DAP AMBIL PELUANG SUPP PULA BERDIAM DIRI DALAM ISU PENJAJA PASAR MINGGU SATOKSepanjang 2 minggu ini menjelang pengakhiran tahun 2012, DAP Sarawak ‘bijak’ mengambil kesempatan di atas perpindahan Penjaja Pasar Satok ke kawasan baru Medan Niaga Satok, Petra Jaya. Kesempatan ini membuatkan DAP kini menjadi pilihan rakyat dalam menyelesaikan masalah berbanding parti politik BN seperti SUPP.

Walaupun Pasar Satok itu terletak dalam Parlimen Petra Jaya, namun majoriti penjaja-penjaja terdiri daripada kaum Cina. Seharusnya, SUPP parti yang mewakili kaum Cina perlulah turun padang dan mencari jalan penyelesaian isu ini. Ini tidak, sejak isu ini dijadikan bahan politik DAP Sarawak, SUPP langsung tidak mahu terlibat dalam menyelesaikan masalah ini yang kini menjadi semakin rumit menjelang beberapa saja lagi.

SUPP seharusnya aktif seperti mana yang ditunjukkan rakan mereka dalam BN seperti MCA dan Gerakan. Janganlah hanya sibuk mempromosikan calon sahaja yang belum tentu boleh menang sedangkan hakikat sebenarnya membantu rakyat menyelesaikan masalah.

Mungkin agaknya SUPP melihat isu penjaja Pasar Minggu Satok ini boleh diselesaikan kementerian yang berkaitan sedangkan hakikatnya DAP Sarawak telah mengambil kesempatan berbanding SUPP.

Dalam hal ini seharusnya SUPP mengambil kesempatan dengan lebih awal. Ini sekurang-kurangnya mampu meningkatkan populariti SUPP selepas PRN Sarawak ke-10 lalu. 
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
December 24, 2012 at 2:47 PM

Pada saya... Dap ka, Supp ka, Mca ka, Gerakan atau mana mana parti mata sepet.... sama saja...
-atas pagar-

December 24, 2012 at 7:01 PM

Jangan lah tidak tahu kenapa SUPP tidak ambil tahu hal pasar Satok .. sebab mudah sememang nya kumpulan cina pasar satok adalah penyokong tegar DAP masakini.
Jadi tak bantu pun tak apa.. kerana fikiran mereka sama sahaja bantu atau tidak undi adalah untuk DAP

Anonymous
December 25, 2012 at 4:17 AM

Orang cina satok mmg pilih party perkauman.. mana nak undi supp walaupun bjuta2 bantuan bn bagi dap juga dapat undi.nak tau knape?sebab parti dap ialah dapigs dan yg undi dap serupa pig juga.. u know,pig.. piggy tu..

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger