MAJLIS SYURA ULAMA PAS ‘HALAL’KAN PERHIMPUNAN HARAM BLACKOUT 505


Percaya atau tidak PAS kini tidak lagi mengikut panduan al-Quran mahupun hukum syarak, tetapi lebih kepada kepentingan politik dalam mengejar pemerintahan bersama Pakatan Pembangkang, DAP dan PKR.

Jika dahulu PAS mengutuk sekeras-kerasnya perhimpunan yang boleh menganggu gugat kesejahteraan rakyat, tetapi kini tidak lagi. Bersama DAP dan PKR, PAS seolah-olah sudah termakan dengan dakyah dan mahukan ‘kuasa’ politik hingga sanggup mengetepikan soal hukum agama.

Terbaru, Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Nik Zawawi Nik Salleh menegaskan Perhimpunan 'Blackout505' anjuran pembangkang bertujuan membantah keputusan PRU-13 merupakan salah satu tuntutan syarak.

Kenyataan dan penegasan ini sudah keterlaluan dan ramai pihak khususnya yang beragama Islam mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan Nik Zawawi itu. Kenyataan ini juga tidak melambangkan Nik Zawawi itu seorang ulama sebaliknya seorang yang berkepentingan politik.

Ternyata Majlis Syura Ulama PAS yang dianggotai pemimpin-pemimpin ulama juga berkepentingan politik dan tidak menjurus kepada kepentingan agama Islam itu sendiri. Ini terbukti kenyataan Nik Zawawi yang mewakili Majlis Syura Ulama PAS berhubung sokongan terhadap Perhimpunan Blackout 505 yang kini sedang dianjurkan Pakatan Pembangkang di beberapa negeri termasuk pada malam ini yang dijadualkan diadakan di Padang Merbuk, Kuala Lumpur.

"Saya tak nampak isu itu, sebab pendirian kita dari awal bantahan terhadap ketidakadilan keputusan PRU13 memang kita sokong dari awal lagi. Jadi tak timbul masalah ini. Memang kita menyokong perkara ini," katanya.

"Dalam Islam ada mati syahid. Jadi masalah himpunan ini yang membantah (keputusan) satu juzuk dalam Islam apabila ia menepati kehendak syarak.

"PAS akan beramal dengan Islam sekiranya waktu itu perlu kepada cara penyelesaian yang biasa, kita selesai cara biasa. Tapi bila pihak SPR masih tidak mengakui silap mereka, Islam minta kita buat demo yang bertepatan dengan syarak," tambah beliau lagi.

Sebelum ini PAS melalui Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib menyatakan parti Islam itu tidak akan mengambil bahagian secara sukarela dalam perhimpunan berkenaan.

Jelasnya, PAS menerima seadanya keputusan PRU13 dan memberi fokus kepada persiapan pilihan raya umum akan datang.
  
Walau bagaimanapun pada Selasa lalu, Harun dalam satu kenyataan menukar pendiriannya mendakwa ia merupakan pandangan peribadi dan akan memberi sokongan kepada himpunan asalkan tidak mencetuskan revolusi.

"Saya kata kalau perhimpunan untuk revolusi itu saya tak setuju. Bercanggah dengan dasar parti. Tapi kalau perhimpunan aman dan ada ceramah. Itu tak apa. Kita memang kita dah biasa," memetik kenyataan beliau.

Naib Presiden parti berkenaan, Datuk Husam Musa dalam pada itu berkata mana-mana pimpinan tertinggi parti itu yang tidak menyokong perhimpunan berkenaan sebagai 'pengkhianat parti'.

Diajukan soalan berkenaan, Nik Zawawi berkata sokongan terhadap perhimpunan tersebut telah dicapai melalui persepakatan Majlis Syura Ulama dan meminta orang ramai memahami prinsip parti yang menolak sebarang bentuk kejatuhan kerajaan melalui demonstrasi.

"Itu tahaluf siasi yang diizin oleh syarak. Keputusan untuk kita buat tahaluf siasi ini diputus oleh Majlis Syura Ulamak. Ia bukan satu keputusan biasa. Satu juzuk dari kaedah perjuangan Islam."


Merujuk kepada keputusan Majlis Syura Ulama PAS yang nampaknya lebih digunapakai berbanding keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dan amalan dalam al-Quran. Jelas bahawa PAS kini bukan lagi bertunjangkan al-Quran dan as-Sunnah sebaliknya berpaksikan kiblat Anwar Ibrahim dan DAP hanya kerana kepentingan politik. 
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
June 22, 2013 at 12:31 PM

MATIBSYAHIDVWOW
MATI SYAHID WOW
MATI SYAHID WOWO.
BODOH YANG TAK BOLIH DI AJAR.

Anonymous
June 22, 2013 at 12:47 PM

majlis syura ulama pas adalah berkiblatkan pkr & dap!

Anonymous
June 22, 2013 at 1:05 PM

Ini bukab majlis ULAMAK PAS tapi PUKIMAK PAS.
PAS adalah Pengikut Ajaran Setan jadi tak salah PUKIMAK PUKIMAK PAS buat FATWA SONGSANG.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger