CASSA BUAT LAPORAN POLIS PENYELEWANGAN KONTRAK SAMPAH DI SELANGOR


Selangor Kotor. Itulah perumpamaan yang boleh diberikan ke atas apa yang sedang berlaku di Selangor ekoran penyelewangan dalam pembahagian kontrak kutipan sampah di Selangor.

Laporan polis itu dibuat oleh Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) Datuk Dr Jacob George di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam di Seksyen 9 di sini.

Selain membuat laporan polis, CASSA juga menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat dakwaan berkenaan kerana pihaknya menerima lebih 30 aduan daripada orang ramai dan kontraktor yang tidak berpuas hati dengan pembahagian kontrak berkenaan.

Keputusan menubuhkan satu pasukan khas itu adalah desakan orang ramai yang kini sangat tidak berpuas hati dengan isu pemberian kontrak sampah yang disifatkan mengandungi unsur-unsur rasuah dan tidak telus.

Lebih menghairankan bagaimana kontraktor yang dilantik itu boleh mengutip sampah di 3 zon kutipan sampah sedangkan ia tidak berlaku sebelum ini. Malah, disebabkan itu banyak tempat yang mengalami masalah kutipan sampah sehingga menimbulkan bau busuk.

"Pelik apabila satu kontraktor mendapat tiga zon kutipan sedangkan setiap kontraktor sepatutnya mendapat satu atau dua zon saja untuk kerja-kerja kutipan sampah.

Isu ini bukan baru bahkan telah berlaku sebaik sahaja Pakatan Pembangkang mengambilalih pentadbiran Kerajaan Selangor. Kini, rakyat Selangor sudah tidak tahan dengan bau busuk dan menyalahkan Kerajaan Selangor dalam hal ini.

Menjelang PRU-13, PKR dan Pakatan Pembangkang sibuk berpolitik dan mengenepikan masalah kutipan sampah yang melanda rakyat Selangor. Ini membuatkan rakyat Selangor resah dengan keadaan ini dan tidak teragak-agak mahu menukar Kerajaan Negeri pada PRU-13 akan datang.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger