SIKAP PAS YANG PERLU RAKYAT MALAYSIA HARUS KETAHUIModal PAS dan Pakatan Pembangkang di Malaysia menghentam pemimpin BN ialah dengan mengatakan BN menghina Islam dan paling dangkal tidak mengamalkan ajaran Islam di Malaysia seperti yang pernah dirujuk beberapa pemimpin PAS termasuk Nik Abdul Aziz. Ini semata-mata mahu meraih undi daripada pengundi Melayu yang dilihat sebagai penentu kepada kemenangan PAS atau BN dalam PRU.

Seperti kelaziman Pakatan Pembangkang, 'kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata tidak pula begitu.' Jika tidak kerana kebijaksanaan pemimpin BN yang mengamalkan ajaran Islam sudah lama Malaysia ini kucar-kacir seperti yang berlaku di beberapa negara di ASEAN dan Asia Barat. Jika ada pun kucar-kacir, ini semua datangnya daripada perbuatan Pakatan Pembangkang yang ternyata tidak senang dengan keamanan yang dinikmati sekarang. Lihat Perhimpunan BERSIH 3.0 dan Himpunan Hijau yang sengaja diadakan bagi menakut-nakutkan rakyat.

Malaysia adalah negara pertama di dunia yang menjadi pentas dalam penganjuran Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa. Malaysia sangat menyanjung tinggi kesucian kitab suci Al-Quran yang menjadi pedoman dan petunjuk kepada umat Islam di dunia.

Apabila sesuatu isu itu tidak menyebelahi PAS dan Pakatan Pembagkang, habis diterjah atau ditonyoh pesaingnya itu. Hakikatnya, PAS akan pekakkan telinga apabila:

1. Pengerusi DAP, Karpal Singh dalam kenyataan terbaru, yang diulanginya berkali-kali, telah terang-terang mengakui menolak hukum Hudud dilaksanakan walaupun mengakui Islam sebagai agama rasmi Malaysia. Yang hairannya, disambut pula oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan 'memusingnya' sebagai konon kenyataan Karpal itu secara tidak langsung menyedarkan orang ramai mengenai negara Islam dan hukum hudud yang sebenarnya.

"Saya setuju biar dia 'geger' sokmo (selalu bising), daripada geger itulah orang faham tetapi jangan caci, guna akal kita," kata Nik Abdul Aziz.

2. Suatu ketika Ahli Parlimen DAP Taiping, Nga Kor Ming bertindak membaca surah "Aura" yang tidak terdapat pun dalam al-Quran.

Persoalannya, siapakah yang mengajar Kor Ming untuk membaca ayat tersebut? Mengapa ajar Kor Ming membaca ayat al-Quran ini untuk tujuan ceramah politik sahaja? Dan ini bukan kali pertama DAP membaca ayat al-Quran. Sebelum ini pun, Wong Kar Woh (ADUN Canning, bekas Setiausaha Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Perak) membacakan dua ayat dari Surah Al-Hujurat (ayat ke-12) dan Surah Ali-Imran (ayat ke-10) dalam Dewan Undangan Negeri Perak.

Tetapi sekali lagi 'disambut' oleh Nik Abdul Aziz: "Eh dia nak guna ayat Quran, sepatutnya dia guna lamo dah. Itu kesan gelombang kebangkitan Islam sekarang. Tak po lah dia nak guna dia punya pasal. Salah tafsir itu dia punya pasal. Tapi nak baca Quran itu dak po (lihat sini)."

Sedangkan oang Islam harus menerima pendapat Persidangan Mufti-mufti Seluruh Malaysia pada 6 April 2009 yang berpandangan: "Tindakan mana-mana orang bukan Islam membaca ayat-ayat suci al-Quran untuk tujuan kempen politik adalah cubaan mempersenda kesucian dan keagungan al-Quran".

Jangan kerana terlalu fanatik berpolitik, maka orang bukan Islam dibela dan diagungkan hinggakan pandangan mufti ditolak ke tepi. Soal agama tidak boleh dibuat main-main. Al-Quran adalah imam umat Islam, jangan membiarkan orang bukan Islam mempersendakannya."

3. Banyak ulama baik dari dalam mahupun luar negara mengiktiraf Malaysia sebagai model negara Islam yang terbaik, melihat kepada pelbagai usaha yang dijalankan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO. Perkara itu bukan saja selaras dengan Islam malah dituntut oleh Islam. Ini termasuklah penubuhan insitusi pengajian tinggi seperti Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 1983 yang telah menghasilkan puluhan ribu siswazah yang kini mengamalkan ilmu Islam dalam pelbagai lapangan seperti undang-undang sivil dan syariah, ekonomi, sains kemanusiaan dan kejuruteraan.

4. Tabung Haji yang ditubuhkan pada 1963, bagi memudahkan urusan umat Islam menunaikan Rukun Islam yang kelima juga adalah manifestasi kesungguhan kerajaan BN memenuhi kebajikan umat Islam di Malaysia sehingga ingin dicontohi banyak negara lain.

Terbaharu, Eropah, Amerika Syarikat dan Afrika mahu meneladaninya. Tabung Haji bukan sahaja mengatur urusan jemaah haji Malaysia dengan tertib, malah mampu memberi subsidi kepada jemaah berlandaskan konsep Islam.

5. Daripada hasil usaha UMNO dan BN juga, Malaysia terkenal di dunia Islam dengan majlis tahunan Tilawah Al-Quran yang dianjurkannya sehingga hari ini di bawah pentadbiran Najib. Individu yang bertanggungjawab mengasaskan majlis berkenaan pada 9 Mac 1961 ialah Perdana Menteri pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj yang juga Bapa UMNO dan Bapa Kemerdekaan dan bukannya daripada parti pembangkang yang berlabel Islam.

6. Kerajaan Pusat telah banyak melaksanakan pelbagai agenda yang dituntut oleh Islam namun tidak dilabelkan dengan jenama Islam. Contohnya, seperti membina universiti, sekolah, memberi kemudahan air, elektrik, rumah, masjid, surau dan jalan untuk keselesaan rakyat. Semua ini tidak dilabelkan dengan jenama Islam meskipun ia adalah perkara yang dituntut dalam Islam iaitu memberi kebajikan kepada rakyat.

7. Suatu ketika ulama tersohor Sheikh Al-Azhar. Dr. Mohammad Sayed Tantawi mengungkapkan, Malaysia merupakan contoh bagi negara Islam lain kerana Malaysia mengamalkan ajaran sebenar Islam. Begini ungkapannya:

"Sudah tentu Malaysia merupakan negara Islam contoh. Lihat sahaja pembangunannya yang amat pesat dan rakyatnya juga berpegang kepada ajaran sebenar Islam dengan aman dan damai tanpa rusuhan dan huru-hara.

"Ini adalah ciri-ciri negara Islam kerana Islam adalah agama yang memajukan, bukannya memundurkan umatnya."

8. Banyak negara mengagumi Malaysia. Antaranya terbaharu, Yemen yang amat mengagumi pembangunan ekonomi di Malaysia dan mahu mencontohinya. Menurut Dutanya di negara ini, Abdulla Mohamed Al-Montser: "Kami semua (termasuk semua negara Asia Barat) menyifatkan Malaysia sebagai Negara Islam Progresif Contoh."

9. Pada 31 Mei tahun ini, program transformasi negara dipuji oleh Senator John McCain dan Senator Joseph Lieberman yang mengunjungi negara ini sebagai tetamu Kuala Lumpur Business Club. Kedua-dua senator yang berpengaruh di Amerika Syarikat itu turut mengakui Malaysia merupakan contoh sebuah negara Islam di mata dunia ekoran mengamalkan sistem demokrasi dan mempunyai kemajuan ekonomi yang menakjubkan.

"Dalam pandangan saya, Malaysia merupakan sebuah negara yang boleh menjadi contoh kepada seluruh dunia. Kami kagum dengan pembangunan ekonomi, politik dan sosial di negara ini," kata McCain pada sidang akhbar.

10. Mengikut kajian Global Index 2011 oleh Institut Ekonomi dan Keamanan Antarabangsa yang berpusat di Sydney, Australia menunjukkan Malaysia menduduki tempat ke-19 daripada 153 negara yang mampu mengekalkan kestabilan politik dan keamanan negara. Laporan kajian penyelidikan Strategia International merekodkan Kuala Lumpur menjadi destinasi utama pelabur dari Asia Barat untuk melabur.

Dalam kajian terbaru oleh Crescent Rating, Malaysia berada di tempat pertama sebagai destinasi Organisasi Konferensi Islam (OKI) untuk kategori Halal Friendly dalam kelompok 10 buah negara iaitu Mesir, Turki, Indonesia, Emeriyah Arab Bersatu, Maghribi, Tunisia, Jordan, Brunei dan Qatar.

Daripada secebis 10 bukti daripada puluhan bukti sedia ada mengenai imej kerajaan yang ada, di mana kedudukan Pakatan Pembangkang di Malaysia. Di mana duduknya PAS?

PAS yang akan mengadakan Muktamar Tahunan di Kota Bahru pada pertengahan bulan ini pastinya perlu bermuhasabah diri. Jika tidak nasib PAS dalam PRU-13 akan datang ini akan lebih teruk daripada yang pernah dikecapi sebelum ini pada tahun 2008. 
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger