Blog itu seterusnya mempersoalkan bagaimana filem yang mengangkat perjuangan komunis itu boleh ditayangkan apatah lagi di bulan kemerdekaan? Berbeza dengan filem Tanda Putera yang bersifat nasionalisme dalam mempertahankan negara terpaksa ditangguhkan beberapa kali penayangannya disebabkan desakan pihak pembangkang khususnya DAP.

Dalam hal ini, KDN harus mempunyai jawapan bagaimana filem sebegini begitu mudah diluluskan hak penayangannya biarpun sebuah badan bertindak mempunyai rangka dan syarat ketat untuk meluluskan sesuatu filem untuk ditayangkan kepada umum.

Selain KDN, penerbit bersama ASTRO Shaw harus sensatif terhadap isu ini kerana masih ramai di kalangan rakyat Malaysia yang masih mengingat kembali kekejaman komunis. Apakah pihak yang terlibat ini mempunyai motif dan agenda tersendiri dalam mengangkat filem berherokan komunis?

"Apa nak jadi dengan negara ini. Filem macam ini pun akan ditayangkan ke? Tengok bertapa terhinanya filem sejarah negara seperti Tanda Putera yang terpaksa ditangguh beberapa kali akibat desakan bukan Melayu.

"Namun filem The New Village ini begitu mudah pula mendapat hak tayangan dan apa yang lebih malang bila ia bakal ditayangkan pada bulan kemerdekaan negara.

Sebelum ini filem Tanda Putera yang mengisahkan persahabatan dan perjuangan Perdana Menteri Kedua, Tun Abdul Razak Hussein dan timbalannya, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman dalam mendepani tragedi 13 Mei 1969 tiga kali ditunda.

Alasan yang diberi pihak berwajib di sebalik arahan penangguhan tayangan tersebut ialah tidak mahu menimbulkan konflik dan kontroversi ketika negara sedang dalam persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 Mei lalu.

Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
July 28, 2013 at 8:39 AM

Hi Friends

It is my great pleasure to suggest to all my Umno friends, we will get back Kerajaan Berdaulat only if we eliminate this Rotten Mohd Najib bin Abdul Razak from Umno and Government.

Just say " Yes, Ahli Umno Titiwangsa " if you support the move.

Ahli Umno Titiwangsa.

Anonymous
July 28, 2013 at 10:26 AM

Bangang punya KDN....ntah2 ada ttojan horse dlm KDN mmg bangsat la parasit2 dlm kerajaan

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger