AZIZAN RAZAK BERI KATA DUA PADA AZIZ BARI


Desakan Aziz Bari yang mendesak Menteri Besar Kedah, Azizan Razak diambil tindakan tegas oleh Pakatan Pembangkang ekoran keputusan kerajaan negeri Kedah menggantung lima pelajar Kolej Universiti Insaniah (KUIN) dengan menggunakan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Ketika Pakatan Pembangkang cuba menyakinkan rakyat bahawa AUKU perlu dimansuhkan bagi memberi ruang kepada pelajar IPT untuk berpolitik berbanding belajar, Kerajaan Kedah pimpinan PAS terpaksa menggunakan AUKU untuk mengambil tindakan tegas ke atas pelajar KUIN hanya disebabkan mereka itu menentang pentadbiran KUIN dengan menyertai demonstrasi, memberi ucapan di hadapan orang ramai menggunakan pembesar suara di sudut pidato dan mengadakan sidang media. Mereka didapati terlibat dalam demonstrasi bertujuan menyatakan bantahan terhadap pembinaan Sekolah Insan Bestari.


Desakan Aziz Bari itu membuatkan Azizan Razak melenting dan membuat kenyataan bahawa orang tidak perlu masuk campur urusan pentadbiran Kerajaan Negeri termasuk isu kerana pihaknya lebih tahu situasi yang berlaku berbanding pihak-pihak lain. Malah, Azizan Razak menegaskan keputusan itu tidak dapat ditarik balik kerana sudah dibuat.

Dalam perbicaraan pada 25 Mei 2011 yang lepas yang melibatkan 6 pelajar, KUIN memutuskan 5 pelajarnya digantung dan seorang dipaksa membayar denda.

Mereka terdiri daripada Mohd Faiz Mohd Arshad yang digantung 2 semester manakala Muhamad Aiman Che Abd Razak, Zukhilatif Marzuki, Mohd Azlan Mat Zain dan Ahmad Remi Mohd Arof digantung satu semester dan diberi surat amaran. Seorang lagi, Mohamad Farhan Mohamad Baharin juga diberi surat amaran dan didenda RM100.

Biarpun penggantungan mereka hanya satu hingga dua semester dan diberi surat amaran serta dikenakan denda namun ianya telah mencemarkan nama mereka sebagai pelajar sekaligus keluarga mereka.


Selaku Pengerusi KUIN, Azizan Razak menjelaskan keputusan itu adalah muktamad dan tidak akan diubah biarpun didesak Anwar Ibrahim mahupun Abdul Hadi Awang. Azizan Razak memang celaka.
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Dahan Jati
January 29, 2012 at 1:03 AM

Engkau tu lagi le celaka. Undang-undang mesti tetap ada walau apa namanya pun untuk mendisiplin pelajar yang pandai tapi bertindak tak pakai otak.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger