ABIM KECAM KONSERT ELTON JOHN DAN JENNIFER LOPEZ TAPI TIDAK LGBT?Kehadiran dua orang penyanyi antarabangsa yang sangat popular dengan kontroversi dan keseksian, Elton John dan Jennifer Lopez telah mendapat kecaman hebat daripada beberapa NGO’s termasuk Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) sesuai dengan namanya.


Kecaman penganjuran Konsert Elton John (Elton John & Band: 40th Anniversary of the Rocket Man pada 29 November 2012), serta Konsert Jennifer Lopez (Jennifer Lopez live in Malaysia pada 2 Disember ini) sangat dialu-alukan. Mungkin sebilangan rakyat Malaysia sensitif dengan kehadiran penyanyi Elton John yang semua ketahui dia pengamal ‘gay’ manakala Jennifer Lopez terkenal dengan pakaian seksinya yang mengghairahkan.


Jika ABIM mengutuk sekeras-kerasnya konsert 2 penyanyi antarabangsa itu, kenapakah sehingga kini ABIM masih belum mengeluarkan kenyataan mengutuk Lesbian Gay Biseksual Transgender (LGBT) yang dipopulari Pakatan Pembangkang?

Apakah disebabkan pengaruh Anwar Ibrahim dalam ABIM walaupun tidak lagi menjawat jawatan pengerusi menyebabkan ABIM terpaksa tutup mulut? Juga, apakah ABIM kini dipegang orang-orang kuat Anwar Ibrahim membolehkan ABIM dipaksa senyap?

Pengaruh LGBT mula sinonim dengan Anwar Ibrahim sejak Majlis Peguam cuba menyebarluaskan fahaman itu selepas BERSIH 2.0. Sejak daripada itu, pengaruh LGBT semakin berkembang luas dan diberitakan kini semakin menular ke kawasan luar bandar.ABIM KECAM KONSERT ELTON JOHN, JENNIFER LOPEZ

ANGKATAN Belia Islam Malaysia (Abim) mengecam penganjuran Konsert Elton John (Elton John & Band: 40th Anniversary of the Rocket Man pada 29 November 2012), serta Konsert Jennifer Lopez (Jennifer Lopez live in Malaysia pada 2 Disember ini). 

Ini memandangkan konsert tersebut dianjurkan taktala kita masih bergelut untuk merungkaikan pelbagai kemelut sosial yang melanda negara ini.

Abim juga menilai penganjuran konsert seakan-akan menggambarkan sikap acuh tidak acuh pihak tertentu terhadap pelbagai bantahan yang dikemukakan terhadap penganjuran konsert-konsert serta program hiburan melampau membabitkan artis-artis dari luar negara.

Hiburan merupakan elemen berpengaruh terutama sekali di kalangan golongan remaja. Hiburan yang bersifat mendidik akan mendorong golongan remaja untuk mengembangkan sahsiah diri mereka secara positif.

Akan tetapi sekiranya mereka menerima pendedahan dari hiburan yang bersifat hendonistik semata-mata, ia akan mendorong golongan muda untuk bertindak menurut kepuasan hawa nafsu semata-mata.

Tambahan pula, salah seorang artis tersebut secara terbuka mengamalkan hubungan sejenis yang boleh memberikan ekspresi keteladanan yang salah di kalangan golongan muda.

Seharusnya ancaman LGBT serta beberapa gejala songsang yang lain membuatkan pihak-pihak yang berwajib lebih berwaspada serta berhati-hati dalam menyaring sebarang kemasukan serta penganjuran hiburan membabitkan artis-artis luar negara.

Penganjuran kedua-dua konsert tersebut merupakan titik hitam di sebalik kemilau kebangkitan hiburan Islamik serta selebriti dakwah di negara ini. Ketegasan serta keprihatinan dari pihak berwajib serta masyarakat adalah perlu untuk mengelakkan golongan muda dari terus dibanjiri “idola” tanpa sebarang rujukan keteladanan yang positif.

Mohamad Raimi Ab Rahim, Setiausaha Agung ABIM
30 November 2012

  
Info ABIM petikan daripada blog http://budakbenteng.blogspot.com

Angkatan Belia Islam Malaysia (Jawi: اڠكتن بليا اسلام مليسيا, Bahasa Inggeris: Muslim Youth Movement of Malaysia, disingkatkan sebagai ABIM) merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) di Malaysia. Presiden ABIM masakini adalah Amidi Abdul Manan.

Sejarah

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah ditubuhkan pada 6 Ogos 1971 di Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) hasil beberapa pertemuan generasi pengasas ketika itu. Pengerusi penaja rasmi ketika itu ialah Ustaz Abdul Wahab Zakaria dan Fauzi Abd. Rahman (sekarang Dato’) sebagai Setiausaha Agung. ABIM merupakan sebuah badan bukan kerajaan Islam yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan pada 17 Ogos 1972 di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Muktamar ABIM yang pertama telah diadakan pada tahun 1972 di mana Ustaz Razali Nawawi (sekarang Profesor Dr) telah dipilih sebagai Presiden ABIM yang pertama manakala Anwar Ibrahim (sekarang Dato’ Seri) dipilih sebagai Setiausaha Agung. Pada tahun 1974 Anwar Ibrahim telah dilantik sebagai Presiden ABIM yang kedua. Ustaz Siddiq Fadzil (sekarang Dato’ Dr) pula telah dilantik untuk memangku dan seterusnya menjadi Presiden ABIM selepas penyertaan Anwar Ibrahim ke dalam UMNO pada tahun 1982.

Ustaz Muhammad Nur Manuty (sekarang Dr) telah dilantik sebagai Presiden pada tahun 1991. Pada September 1997, Ahmad Azam Abdul Rahman telah dipilih sebagai Presiden ABIM yang kelima di Muktamar Sanawi ABIM ke-26 di Alor Setar, Kedah. Pada Ogos 2005 pula, saudara Yusri Mohamad dipilih sebagai Presiden ABIM yang keenam di Muktamar Sanawi ABIM ke-34. Dalam era 1970-an, semasa ABIM berada di bawah kepimpinan Ustaz Razali Nawawi dan Anwar Ibrahim, ABIM mengambil pendekatan konfrontasi dan dengan demikian, ABIM menjadi lantang terhadap beberapa dasar dan pendirian pihak pemerintah. Pendekatan ini dirasakan sesuai dengan tuntutan dan keperluan era itu.

Pada dekad kedua, di tahun-tahun 1980-an, ketika kepimpinan Ustaz Siddiq Fadzil, pendekatan ABIM ditandai oleh perubahan orientasi ke arah pendekatan menangani dan menyelesaikan masalah (problem-solving). Pendekatan ini melahirkan banyak institusi dan agensi ABIM seperti Islamic Outreach-ABIM dan seumpamanya. Ketika dekad ketiga 1990-an pula, ABIM yang berada di bawah kepimpinan Ustaz Muhammad Nur Manuty berperanan lebih proaktif sebagai rakan dalam pembinaan negara (partner in nation-building).

Di alaf baru, Ahmad Azam Abdul Rahman membawa tema pemugaran semula idealisme untuk menggilap semula dinamika perjuangan serta agenda pemersatu ummah, bertepatan dengan tuntutan semasa yang begitu mendesak. ABIM terus menjadi jurubicara umat dalam pelbagai dimensi agar umat seluruhnya terpelihara iman, nyawa, harta, maruah, kebebasan, hak dan keselamatan mereka. Kini ABIM di bawah pimpinan saudara Yusri Mohamad memberikan tumpuan kepada agenda dakwah serta memperkasa agama dan bangsa. Pada 1 Ogos 2009, Muhamad Razak Idris dipilih sebagai Presiden ABIM yang ketujuh di Muktamar Sanawi ke-38.

Identiti

Misi dan visi

ABIM adalah sebuah gerakan yang bertunjangkan ilmu (knowledge-based) dan memilih untuk mengambil sikap terbuka serta sederhana berasaskan realiti masyarakat setempat di samping memegang teguh prinsip-prinsip Islam serta kesepaduan ilmu, iman dan amal dalam rangka pembangunan manusia. Walaupun ABIM menangani isu-isu politik, namun ia sentiasa bersikap non-partisan; bebas dan tidak memihak atau tunduk kepada kepentingan mana-mana parti-parti politik.

Visi ABIM ialah "Membina Dan Memimpin Tamadun Khayra Ummah manakala misinya pula ialah "Gerakan Islam Yang Komprehensif untuk Merealisasikan Cita-cita Islamiyyah".

Budaya ABIM:

Menghayati Budaya Ilmu,
Menghayati Amalan Kerohanian,
Menghayati Amal Shura dan Amal Jama’iyy,
Memahami dan Melibatkan Diri Pada Isu Semasa, dan
Menghayati Ruh - Jihad fi Sabilillah.

Objektif

Menegak, mengembang dan memperjuangkan cita-cita Islamiah sesuai dengan ajaran asasi al-Qur’an al-Karim dan Sunnah Rasulullah s.a.w.
Menjalankan da’wah Islamiah dengan cara yang progresif kepada seluruh lapisan masyarakat;
Menggembleng tenaga belia seluruhnya dan mengarahkannya untuk kebaikan masyarakat;
Mewakili belia-belia Islam Malaysia di persidangan-persidangan luar negeri;
Menjalankan kegiatan-kegiatan lain yang tidak berlawanan dengan ajaran al-Qur’an dan al-Sunnah.

Isu tahanan ISA

Ramai pemimpin ABIM dikenakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terutama pada 3 Disember 1974 berikutan Demosntrasi di Universiti Malaya dan di padang Dataran Merdeka. Anwar Ibrahim selaku Presiden ABIM ditahan bersama pemimpin pelajar dan pensyarah universiti.
Antaranya ialah :

Kamarazaman Yacob,
Ibrahim Ali,
Syed Husin Ali,
Adi Satria,
Hamzah Kassim,
CCYong,
Yong Ah Chit,
Yeo Ben Foo.

Tempat Anwar dipangku oleh Fadhil Noor. Mereka ditahan di bawah seksyen 117, Akta Polis .Ketika itu Dr Mahathir Mohamad menjadi Menteri Pelajaran. Pada 5 Februari 1975, mereka dipindah ke Kem Tahanan Kamunting, di Taiping, Perak sehingga dibebaskan pada November 1976.

AJK ABIM ketika Anwar ditahan adalah :

Syed Ibrahim Naib Presiden (sekarang dalam PAS)
Kamaruddin Mohd Nor Setiausaha Agong (sekarang dalam UMNO),
Anwar Hashim, Setiausaha Kewangan,
Omar Jaafar, Ketua Perhubungan (sekarang dalam PKR),
Sidiq Fadhil, Ketua Penerangan (sekarang dalam PKR),
Nakhaei Ahmad, Ketua Dakwah (Bekas Pengerusi YADIM),
Ramli Ibrahim, Ketua Kebajikan (Sekarang dalam PKR),
Osman Bakar, Ketua Pelajaran (sekarang Pengerusi MUAFAKAT, pro Anwar).
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger