PEMIMPIN PKR SARAWAK MOHON MAAF KEPADA TAIB MAHMUDBerikutan ‘pembohongan melampau’ pemimpin PKR Sarawak, Timbalan Pengerusi (Komunikasi) PKR Sarawak Wan Zainal Abidin Wan Senusi dan Naib Presidennya See Chee How yang juga ADUN Batu Lintang, Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menarik balik saman terhadap kedua-dua mereka itu.

Hakim Datuk David Wong Dak Wah membenarkan permohonan Taib untuk menarik balik saman terhadap Timbalan Pengerusi (Komunikasi) PKR Sarawak Wan Zainal Abidin Wan Senusi dan Naib Presidennya See Chee How, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Batu Lintang, selepas mendengar hujahan pihak plaintif dan defendan.

Atas keprihatinan sebagai seorang hamba Allah dan sikap kepimpinan yang tidak pernah menganiayai orang lain sepanjang memegang jawatan Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud akhirnya menarik balik saman fitnah beliau terhadap dua pemimpin PKR di Mahkamah Tinggi.

Dalam permohonan maaf mereka, Wan Zainal Abidin dan See mengakui artikel dan kenyataan yang dibuat mereka adalah tidak benar dan tidak berasas.

Menjadi kelaziman pemimpin Pakatan Pembangkang di Sarawak dan Pakatan Pembangkang di Semenanjung Malaysia, peribadi Taib Mahmud sering menjadi kecaman politik walaupun hakikatnya dakwaan itu adalah tidak benar.

Seringkali Pakatan Pembangkang memfitnah dan mengeji peribadi Taib Mahmud, Ketua Menteri Sarawak itu tetap tenang menghadapinya. Berpegang kepada kebenaran dan Islam, Taib Mahmud percaya Allah swt akan memelihara mereka yang dianiaya.


Kedua-dua pemimpin PKR Sarawak itu, Wan Zainal Abidin Wan Senusi dan See Chee How sebelu ini telah menerbitkan risalah berbaur hasutan dan fitnah di dalam akhbar pada 11 April, 2007 dengan menyatakan ‘Taib mengawal perdagangan kayu balak di Sarawak dan beliau telah menyalahgunakan kedudukannya dengan secara rasuah untuk memperoleh atau menerima bayaran sebanyak RM32 juta sebagai balasan membenarkan syarikat-syarikat perkapalan menjalankan perniagaan dengan lancar, ditarik balik tanpa kos’.

Artikel itu diterbitkan dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan Mandarin dan disertakan dengan gambar Taib, telah mencemarkan reputasi beliau sebagai seorang individu, ahli politik dan Ketua Menteri Sarawak, di samping mengaibkan beliau


Selain menerbitkan di dalam akhbar, pemimpin PKR Sarawak itu juga mengedarkan risalah dan artikel itu kepada orang awam termasuk pengunjung, pejalan kaki dan pengguna jalan raya di kompleks beli-belah Electra House di sini, pasar terbuka dan kawasan kejiranan berdekatan.

Kebiadapan mereka itu ada asasnya memandangkan ketika itu Pakatan Pembangkang nekad untuk menghadapi BN pada PRU-12.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger