AZIZ BARI SEDIA TANDINGI PILIHAN RAYA WAKILI DAP


Tiada lagi tempat dalam dunia akademik, maka jalan terpaksa ialah terjun ke dunia politik. Itulah kata-kata Aziz Bari, bekas pensyarah UIA yang hampir sebulan meletak jawatan. Kini, bagi meneruskan survive hidupnya beliau terpaksa terjun ke dunia politik. Pastinya, cabarannya kini, kerusi mana yang akan ditandinginya dan parti apakah yang akan diwakilinya?

Menurutnya lagi, disebabkan tekanan yang terimanya oleh pelbagai pihak dan memaksanya beralih ke dunia politik, mahu tidak mahu beliau terpaksa juga menerimanya. PAS, PKR dan DAP. Masing-masing sudah menyatakan minatnya untuk menawarkan kerusi dan tempat dalam parti bagi menghadapi pilihan raya, tetapi beliau masih belum membuat keputusan. Yang pasti, beliau akan bertanding atas tiket Pakatan Pembangkang.

Pemilihan parti tertakluk kepada parti mana yang akan dapat dan mampu menerima kehendak dan tawarannya? Itulah yang menjadi keutamannya sekarang jika mahu memilih antara ketiga-tiga parti itu.

Melihat kepada situasi sekarang, DAP lebih berkemampuan dan mampu memujuk Aziz Bari menyertai parti rasis ini. Selain keterbukaan dan kebanyakan pemimpinnya adalah peguam dan Aziz Bari juga seorang bekas pensyarah undang-undang. Di samping itu, kekosongan tempat dalam DAP kini semakin banyak disebabkan DAP mahu memperbanyakkan calon Melayu dan mahu menjadi parti dominan dalam Pakatan Pembangkang serta bersikap liberal.

PAS parti yang angguk-angguk dan geleng-geleng tidak menjadi pilihannya meskipun sebelum ini Aziz Bari banyak kali menyertai majlis anjuran PAS. Biarpun PAS kini dinaungi kumpulan profesional seperti Aziz Bari, namun disebabkan PAS sebagai parti pak turut peluang untuk Aziz Bari menyertai PAS adalah tipis. Tambahan pula PAS kini berhadapan dengan krisis dalaman yang pada pandangan Aziz Bari sebagai ‘memalukan’.

PKR pula parti yang dinaungi Ketua Pembangkang yang juga bekas tertuduh kes liwat dan dicap juga sebagai kaki seks dilihat sebagai parti yang sangat lemah berbanding kedua-dua kompenan Pakatan Pembangkang DAP dan PAS. Merupakan parti yang tidak konsisten dan lebih bersifat kepentingan kepada Anwar Ibrahim, Aziz Bari tidak mahu identitinya dimanipulasi bagi membersihkan maruah Anwar Ibrahim.

Daripada ketiga-tiga kompenan Pakatan Pembangkang tersebut, DAP mempunyai peluang yang sangat besar untuk dipilih Aziz Bari sesuai dengan sifatnya yang liberal dan mahu memperjuangkan hak sama rata. 
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
January 28, 2012 at 12:04 PM

...dengan harapan nak jadi MP atau Menteri. Kah, kah, kah...

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger