PENGARAH EKSEKUTIF SUARAM E NALINI: KENAPA PERLU TAKUT DENGAN SIASATANDisebabkan seminggu dua ini cerita pasal Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) menerima dana asing daripada George Soros dan pertubuhan Yahudi bagi membiayai operasi mereka di Malaysia, pihak berkuasa telah menjalankan siasatan. Dalam siasatan tersebut, pihak berkuasa mempunyai bukti kukuh untuk mensabitkan SUARAM di atas kesalahan menerima dana asing.

Bagaimanapun, dalam siasatan SUARAM tidak mahu bekerjasama dengan pihak berkuasa dengan enggan membenarkan pegawai penyiasat masuk ke premis bagi menjalankan siasatan. Ini merupakan kali pertama pegawai penyiasat datang ke premis SUARAM untuk menyiasat tetapi disambut dengan herdikan da cacian daripada kakitangan SUARAM.

Akibat tidak berpuashati kerana ‘popular’ dalam masa dua minggu tersebut, SUARAM telah membuat laporan terhadap Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) terhadap apa yang disifatkannya penganiayaan terhadap mereka oleh kerajaan ekoran siasatan demi siasatan.

SUARAM menyifatkan gangguan oleh pihak berkuasa itu mencabuli hak asasi dan hak berpersatuan.

Inilah lidah bercabang al-kafirun dan Yahudi. Apakah SUARAM ini tidak boleh disiasat? Seperti mana dalam pendakwaan, sekiranya ada bukti dan laporan polis dibuat, pihak berkuasa akan melakukan siasatan terperinci bagi mengetahuai sama ada laporan polis itu berasas atau tidak. Jika tidak bersalah dan tidak pernah melakukan perkara seperti yang didakwa dalam laporan polis, kenapa perlu takut?

SUARAM harus juga ingat bahawa siasatan pihak berkuasa juga adalah hak asasi kerana dibuat berdasarkan undang-undang dan laporan polis yang dibuat orang ramai.

Di Malaysia, setiap rakyatnya termasuk persatuan mahupun organisasi adalah tertakluk kepada undang-undang. Dan, siasatan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SKM) terhadap SUARAM adalah perkara biasa dan mengikut prosedur. Jika tidak bersalah, kenapa perlu takut.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
September 23, 2012 at 9:54 AM

betui!! laki sharizat TERGEDIK ko suruh siAsat!!ORG NAK SIASAT KAU TAK BOLEH PULAK!!!!!

Anonymous
September 23, 2012 at 10:01 AM

muka itam mcm bontot kuali ada ati nak tuduh kjaan tak betul ... piirahhh....

jubo sendiri penuh taikk tak cebuk...harkktuihh

September 23, 2012 at 10:06 AM

Paria bernasib baik lahir di malaysia.kalu di India tinggal dirumah dari taik Lembu.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger