PENAMAAN CALON PRU-13 KANAK-KANAK DIEKSPLOITASI UNTUK TARIK UNDISekitar penamaan calon di Sarawak semalam menyaksikan kesemua 31 Parlimen di Sarawak menyaksikan pertandingan sekurang-kurangnya satu lawan satu. Bagaimanapun, ada beberapa Parlimen memperlihatkan pertandingan 4 penjuru khususnya melibatkan penyertaan calon Bebas dan STAR.

Ketika kemeriahan calon dan ahli-ahli parti di pusat penamaan calon ada insiden yang sangat mendukacitakan. Ini berlaku di pusat penamaan calon Parlimen Santubong di IKM dan di Parlimen Kota Samarahan di Dewan Suarah Samarahan. Kedua-dua pusat penamaan calon ini menyaksikan penyokong-penyokong PKR dan PAS telah membawa anak-anak kecil untuk turut serta mengiringi calon.

Selain berjemur dan diapit dalam suasana sesak, ibu bapa kanak-kanak tersebut sedikitpun tidak menghiraukannya sebaliknya lebih fokus kepada calon masing-masing yang akan bertanding.

Jika sebelum ini penyokong Pakatan Pembangkang membawa anak-anak mereka menyertai Perhimpunan BERSIH yang digunakan sebagai perisai, tetapi kali ini mereka menggunakan kanak-kanak sebagai modal untuk meraih sokongan pengundi. Alasannya, kanak-kanak pun sokong calon Pakatan Pembangkang.

Perbuatan ini sebenarnya banyak mengundang kesan negatif kepada kanak-kanak selain daripada mengeksploitasi kanak-kanak untuk kepentingan politik. Sewajarnya dalam dunia yang moden ini, perkara ini tidak seharusnya berlaku. Adalah teterdesaknya Pakatan Pembangkang mempergunakan kanak-kanak demi mencapai kepentingan politik mereka untuk menang PRU-13 ini.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

April 22, 2013 at 12:14 PM

Selamat berkempen dan mengundi serta tentukan memilih untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang harmoni dan selamat.Kita boleh berperang dalam fahaman politik tapi jangan sampai begaduh sesama rakyat sendiri.Tiada siapa yang sempurna di dalam dunia ini. Kalau kita kata kita tahu atau pandai, sebenarnya ada lagi yang bijaksana atas dari kita. Langit yang tinggi ada lagi langit diatasnya. Pilihlah Keharmonian sesama rakyat maka datanglah Kesejahteraan sesebuah negara.
Pesanan dari Kopi Bro Ali, Nikmat Kopi yang menjamin isteri selalu tersenyum.
http://kopisaleh.blogspot.com

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger