Sunday, November 4, 2012



Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan singkat ke Sarawak pada Jumaat, 2 November 2012, dengan Parlimen Kanowit menjadi destinasi pertamanya. Berbaju Melayu dan berjalan lagak sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan diiringi pengawal peribadi, Anwar Ibrahim hadir pada pagi Jumaat dengan disambut oleh sebilangan kecil ahli-ahli PKR.

Kehadiran Anwar Ibrahim ke Parlimen Kanowit itu memberikan gambaran bahawa Parlimen Kanowit akan ditandingi calon PKR. Seperti biasa Anwar Ibrahim memberikan gula-gula manis kepada rakyat Kanowit khususnya ahli-ahli PKR. Persoalan di sini, berapa ramai rakyat Kanowit menerima kehadiran Anwar Ibrahim?

Menjadi kebiasaan bagi penduduk Iban yang tinggal di Rumah Udam Nanga Lipus akan pergi ke kebun yang menjadi mata pencarian dan rezeki mereka. Jika penduduk mahu pergi menyambut Anwar Ibrahim maka banyak masa terbuang dan ini sangat merugikan. Adalah lebih baik mereka turun ke kebun dan menjalankan rutin harian.


Kehadiran Anwar Ibrahim ke Kanowit hanya disambut sebilangan kecil ahli-ahli PKR Kanowit. Yang menariknya, Anwar Ibrahim telah disambut dengan meriah oleh poster dan banner yang tertulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Iban sambil mengalu-alukan kedatangan peliwat Malaysia.


Selain disambut oleh ahli-ahli PKR, ceramah politik Anwar Ibrahim juga hanya didengari ahli-ahli PKR Kanowit. Manakala, penduduknya kebanyakan mereka pergi ke kebun dan mengusahakan tanaman padi dan makanan.


Disebabkan sambutan yang kurang menggalakkan, Anwar Ibrahim hanya berceramah ringkas dan pendek sebelum beredar kerana terasa amat malu. Lokasi seterusnya yang dilawat Anwar Ibrahim ialah Kabong sebelum berlepas ke Kuching bagi menyempurnakan forum mengenai sebuah buku yang dikupas Anwar Ibrahim dan dua orang ahli panel di Hotel Grand Continental, Kuching pada malamnya. 
Categories: ,

10 comments:

  1. Orang Borneo yg bener2 berilmu dan beriman tidak suka kpd si-penjubo, si-penipu dan si-pembohong....This rotten stink dead shit can go to hell and get lost forever. Tiada tempatnya berpijak dengan tenang di-bumi Allah SWT kerana peliwat, penipu dan pembohong adalah orang yg di-murkai,di-benci,di-laknat,di-binasakan dan di-hancurkan oleh Tuhan Yang Maha Esa. Penipu dan pembohong(kaum munafik)adalah musuh utama Allah SWT dan tempatnya adalah di-dalam neraka yg paling bawah iaitu Neraka Jahanam.

    -Headhunters Soul & Spirit-

    ReplyDelete
  2. Orang2 pkr di kanowit ni rata2 yang bmasalah,senang dihasut dan buta politik yang maknanya tiada menerima berita dari sumber yang betul.. ataupun yang lebih lagi golongan muda yang nak cari kseronokan.. saya tahu sebab sya orang iban kanowit.kalau tak pecaya cuba selak laman facebook kanowit town yang dipenuhi kaki carut anwar yang cuba mghasut rakyat.dorang tak sedar dah kena tipu ngan ular yang bukan lidahnya saja bcabang memecahkn perpaduan orang iban tapi ekornya dan kepalanya pun bercabang2.laknat.. jangan main taikk dengan kaum pribumi sarawak.suka menipu siap kamu si pnjoborr.. hidup kanowittt!!!

    ReplyDelete
  3. Si penipu ni boleh blahh jauh2 tak??penghasut keji!!!

    ReplyDelete
  4. Time aku kahwin dulu lagi ramai tetamu yang datang daripada masa si anwar pergi ke rumah panjang lipus,kanowit.perrghh,bangga lah pula.yang datang masa anwar tu nak tengok muka peliwat tu jer takpun dapat makan free.tak caya?? Korang boleh cuba tanya haha..

    ReplyDelete
  5. Syabas orang2 Kanowit. Jangan jadi macam orang2 Kedah bodoh yang pemilih Anwar Al Juburi dan PAS munafik.

    ReplyDelete
  6. Sokong rambut putih lagi bawa sial....trus kan lah mensialkan diri dgn BN...
    Tak sedar diri..rakyat kena liwat terang2 tapi penyokong BN tutup mata...harta Taib berbillion...rakyat sarawak jadi pengemis dinegeri dan atas tanah sendiri!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ....tetapi kesialan sikitol aljuburi haramjadah lagi hebat daripada kesialan sirambut puteh tua kutuk....2x5, 5x2 keduanya tua kutuk tak sedar diri, keduanya tidak takut akan pembalasan dari Tuhan diakhirat kelak.

      Delete
    2. kalaulh aku nak jadi pembangkang taknak kat si rambut putih,aku sejuta kali pun takkan letak aljuburi jadi ketua.dahla muka penipu.. sekali tengok pun tau.lebih baik aku ikut parti politik tempatan dari di jobori si anuar bulat2.tanpa nama 5hb disember 2012 saya rasa kamu tak kaji selidik si anuar tu sapa.jangan kamu anggap apa yg berlaku ke atas anuar itu konspirasi kerajaan semata2.fikirlah secara rasional nanti kamu kan bertambah sial sarawak kena jual dek anuar.. sesal dulu pendapatan lh ngokk!

      Delete
  7. Haha.. politik mana yg tak main kotor? Do we have a choice?nak harapkan aljuburi?entah sapalh yg bangang sangat nak follow dia dengan track rekod penipu panjang bjela2.orang dh muak ngan berbagai alasan.for taib,i think people does'nt want you anymore.bn need something new and fresh.. itupun kalau u sedar diri,people still vote for bn becoz they just want peace n harmoni in sarawak macam sedia ada.apa guna nak negeri kaya tapi siang mlm demo2.. boooodooohhh!!!

    ReplyDelete

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!