BAHAGIAN 3: UNGKAPAN YANG BIASA KITA DENGAR DARI ANWAR IBRAHIMSejak dirinya dilantik sebagai Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat selepas menang PRK di Permatang Pauh setelah perletakan jawatan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail sebagai Ahli Parlimen yang dipilih rakyat pada PRU-12, Anwar Ibrahim sering melemparkan janji ini, jika tawan Putrajaya esok pada PRU-13, harga minyak akan turun dan terkini akan batalkan PTPTN.

Jika benar hendak turunkan harga minyak, lakukanlah dulu di negeri-negeri tadbiran Pakatan Pembangkang seperti di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan. Penurunan itu boleh dilakukan dengan melaksanakan pemberian subsidi kepada rakyat yang menggunakannya kenderaan bermotor dan sebagainya.

Hakikatnya harga minyak Malaysia berbanding Indonesia jauh lebih murah termasuk negara-negara Asian yang lain. RON 97 yang dikuatkuasakan dengan pasaran terbuka mengikut penawaran dan permintaan kini lebih stabil apabila penurunan harga minyak dunia hingga menyebabkan harga minyak turun. Pada ketika ini, harga seliter minyak RON 97 telah menurun sebanyak 20 sen seliter dan dijangka akan turun lagi mengikut permintaan dunia.


PTPTN bukan perkara baru dan semestinya Pakatan Pembangkang mahu menjadikan PTPTN ini sebagai isu politik. PTPTN dikatakan menyusahkan rakyat dengan rakyat diajar berhutang ketika masih belajar. Apakah Anwar al-Juburi tidak ingat bahawa sewaktu memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri, beliauah orang yang mencadangkan dan menubuhkannya.

Apakah juga Anwar al-Juburi mahu menghapuskan hutang-hutang PTPTN yang sebelum ini dicatatkan ramai yang masih belum membayarnya. Harus diingat bahawa PTPTN telah berjaya menjayakan beberapa orang pelajar di seluruh Malaysia. Ternyata kewujudan PTPTN itu telah berjaya memberikan 1001 kebaikan kepada calon-calon Sarawak.
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
July 15, 2012 at 2:17 PM

Woo... dia ceramah kat LORONG BELAKANG Laaah..
(simbolik pintu belakang) Nampaknya siap yg hadir to redha dgn hal hal belakang...

Teperanjatnya Aku... Adooh.

Hperancis

Anonymous
July 15, 2012 at 7:01 PM

Banyak tu je datang bang BABI? Your days are numbered

July 15, 2012 at 9:20 PM

Tanpa Nama 15 Julai 2012 2:7 PTG

Bro, memang Anwar tu berceramah kat Lorong Gelap dan belakang bangunan

Kawasan tu berbau dan gelap apabila malam..

Anwar al-Juburi dan PKR Sarawak memang suka dan gemar 'main' belakang

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger