TAIB MAHMUD SOKONG KEMPEN SELAMATKAN GAZA SELAMATKAN PALESTINBiarpun penat menghadiri Persidangan DUN Sarawak Ke-17 masih belum hilang, Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Abdul Taib Mahmud meluangkan masa berjumpa dengan rombongan sukarelawan kempen "Selamatkan Gaza Selamatkan Palestine" di pejabatnya pada tingkat lima di bangunan DUN di Petra Jaya berhampiran bandaraya pada sesi petang DUN semalam.

Dalam perjumpaan singkat itu, Ketua Menteri telah menderma sejumlah wang kepada rombongan yang diketuai Dato’ Idris Buang dalam usaha mengumpul derma "Sayang Gaza Sayang Palestine".

Kumpulan sukarelawan terdiri daripada pelajar-pelajar Institut Pengajian Tinggi dan beberapa kanak-kanak mewakili secara simbolik yang kanak-kanak dan remaja di Sarawak mahukan kedaulatan dan keamana dalam sesebuah Negara.

Menurut Ketua Penganjur kempen "Selamatkan Gaza Save Palestin" Dato’ Idris Buang Ketua, objektif kunjungan hormat adalah untuk mendapatkan persetujuan daripada Ketua Menteri pada pelancaran kutipan derma kempen "Selamatkan Gaza Selamatkan Palestine".

"Kami (penganjur kempen "Selamatkan Gaza Save Selamatkan Palestine”) bekerjasama dengan Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) Sarawak, Sayap Pemuda dan Wanita Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Aman Palestin, Lembaga Amanah Masjid Negeri Sarawak, PPWS, individu dan lain-lain.

Terdahulu, rombongan tersebut telah mengadakan perjumpaan dengan DUN Speaker Datuk Amar Haji Mohammad Asfia Awang Nasar untuk mendapatkan persetujuan bagi meletakkan beberapa kotak kutipan derma di bangunan DUN Sarawak.

Menurut Idris, kotak-kotak kutipan derma akan diletakkan di lobi DUN Sarawak sehingga akhir sesi DUN tahun ini.

"Kami juga dalam proses memohon permit yang diperlukan untuk meletakkan kotak derma di seluruh Sarawak lebih-lebih lagi di masjid, jabatan-jabatan kerajaan dan agensi-agensi, tempat-tempat awam untuk mendapatkan lebih ramai untuk terlibat dalam kempen."

Menjelaskan bahawa kempen akan dijalankan sehingga awal tahun depan untuk mengumpul seberapa banyak yang mungkin akan dihantar kepada Palestin, katanya sambil menambah bahawa di samping mengumpul derma, mereka juga menyebarkan kesedaran melalui facebook kami dan beberapa blog rakan-rakan mereka termasuk team Bloggers Anak Sarawak ™®.

Penganjuran aktiviti seperti ini menandakan bahawa rakyat Sarawak juga prihatin terhadap kesengsaraan rakyat Palestin akibat kekejaman Israel. 
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger