DAP HANYA PERALATKAN ORANG MELAYU
#Srwkamek Pengumuman Tunku Abdul Aziz dari DAP biarpun memegang jawatan Naib Presiden DAP Pusat merupakan tamparan hebat buat Pakatan Pembangkang.

Selain Tunku Abdul Aziz, beberapa orang Melayu sebelum ini juga pernah mengumumkan keluar parti ekoran sikap pemimpin Cina DAP yang hanya memperalatkan orang Melayu demi mendapatkan sokongan undi semasa pilihan raya. Apakah DAP membela nasib orang Melayu di Malaysia?

Tindakan DAP membuka pintu kepada penyertaan orang Melayu hanya bersifat mahu melihat parti itu sebagai parti pelbagai kaum. Tetapi, hakikatnya pemimpin DAP hanya mahu undi Melayu dan selepas itu dibiarkan begitu saja.

Imej parti pelbagai kaum yang dicerminkan oleh DAP hanya pada permukaan sahaja sedangkan di dasar parti itu penuh dengan warna-warna perkauman.

Bagi menyambung tradisi memperalatkan orang Melayu, DAP sekali lagi melantik Prof. Dr. Ariffin Omar sebagai senator menggantikan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang meletak jawatan Naib Presiden DAP ekoran perbezaan pendapat dengan pemimpin DAP berhubung perhimpunan haram BERSIH 3.0.

Ariffin yang menyertai DAP sejak tahun lalu ialah bekas Presiden Persatuan Aliran Kesedaran Negara (ALIRAN) dan pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Feel orang Melayu sekarang jika diberi jawatan penting dalam parti pasti suka seperti yang diterima Prof. Dr. Ariffin Omar. Malah, beliau ini tidak sedar bahawa perlantikan itu hanya sebagai bayang-bayang saja dan lebih kepada diperalatkan DAP. Sampai bilakah orang Melayu kena sedar dalam hal ini.

Kini, strategi utama DAP adalah untuk menarik golongan profesional Melayu untuk menyertai parti itu. Ini kerana DAP sudah belajar daripada kesilapan menerusi kemenangan besar DAP di Perak tetapi terpaksa melepaskan jawatan Menteri Besar kepada PAS disebabkan Undang-Undang Tubuh Negeri. Dan pasti DAP kali ini tidak akan mengulangi kesilapan yang sama.

Untuk itu perlantikan orang Melayu sebagai calon DAP di beberapa negeri Melayu bertujuan untuk melantik pemimpin Melayu menjadi Menteri Besar di negeri yang mempunyai Undang-Undang Tubuh Negeri yang hanya membenarkan orang Melayu menjadi Menteri Besar. Itu pun sekiranya DAP menang dengan majoriti yang besar dan diterima PKR dan PAS yang kini hanya menunggu masa untuk bercerai dengan DAP.

Melihat kepada slogan DAP, mungkin ramai yang menganggap perjuangan DAP mungkin dianggap demokratik tetapi apabila berada di dalam parti itu beliau sedar bahawa demokratik DAP hanya pada slogan sahaja. Malah tidak keterlaluan untuk menyatakan bahawa DAP sebenarnya mahu menjadikan Malaysia ini sebagai negara republik dengan menghapuskan sistem beraja dan menggantikan dengan Presiden supaya orang Cina boleh menjawat jawatan itu seperti yang berlaku di Singapura.


Share this article :
 

+ comments + 1 comments

May 17, 2012 at 9:47 AM

Begitu licik permainan politik kafir harbi DAPIg itu pun pak pak lebai Hampas yang bebakul serban masih bebal menjilat pungkoq tak basuh DAPIG,,terutama nabi pork nik, hj amanat kafir.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger