KAFIR HARBI ISTILAH SESUAI TERHADAP DAPKenyataan beberapa akhbar nasional tempatan yang melabelkan hubungan PAS dengan DAP disifatkan sebagai ‘kafir harbi’ atau lebih tepat lagi sebagai ‘haram’ sokong DAP sebab anti-Islam seperti mana rejim Zionis yang secara terang menentang Islam dan penganutnya.

Secara jelas, jika seseorang itu ‘haram’ dan boleh membawa kemudaratan kepada Islam dan penanutnya, maka ia boleh diperangi habis-habisan. Dalam hubungan PAS dan DAP yang disifatkan sebagai kafir harbi yang mana boleh diperangi secara habis-habisan sampai ke titisan darah terakhir.

Timbalan Pesuruhjaya III, Khalid Abdul Samad menyifatkan istilah kafir harbi itu keterlaluan bagi hubungan PAS dengan DAP. Adalah tidak wajar mengatakan murtad atau kafir harbi kerana ia seumpama menghalalkan darah mereka (DAP) untuk ditunaikan dengan sejawarnya.

Minggu lepas, beberapa akhbar nasional telah melaporkan seorang pengasas sekolah agama Pondok Geting, Tumpat, di Kelantan, dan Abdullah Sa’amah mengatakan adalah haram menyokong DAP kerana parti itu menolak hukum Islam.

Bagi menjernihkan keadaan, Khalid Samad meminta Majlis Fatwa Kebangsaan untuk keluar fatwa menyeru orang Islam untuk menyokong mana-mana parti yang berjuang atas dasar Islam. Kenapa tidak suruh saja Nik Aziz mengeluarkan fatwa bahawa menyokong bukan Islam yang anti Islam itu tidak haram dan diharuskan.

S. Ambiga yang anti-Islam secara terang berkrompomi dengan PAS dalam soal BERSIH 2.0 dan BERSIH 3.0. Apakah ini dibolehkan wahai Khalid Samad?
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger