UNDANG-UNDANG DI KEPALA LUTUT ANWAR IBRAHIM


Kepala Lutut Anwar Ibrahim

Belum pun Pilihan Raya DUN Sarawak diadakan apatah lagi penamaan calon yang dijadualkan 6 April 2011, Anwar Ibrahim telah memulakan serangan dalam ceramah tanpa permitnya yang berpusat di sebuah kedai makan Jalan Ban Hock, Kuching.

Anwar Ibrahim mengambil kesempatan ini di atas kesibukan SPR membuat persediaan menghadapi Pilihan Raya DUN Sarawak.

Seperti biasa, undang-undang di Malaysia semacam berada di kepala lutut Anwar Ibrahim sehingga sanggup menidakkan peranan dan fungsi undang-undang di Malaysia. Atas sebab itu, Anwar Ibrahim sewenang-wenangnya melanggar undang-undang.

Situasi ini sebernanya yang dirancang Anwar Ibrahim dan Pakatan Pembangkang bagi membuat isu kononnya undang-undang di Malaysia hanya menyelebihi BN dan pencetus kepada ketidakadilan pihak polis. Isu polis yang dipolitikkan telah lama dibuat Pakatan Pembangkang sehingga menyebabkan rakyat memandang rendah terhadap keupayaan polis.

Bagaimanapun, isu itu telah berjaya diselesaikan melalui pendekatan NKRA, KPI dan GTP bagi memberikan keyakinan kepada rakyat bahawa polis telus dalam melaksanakan tugasnya.

Dalam pada itu, perbuatan Anwar Ibrahim yang mengadakan ceramah tanpa permit di Jalan Ban Hock menyebabkan polis terpaksa meleraikan perhimpunan yang dianjurkan PKR. Walau bagaimanapun, atas budi bicara polis, Anwar Ibrahim hanya dibenarkan berucap sekejap sahaja.

Anwar Ibrahim datang ke Sarawak pada malam tadi bagi mengumumkan calon-calon PKR yang akan bertanding dalam Pilihan Raya DUN Sarawak. Anwar Ibrahim dijangka akan mengumumkan calon-calon PKR pada hari ini walaupun krisis PKR, SNAP dan DAP belum selesaikan lagi.

Ada kemungkinan PKR akan mengumumkan terus 52 calonnya yang akan bertanding dalam Pilihan Raya DUN Sarawak tanpa memperdulikan SNAP dan DAP yang diibarat sebagai menganggu perancangan PKR untuk merampas Sarawak daripada BN. Bahkan PKR berkeyakinan tinggi untuk menang dua pertiga berasaskan kewibawaan Anwar Ibrahim sebagai pemimpin ‘bersih’ dan disegani.

Apa pun kita akan tunggu pengumuman Raja Liwat itu bagi menentukan menang kalah PKR dan Pakatan Pembangkang dalam Pilihan Raya DUN Sarawak nanti. 
 

TOPENG PERAK DISEBALIK VIDEO ANWAR IBRAHIM?


Topeng Perak Upahan PAS

Beberapa hari ini beberapa blog prokerajaan menjadi tumpuan bloggers Pakatan Pembangkang untuk dihacks dan dimasukkan virus. Tidak kurang juga peribadi bloggers ini dihina dan dimaki hamun sepertimana perbuatan pemimpin Pakatan Pembangkang yang memfitnah pemimpin BN.

Jika ini yang dilakukan bloggers Pakatan Pembangkang, maka bloggers prokerajaan ini boleh diumpamakan sebagai pemimpin atau wakil rakyat sehingga peribadi mereka pun menjadi bahan serangan.

Siapa blogger Pakatan Pembangkang yang menjadi mastermind di sebalik tindakannya menghina peribadi blogger prokerajaan?

Apakah anda masih ingat Topeng Perak? Topeng Perak merupakan blogger upahan PAS yang dibayar hasil daripada wang yang diperolehi daripada rakyat Kelantan dan Kedah. Dipercayai, PAS membayar sebanyak RM2 juta bagi menumbangkan kerajaan BN dalam PRU akan datang. Orang yang bertanggungjawab menjaga dan membela blogger ini pastinya Husam Musa.

Topeng Perak

Topeng Perak ini telah dipertanggungjawabkan PAS dan Pakatan Pembangkang untuk menjatuhkan bloggers prokerajaan yang dilihat semakin bertenaga dan berkuasa menguasai alam maya di sebalik tugas utamanya menumbangkan kerajaan BN.

Untuk tidak menyebabkan bloggers Pakatan Pembangkang tidak tersungkur di alam maya, maka Topeng Perak diarahkan untuk mematahkan serangan bloggers prokerajaan.

Sebelum ini blogger Topeng Perak telah memfitnah kerajaan kononnya kerajaan tidak cukup wang untuk membawa pulang rakyat Malaysia dari Mesir? Dakwaan itu ternyata memakan diri apabila Kerajaan bertindak pantas membawa pulang rakyat Malaysia dari Mesir tanpa memperdulikan ideologi politik. Diketahui, sebaliknya ahli-ahli PAS mengambil kesempatan di atas kemurahan kerajaan itu dengan menyebarkan dakyah PAS dan memburukkan kerajaan.

Upahan RM2 juta oleh PAS membolehkan Topeng Perak hidup mewah dan berkesempatan bermesra dengan wanita China sewaktu bercuti di China. Lihatlah akhlak Topeng Perak yang diupah PAS dengan mendampingi wanita China yang dipercayai salah seorang ‘pelakon’ utama dalam video terbaru Anwar Ibrahim.

Apa pun PAS sanggup ‘membela’ bloggers yang diibaratkan menjatuhkan PAS sendiri dengan perbuatan dan tingkahlakunya yang bertentangan dengan PAS. Perlakuan PAS ini membuatkan PAS sudah jauh menyimpang dengan tidak lagi memperjuangkan Islam sebaliknya memperjuangkan individu dalam PAS dalam mendapatkan kuasa politik.
 

SIAPA 9 KERUSI PANAS?


SPR telah mengumumkan 9 kerusi DUN yang sangat panas menjelang Pilihan Raya DUN Sarawak. Siapakah angkara sehingga membuatkan DUN itu panas?

9 kerusi DUN yang panas itu merangkumi DUN N.4 Pantai Damai, N.12 Kota Sentosa, N.13 Batu Kawah, N.19 Kedup, N.39 Repok, N.46 Dudong, N.48 Pelawan, N.49 Nangka dan N.51 Balingian.

Menurut SPR, kesembilan DUN itu bakal menyaksikan persaingan sengit dengan aksi-aksi kempen yang dijangka bakal mencetuskan banyak pertikaian dan semestinya aksi-aksi ganas.

DUN-DUN panas ini pastinya memberikan cabaran besar kepada BN dalam usaha mempertahankannya. Bagi memastikan BN berupaya mengekalkan kerusi itu dan menidakkan kemenangan Pakatan Pembangkang, faktor calon selayaknya menjadi ukuran. Ini disebabkan rakyat Sarawak kini melihat faktor calon sebagai pilihan mereka.

Pakatan Pembangkang juga tidak ketinggalan dengan memperkenalkan beberapa muka baru bagi mencuba nasib di beberapa kawasan. Tidak ketinggalan juga ada calon Pakatan Pembangkang yang dikitar semula walaupun sebelum ini telah mengalami banyak kekalahan.

Apapun, kerusi DUN panas ini pastinya menyaksikan persaingan sengit hingga ke undi terakhir dalam menentukan kemenangan. Hanya kebijaksanaan ketua sahaja yang mampu memberikan ruang dan peluang kepada kejayaan sesebuah parti sama ada BN mahupun Pakatan Pembangkang dan disertai undi rakyat.  
 

PAS TUKAR NAMA KAMPUNG PASIR LUTONG KEPADA KAMPUNG PAS


Gambar hasil paksaan PAS 

Belum lagi masa mengundi, apatah lagi mengumumkan keputusan, PAS yang bermimpi bertapak di Sarawak sudah mula menunjukkan belangnya dengan mendakwa mendapat persetujuan penduduk Kampung Pasir Lutong untuk menukarkan nama kampung mereka kepada Kampung PAS.

PAS mula berlagak seperti berkuasa setelah mendapat lampu hijau dari Anwar Ibrahim untuk bertanding di 5 kerusi dalam Pilihan Raya DUN Sarawak.

Ketua PAS Miri, Jofri Jaraiee mendakwa penduduk Kampung Pasir Lutong telah sebulat suara bersetuju mengubah nama kampung itu kepada nama PAS.

Bagi membenarkan dakwaan itu, PAS membuat cerita bahawa penduduk sudah bosan dengan kerajaan BN disebabkan keperluan pembangunan dan tidak menikmati kemudahan asas elektrik.

PAS ternyata ketandusan idea dan sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai cita-citanya sehingga sanggup berbohong.

Bagaimanapun, dakwaan PAS itu segera disangkal Ketua Kampung Pasir Lutong, En Sanday Madang. Malah beliau terkejut dengan kenyataan tersebut dan dakwaan penduduk Kampung Pasir bersetuju untuk menukar nama kampung itu kepada Kampung PAS.

Adalah mustahil penduduk Kampung Pasir Lutong mahu sewenang-wenangnya menukarkan nama kampung begitu sahaja lebih-lebih lagi nama sebuah parti politik. Kebanyakan penduduk kampung merupakan penyokong kuat BN dan tidak mudah parti pembangkang untuk bertapak di kampung itu.

Kampung Pasir Lutong mempunyai 4,000 penduduk daripada pelbagai kaum seperti Iban, Cina, Kelabit, Melayu dan sebagainya. Walau bagaimanpun, daripada jumlah itu hanya 700 penduduk sahaja yang layak mengundi.

Menjelaskan motif sebenar PAS itu semata-mata bertujuan untuk meraih populariti murahan menjelang Pilihan Raya DUN Sarawak. Selama PAS bertapak di Sarawak, rakyat Sarawak masih tidak dapat menerima kehadirannya yang dianggap sudah jauh menyimpang jauh daripada ajaran sebenar Islam. Justeru, dalam pilihan raya kali ini, mereka berusaha untuk menampakkan diri mereka sebagai telah diterima oleh rakyat Sarawak walaupun hakikatnya PAS semakin tidak diterima rakyat Sarawak.
 

KETUA PKR CABANG MIRI BUAT AKTIVITI PENGGUGURAN BAYIApakah Rakyat Miri sanggup menerima "pembunuh" seperti Dr Micheal Teo sebagai calon mereka dan mengangkat calon PKR ini sebagai ADUN mereka?

Ketika Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim telahpun menikmati nikmat ‘berseks’ sama ada secara sah, haram (rogol pelacur) mahupun songsang (liwat), pengikut PKR di Sarawak tidak kurang hebatnya.

Penemuan beberapa teman bloggers sewaktu berkampung di Miri minggu lalu telah menemui sesuatu berita yang amat mengejutkan, tetapi tidaklah sehingga terkejut beruk. Apabila berita yang disampaikan itu membabitkan pemimpin PKR, rasanya tiada kejutan kerana difahamkan semua pemimpin PKR bersikap sebegitu.

Perlakuan ‘kejam’ pemimpin PKR yang berpusat di Miri dan dijangka akan bertanding dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 nanti sangat memberikan kesan negatif kepada rakyat Sarawak terutama masyarakat Miri.

Cuba bayangkan ‘pemimpin’ yang dipilih rakyat melalui undi atas kepercayaan telah tergamak melakukan pengguguran bayi? Apakah perbuatan pemimpin yang bergelar ‘Dr’ itu boleh diumpamakan sebagai kebinatangan? Tidakkah dalam fikirannya terfikir akan dosa yang akan dilakukannya hanya kerana mahukan keuntungan yang banyak?

Itulah yang berlaku ke atas Ketua PKR Cabang Miri, Dr Michael Teo Yu Ken yang melakukan perbuatan menggugurkan anak. Perbuatan ini dilakukan di kliniknya Teo’s Clinic bagi menyembunyikan aktivitinya daripada tersebar luas ke pengetahuan umum. Kebanyakan pelanggan-pelanggan Dr Teo ini terdiri daripada wanita-wanita mengandung anak luar nikah.

Dalam kepercayaan masyarakat Cina di Miri, sekiranya pasangan suami isteri mendapat anak perempuan adalah satu ‘sial’ dan boleh membuatkan kemudaratan kepada keluarga itu. Oleh sebab itu, sebelum bayi itu lahir ke dunia, kebanyakan mereka mengambil jalan mudah dengan menggugurkan kandungan itu.

Selain pasangan suami isteri, klien Dr Teo juga merangkumi perempuan simpanan atau mistress dan pelajar-pelajar yang telah terlanjur dan mengandung. Walaupun perkara ini sukar untuk dipercayai disebabkan pandangan luaran Dr Teo yang ‘baik’, tetapi telah beberapa kali janin-janin yang tidak cukup bulan ditemui di dalam tong-tong sampah berhampiran klinik berkenaan.

Tak sanggup letak gambar janin dibuang

Maklumat ini bukanlah rekaan sebaliknya diperolehi daripada hasil temu bual dengan penduduk dan pemandu teksi yang sangat khuatir tentang perbuatan ini dalam masyarakat. Menurut penduduk di situ, mereka tidak tahu bagaimana hendak memaklumkan perkara ini memandangkan Dr Michael Yu Ken ini merupakan seorang ahli politik.

Dalam masa pengundian hanya tinggal beberapa saja lagi, rakyat Sarawak terutama mereka yang berada di Miri perlu segera menilai perlakuan dan tindakan pemimpin-pemimpin PKR dan Pakatan Pembangkang yang mempunyai perbuatan yang tidak selayaknya dipanggil pemimpin.

Berbohong dan berfitnah, kedua-dua itu adalah perbuatan yang lumrah bagi pemimpin-pemimpin Pakatan Pembangkang dalam usaha mencemar nama baik pemimpin BN yang ternyata telah berjaya menjalankan tugasnya dengan baik, tetapi bukan sempurna. Kesempurnaan itu hanya Tuhan saja yang dapat melakukannya memandangkan manusia mempunyai kelemahan.

Bagaimanapun, kelemahan manusia bukanlah sehingga menggugurkan bayi dalam kandungan kerana perbuatan itu diibaratkan seperti kebinatangan. Sedangkan haiwan sayangkan anaknya apatah lagi manusia yang zuriat itu merupakan pewaris dan anugerah Tuhan yang tiada nilainya.

Kredit kepada blogger 1Malaysia dan blogger 1Sarawak

 

MASYARAKAT DAYAK BERTUAH HIDUP DI BAWAH PEMERINTAHAN BN SARAWAKMenjelang Pilihan Raya DUN Sarawak sebelum ini, sentimen Dayakisme sering menjadi senjata Pakatan Pembangkang dalam menanam kebencian rakyat Sarawak terutama masyarakat Dayak terhadap BN Sarawak.

Dayak merupakan kumpulan majoriti yang mendiami Sarawak yang merupakan penduduk Bumiputera yang asal selain masyarakat Melayu. Sejak Sarawak menyertai Malaysia, masyarakat Dayak tidak pernah ditindas mahupun dianaktiri oleh pemimpin BN Sarawak mahupun pemimpin BN Malaysia. Bahkan dalam perlembagaan, hak dan keistimewaan kumpulan Dayak ini terpelihara seperti mana kaum Melayu.

Dalam perkembangan pilitik Sarawak kini, Pakatan Pembangkang telah menggunakan taktik dan strategi membangkitkan semangat Dayakisme bagi membenci kerajaan. Apakah kerajaan selama ini tidak menjaga dan memelihara kepentingan kumpulan masyarakat Dayak?

Situasi ini sengaja diadakan Pakatan Pembangkang menerusi bloggers propembangkang mahupun ahli-ahli dan pemimpin Pakatan Pembangkang. Mereka mengetahui melalui cara ini, undi terhadap BN akan berkurangan dan menyokong Pakatan Pembangkang. Mereka sanggup melakukan apa saja walaupun terpakasa berbohong dan melaksanakan fitnah bagi mendapatkan sokongan.

Sangkaan mereka masyarakat Dayak tinggal di luar bandar dan pedalaman tidak berpengetahuan dan tidak mengetahui perkara-perkara di luar. Dengan kebanyakan mereka buta huruf dan mudah diperalatkan membuatkan mereka terpedaya dengan mainan Pakatan Pembangkang. Malah mereka telah menanam kebencian kepada masyarakat Dayak dengan menyebarkan pelbagai dakyah kononnya kerajaan tidak membantu masyarakat Dayak.

Serangan terhadap masyarakat Dayak segera ditangkis oleh pemimpin BN yang berketurunan Dayak bagi memperjelaskan kepada rakyat bahawa dakwaan dan tohmanan kononnya kerajaan mengabaikan kepentingan masyarakat Dayak adalah suatu pembohongan yang nyata.

“Masyarakat Dayak di Sarawak sentiasa mendapat perhatian kerajaan Persekutuan dalam pelbagai program pembangunan sosio ekonomi mereka”.

Naib Presiden Kanan PBB, Datuk Seri Douglas Uggah Embas

Komitmen Kerajaan BN terhadap kepentingan masyarakat Dayak dapat dilihat dengan penubuhan Jawatankuasa Kabinet untuk Bumiputera Sabah dan Sarawak yang dipengerusikan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan dianggotai oleh semua menteri-menteri Bumiputera dari kedua-dua negeri terbabit.

"Jawatankuasa yang bersidang dua kali setahun ini antara lain meneliti dan mengatur strategi pembangunan Bumiputera di Sabah dan Sarawak supaya mereka mendapat manfaat pembangunan".

Naib Presiden Kanan PBB, Datuk Seri Douglas Uggah Embas

Menurutnya lagi, satu jawatankuasa teknikal di bawah Jawatankuasa Kabinet turut ditubuhkan untuk memantau pelaksanaan projek-projek terutama pembangunan infrastruktur di pedalaman. Jawatankuasa teknikal itu dipengerusikan oleh Menteri Industri Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernard Dompok dan Datuk Seri Douglas Uggah Embas sebagai Timbalan Pengerusi.

Antara perkara yang telah dilakukan jawatankuasa teknikal itu adalah melonggarkan syarat kemasukan di institusi latihan perguruan bagi membolehkan lebih ramai Bumiputera dari Sabah dan Sarawak memasukinya.

Kebijaksanaan Ketua Menteri Sarawak dalam mentadbir Sarawk dengan melibatkan pemimpin-pemimpin berketurunan Dayak dalam membuat keputusan menunjukkan peranan mereka sentiasa relevan dengan kehendak dan keperluan Sarawak. Justeru, tiada timbul bahawa kerajaan mengabaikan kepentingan masyarakat Dayak sepertimana yang dilaporkan blog-blog yang propembangkang.


SNAP yang diwakili majoriti Dayak dilihat membawa sentimen Dayak dalam menarik perhatian pengundi terutama di kawasan-kawasan luar bandar dan pedalaman. Kononnya BN mengabaikan kepentingan masyarakat Dayak dan kemunculan SNAP kembali dalam arena politik adalah untuk mempertahankan apa yang sepatutnya mereka dapat. Selama BN berkhidmat di Sarawak, kepentingan masyarakat Dayak dan kaum-kaum lain sentiasa dipelihara.

Tindakan SNAP dan PKR yang didakwa akan terus memainkan isu perkauman dijangka tidak mendapat sambutan memandangkan rakyat Sarawak kini sedar bahawa sehingga kini kehidupan mereka yang berbilang kaum di bawah pemerintahan Bn sentiasa terpelihara. Keadaan Pulau Pinang yang rakyat tempatan telah ditindas dan diusir daripada negeri sendiri telah menyebabkan rakyat Sarawak menolak kepimpinan Pakatan Pembangkang yang cakap tak serupa bikin.

Rasanya masih belum terlambat untuk menyelamatkan Sarawak daripada kuasa mutlak Pakatan Pembangkang yang hanya memfokuskan untuk mendapat kuasa. 
 

PKR HIDUP KERANA ANWAR, PKR MUSNAH JUGA KERANA ANWAR


Wujudnya Parti Keadilan Rakyat adalah kerana Anwar Ibrahim. Dan, hancurnya PKR juga kerana Anwar Ibrahim.

“Can PKR remain the core of the (opposition) pact and can a pact like this convince the people that it can guarantee a better future for the people and the country compared to Umno and the BN (Barisan Nasional), which have been building the country over the past 50 years?”.

Former Finance Minister, Tun Daim Zainuddin

Berkemungkinan PKR hancur kerana Anwar Ibrahim tidak dapat dielakkan kerana kes liwat Anwar hanya menunggu masa untuk pengakhirannya. Terbaru, isu video Anwar Ibrahim bersama pelacur yang dirakam di sebuah tempat eksklusif dan dijadikan video. Bagaimanapun, isu terbaru itu tidak menjejaskan kes liwat Anwar Ibrahim di mahkamah memandangkan kedua-dua kes itu adalah berbeza dan cuma pelakunya sama.

Menceritakan kewujudan PKR, KeADILan ditubuhkan bagi tujuan meraih simpati dan membebaskan Anwar Ibrahim dari penjara. Melalui platform KeADILan, ‘orang-orang’ Anwar Ibrahim merancang pelbagai strategi bagi mendesak kerajaan membebaskan Anwar Ibrahim daripada penjara dan tidak segan silu menggunakan saluran antarabangsa bagi mendapatkan sokongan dengan memburukkan nama Malaysia di luar negara.

Sewajarnya Anwar Ibrahim tidak layak dipanggil warganegara Malaysia memandangkan tindakannya yang memburukkan nama Malaysia dan pemimpinnya di merata negara. Masihkan anda ingat bagaimana Anwar Ibrahim memburukkan pemimpin negara dan Malaysia di Indonesia, Australia dan Amerika Syarikat (banyak lagi negara hanya sekadar contoh) hanya kerana mahu negara luar memandang rendah terhadap keupayaan pemimpin BN.

Tidak cukup dengan itu, Anwar Ibrahim sanggup memberikan pelbagai jolokan dengan kepimpinan negara hanya kerana mahu rakyat membenci kerajaan dan pemimpin. Apakah pemimpin sebegini yang dimahukan rakyat yang tidak sudah-sudah menimbulkan kebencian terhadap orang lain? Islam tidak menggalakkan sesama Islam untuk membenci sebaliknya saling hormat menghormati.

Sebagai pemimpin Islam, Anwar Ibrahim tidak sesekali mempraktikkan apa yang diajar agama untuk menjadi seorang pemimpin. Kenapa? Sebab, pemimpin Islam tidak membenci malah memfitnah pemimpin Islam lain atau bukan Islam hanya kerana mahukan kuasa.
 

PKR BERNAFSU DI 52 KERUSI DUN, TETAPI HANYA MAMPU ADA 19 CALON SAHAJASelera besar PKR untuk bertanding di 52 kerusi DUN Sarawak dikatakan hanya sandiwara PKR dan Pakatan Pembangkang sahaja memandangkan mereka baru sahaja ada senarai 19 calon yang akan bertanding berbanding jumlah kerusi yang akan mereka tandingi berjumlah 52 kerusi DUN.

Apakah tindakan PKR ini yang mahukan 52 kerusi DUN hanya mahu mengelirukan rakyat Sarawak dan BN? Berasaskan kepada perkembangan terkini, PKR dikatakan hanya memiliki 19 calon manakala selebihnya masih belum diisi. Bagaimanakah keadaan ini boleh berlaku sedangkan hari penamaan calon hanya tinggal beberapa hari saja lagi?

Sekiranya PKR hanya mampu memiliki calon seramai 19 orang, DAP mahukan 20 kerusi, PAS berminat bertanding di 6 kerusi DUN dan SNAP bertanding di 27 kerusi berdasarkan jumlah kerusi yang telah nampak pada waktu ini, jumlah keseluruhannya adalah 72 kerusi. Terlebih 1 kerusi.

Jika ini berlaku, maka SNAP yang dilihat akan mempunyai peluang cerah untuk mengetengahkan calonnya menjadi Ketua Menteri Sarawak. Pada ketika ini PKR telah tidak berkesempatan untuk mencari calon berwibawa kecuali mengambil calon tangkap muat. Terdahulu, PKR telah mengumumkan akan mengetengahkan calon-calon berwibawa dan terpelajar serta berkerjaya.

Bagi merealisasikan hasratnya untuk mahukan 52 kerusi, PKR terpaksa perlu mendapatkan 16 kerusi lagi bagi mencukupkan keseluruhannya sebanyak 52 kerusi.

Ketika ini, PKR secara muktamad akan bertanding di kawasan Tanjung Datu, Pantai Damai, Samariang, Satok, Demak Laut, Asajaya, Sadong Jaya, Lingga, Saribas, Kelaka, Lambir, Batu Danau, Bukit Kota. Ditambah pula dengan 6 lagi kerusi, iaitu Bekenu, Ba’kelalan, Padungan, Bengoh, Tarat dan Baleh.yang menjadi rebutan PKR dan DAP.

Berasaskan kerusi DUN, PKR juga telah menyenaraikan beberapa calon yang telah dimuktamadkan seperti Reduan Tuah, Wan Zainal Wan Sanusi, Zulrusdi Hol, Ahmad Nazib Johari, Ali Hossen Abang, Arip Ameran, Piee Ling, Sulaiman Kadir, Abang Zulkipli, Jaini Salini, Zuhaidah Suboh, Dr Lau dan Munir Karim.

PAS sekutu rapat DAP dan PKR yang sebelum ini mahukan 6 kerusi hanya mampu tunduk tanda setuju dengan PKR dan DAP yang memberikan 2 kerusi sahaja iaitu Sebuyau dan Beting Maro seperti yang diperolehi pada Pilihan Raya DUN 2006 lalu.

Ketika ini Pakatan Pembangkang tidak terlalu fokus terhadap perjuangan dan kuasa politik, tetapi sebaliknya bertungkus lumus mencari jalan penyelesaian dalam pembahagian kerusi yang semakin tenat. Sekiranya tiada jalan lain, Pakatan Pembangkang akan berhadapan sesama sendiri selain melawan BN Sarawak.

Lawan tetap Lawan ....
 

SOKONG BN BAWA PEMBANGUNAN, SOKONG PAKATAN PEMBANGKANG BAWA KEMUSNAHAN
Dalam mana-mana pilihan raya BN tidak pernah menghadapi masalah dalam menyusun dan mengatur pembahagian kerusi yang akan ditandingi berasaskan kepada persetujuan kesemua kompenan parti. Tidak seperti Pakatan Pembangkang, setiap kali pilihan raya pembahagian kerusi menjadi masalah besar. Itulah yang menjadi masalah utama sekarang terhadap Pakatan Pembangkang.

BN yang diketuai PBB sejak dari dahulu lagi telah mencapai kata sepakat dalam pembahagian kerusi DUN yang akan ditandingi dalam sebarang pilihan raya. PBB, SUPP, PRS dan SPDP tidak mempunyai masalah dalam pembahagian kerusi bersandarkan kepada musyawarah dan tiada campur tangan daripada mana-mana pihak.

Berbeza dengan Pakatan Pembangkang, mereka sangat mengharapkan kebijaksanaan Lim Kit Siang (DAP) dan Anwar Ibrahim (PKR) untuk membahagikan kawasan DUN yang akan ditandingi Pakatan Pembangkang. Apakah maksud semuanya ini sehingga memerlukan ‘orang luar’ untuk mencatur dan membuat keputusan ke atas orang lain?

“Masalah ini akan selesai… saya percaya saudara Lim Kit Siang (penasihat DAP) dan Ketua Umum PKR (Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan kebijaksanaan yang ada pada mereka) akan menyelesaikan semua masalah ini, demi kepentingan Pakatan Pembangkang di Sarawak”.

Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian

Di manakah suara Baru Bian untuk menegakkan kepentingan orang Sarawak? PKR Sarawak terlalu bergantung kepada ‘orang luar’ seperti Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan Wan Azizah bagi mencorakkan kepimpinan PKR. Nescaya, sekiranya Sarawak dirampas Pakatan Pembangkang, Sarawak bukannya diperintah orang Sarawak, tetapi diperintah Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan Wan Azizah. Tidak mustahil juga Wan Azizah boleh menjadi Ketua Menteri Sarawak sekiranya Malaysia diperintah Pakatan Pembangkang yang pastinya akan meminda perlembagaan.


Sebelum ini Anwar Ibrahim akan diangkat sebagai Perdana Menteri (itupun jika Anwar Ibrahim terlepas dari hukuman liwatnya) dan Azmin Ali mengidam untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Justeru, pentingnya Pilihan Raya DUN Sarawak ini adalah disebabkan dua perkara, iaitu sokong BN akan meneruskan agenda pembangunan dalam menjadikan Sarawak maju pada tahun 2030 dan sokong Pakatan Pembangkang menyaksikan Sarawak diperintah ‘orang luar’ manakala orang Sarawak dijadikan boneka. 
 

PKR: SUDAH TERANG LAGI BERSULUHDipihak DAP, “Kami beri betis, mereka (PKR) mahukan paha. Kami tidak akan saling bertukar apa yang menjadi milik kami dan ia memberi kami sebarang pilihan lain melainkan kekal kepada 18 kerusi tersebut”.

Setiausaha DAP Sarawak, Chong Chieng Jen

Malah, “Saya diamanahkan untuk memberitahu anda (pemberita) mengenai berita sedih bahawa mesyuarat untuk rundingan kerusi tidak berjaya”

Setiausaha DAP Sarawak, Chong Chieng Jen

Dua kenyataan di atas yang diungkap dan keluarkan Setiausaha DAP Sarawak terhadap PKR Sarawak yang enggan berkrompomi dalam pembahagian kerusi DUN yang akan ditandingi dalam Pilihan Raya DUN Sarawak.


DAP Sarawak juga menyelar tindakan PKR yang diwakili Timbalan Azmin Ali yang berunding bagi pembahagian kerusi DUN Sarawak.

Sudah terang lagi bersuluh, apakah sebabnya Baru Bian menafikan hubungan kedua-dua parti sudah tidak sehaluan lagi? Dengan hanya tinggal beberapa hari lagi penamaan calon, PKR dijadualkan akan mengumumkan calon pada penghujung bulan ini yang akan disempurnakan Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim.

Puncak konflik PKR-DAP berterusan apabila PKR bertegas mahukan 52 kawasan DUN, DAP 18 kawasan DUN dan PAS 6 kawasan DUN. Sebuah lagi parti, SNAP juga berkonflik dengan PKR yang mahukan 40 kawasan DUN. Susulan dengan itu, konflik PKR-DAP-SNAP-PAS ini memerlukan SPR mewujudkan 106 kawasan DUN di Sarawak berbanding ketika ini hanya 71 kawasan DUN sekiranya hendak memenuhi tuntutan Pakatan Pembangkang.

Bagi yang pernah mengikuti perkembangan pembahagian kawasan DUN Pakatan Pembangkang sebelum ini, pastinya masih ingat Baru Bian dan Chong Chieng Jen pernah menyatakan bahawa pembahagian kawasan DUN akan dimuktamadkan sebelum pembubaran DUN. Konflik pertindihan kawasan DUN ini sudah bermula pada awal tahun lepas dan sehingga kini masih belum diselesaikan. Kemunculan SNAP pada pertengahan tahun lepas yang menyertai Pakatan Pembangkang telah merumitkan lagi hubungan mereka. Akhirnya, konflik ini tiada kesudahan dan menyaksikan hubungan Pakatan Pembangkang rengang dan tidak mampu untuk bekerjasama antara satu sama lain.
  
Kenyataan Baru Bian “Saya baru sahaja berbual dengan presiden (Azmin Ali), rundingan masih berlangsung… saya tidak mahu mengulas atau menambah apa yang telah dikatakan oleh YB Chong Chieng Jen (Setiausaha DAP Negeri) hanyalah bagi menyembunyi kepada wartawan dan rakyat bahawa sebaliknya situasi yang berlaku adalah semakin parah.

Menjadi mainan politik kenyataan Baru Bian adalah semata-mata untuk menggambarkan kepada rakyat bahawa tiada apa-apa konflik yang berlaku antara PKR-DAP. Sedangkan, DAP sudah terang menjelaskan bahawa DAP tidak dapat berkerjasama dengan PKR yang disifatkan terlalu tamak. 
 

KONFLIK PAKATAN PEMBANGKANG SEMAKIN PARAHSebelum ini PKR dan DAP tidak gentar dengan tindakan SNAP yang telah mengumumkan 27 calonnya bagi menghadapi Pilihan Raya DUN Sarawak. Malah, PKR dan DAP dengan yakin bahawa mereka dapat mencapai persetujuan dan bekerjsama dalam menghadapi tentangan BN dan SNAP.

Bagaimanapun, PKR dan DAP yang telah bermesyuarat di Kuala Lumpur bagi membincangkan pembahagian kerusi kedua-dua mereka difahamkan telah menemui jalan buntu.

“Saya diamanahkan untuk memberitahu anda (pemberita) mengenai berita sedih bahawa mesyuarat untuk rundingan kerusi tidak berjaya”.

Setiausaha DAP Sarawak, Chong Chieng Jen

Sambil menyifatkan PKR tidak ikhlas sehingga menyebabkan kegagalan rundingan itu.

Kesan daripada mesyuarat itu, PKR dan DAP akan memperlihatkan pertembungan sesama mereka di 18 kerusi antaranya DUN Padungan, DUN Pending, DUN Batu Lintang, DUN Batu Kawah, DUN Kota Sentosa, DUN Simanggang, DUN Balai Ringin, DUN Bukit Assek, DUN Pelawan, DUN Dudong, DUN Bawang Assan, DUN Repok, DUN Meradong, DUN Kidurong, DUN Senadin, DUN Piasau, DUN Pujut dan DUN Bukit Kota.

Dalam mesyuarat itu, PKR diwakili Timbalan Presidennya, Azmin Ali dan DAP diwakili DAP Sarawak, Richard Wong Ho Leng dan Pengerusi Biro Pilihan Raya Tan Kok Wai. Di manakah Baru Bian, Pengerusi PKR Sarawak dalam mesyuarat itu?

DAP berpendirian tegas untuk bertanding di 18 kerusi selepas menawarkan Padungan dan Senadin kepada PKR, tetapi masih tidak memuaskan hati PKR. DAP terpaksa mengambil kaedah itu dalam mengelakkan pertandingan sesama mereka. Tetapi, tawaran itu tidak memuaskan hati PKR.


Sebelum ini PKR meminta untuk bertanding di Balai Ringin, Batu Kawah dan Dudong. Bagaimanapun, tawaran PKR itu tidak dipersetujui DAP yang berkeras mahu bertanding di kawasan tersebut. Untuk tidak menyerahkan tiga kawasan itu, DAP telah memberikan DUN Padungan dan DUN Senadin.

“Kami beri betis, mereka (PKR) mahukan paha. Kami tidak akan saling bertukar apa yang menjadi milik kami dan ia memberi kami sebarang pilihan lain melainkan kekal kepada 18 kerusi tersebut”.

Setiausaha DAP Sarawak, Chong Chieng Jen

Perkembangan ini menyaksikan pertindihan kerusi klimaks kepada keretakan terus hubungan Pakatan Pembangkang. Apakah parti ini yang dimahukan rakyat Sarawak untuk memerintah sedangkan masalah dalaman parti sendiri tidak dapat diselesaikan?

Sebelum Sarawak menjadi huru hara dek kerana penangan Pakatan Pembangkang, adalah lebih baik rakyat Sarawak menilai kembali sokongan kepada Pakatan Pembangkang ekoran situasi keretakan terkini hubungan Pakatan Pembangkang. 
 

WELCOME TO THE CLUB BRO!Setelah krisis hubungan Pakatan Pembangkang dengan SNAP tidak dapat diselamatkan, muncul Parti Cinta Malaysia (PCM). PCM diketuai Presidennya, Gabriel Adit Demong.

Menceritakan pengalaman Gabriel Adit, Presiden PCM itu sebelum ini pernah menyertai PKR hanya untuk tempoh 2 tahun. Sepanjang tempoh itu, Gabriel dikatakan rapat dengan Anwar Ibrahim. Bagaimanapun, perlantikan Baru Bian sebagai Pengerusi PKR Sarawak telah mencetuskan konflik kepimpinan.

Gabriel Adit merupakan penyandang kerusi DUN Ngemah pada Pilihan Raya DUN Sarawak 2006. Ketika itu beliau bertanding atas tiket Bebas. Semasa proses kepimpinan Pengerusi PKR Sarawak yang sebelum itu disandang Mustapha Kamil Ayob, Gabriel Adit dikatakan sangat berminat untuk menjawat jawatan PKR Sarawak. Atas kesempatan itu, Gabriel Adit mengambil keputusan untuk melompat parti kepada PKR dengan harapan beliau dapat menjawat Pengerusi PKR Sarawak.

Jadi, tidak hairanlah semasa PRK Batang Ai tahun 2009, Gabriel Adit sangat rapat dengan Anwar Ibrahim. Anwar sebelum ini dalam setiap ceramahnya di kawasan majoriti Iban mengungkapkan akan melantik Pengerusi PKR Sarawak daripada rakyat Sarawak berketurunan Dayak. Sesiapa yang dilantik menjadi Pengerusi PKR Sarawak, secara tidak langsung akan berpeluang dilantik sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Setelah 2 tahun menabur pelbagai jasa dan pengorbanan kepada PKR sehingga kawasan DUN Ngemah diabaikan, Gabriel Adit telah memutuskan ikatannya bersama PKR. Perlantikan Baru Bian telah memusnahkan harapan Gabriel untuk menjadi Pengerusi PKR dan seterusnya impian menjadi Ketua Menteri Sarawak berkecai.

Kini, Gabriel Adit datang kembali membawa misi yang berbeza, tetapi hasratnya masih sama iaitu, memenangi seberapa banyak kerusi dalam Pilihan Raya DUN Sarawak. Ketika SNAP mengesahkan akan bertanding di 40 kawasan DUN, PCM tidak ketinggalan untuk meletakkan calonnnya di beberapa kawasan yang dirasakan mampu memberikan persaingan sengit kepada PKR dan BN. Apakah PCM juga akan bertanding bagi melawan SNAP yang menumpukan sebanyak 40 kawasan DUN?

Hanya SNAP sahaja yang sudah mengumumkan seramai 27 calon daripada 40 calon yang akan bertanding dalam Pilihan Raya DUN Sarawak. PKR Sarawak dikatakan akan mengumumkan calonnya dalam minggu ini kerana ketika ini perbincangan mengenai calon-calon yang sesuai masih dalam peringkat akhir. Kebanyakan calon-calon PKR Sarawak ketika ini berpotensi untuk kalah memandangkan cabaran yang diterima daripada BN dan SNAP. Laluan PKR dalam Pilihan Raya DUN Sarawak pastinya perit walaupun sebelum ini mereka sedaya upaya untuk menghindarkan pertandingan lebih daripada 2 penjuru.


DAP dan PAS sekutu PKR dalam Pakatan Pembangkang juga dikatakan hanya akan mengumumkan calon pada minggu hadapan. Sebelum ini, Pakatan Pembangkang dikatakan belum mencapai kata sepakat dalam pembahagian kawasan DUN memandangkan terdapat beberapa kawasan DUN yang bertindih. Dalam pada itu, BN pula akan mengumumkan calon-calonnya sehari sebelum penamaan calon. Difahamkan Ketua Menteri Sarawak yang juga Pengerusi BN Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud akan berjumpa dengan Perdana Menteri pada awal April ini nanti.

PCM ketika ini masih berahsia mengenai kawasan DUN yang akan ditandingi mereka, tetapi menjelaskan akan meletakkan dua calon di Sri Aman, seorang calon masing-masing di Kuching, Bintulu, Limbang dan selebihnya di kawasan Kuala Rajang. Gabriel Adit tidak menolak untuk bertanding di DUN Ngemah bagi mempertahankan kawasannya itu dan bersedia meletakkan calon mereka di Machan dan Bekenu.

Gabriel Adit berkeyakinan calon-calon PCM yang diketengahkan itu berpeluang untuk menang dan dikatakan sambutan rakyat di lapangan menunjukkan kesan positif kepada PCM.

Keputusan PCM hanya bertanding di 10 kawasan DUN adalah disebabkan perbelanjaan Pilihan Raya DUN Sarawak yang sangat besar. Oleh itu, PCM tidak mahu membuang masa dan wang ringgit sebaliknya hanya memfokuskan kawasan yang berpotensi untuk menang.

Pilihan Raya DUN Sarawak ini adalah yang pertama disertai PCM sebagai sebuah parti politik. Walau bagaimanapun, PCM tidak boleh bertanding menggunakan lambangnya disebabkan PCM belum berdaftar kepada SPR bahawa PCM sebagai parti politik.

Tindakan PCM untuk menghantar calon dan bertanding dalam Pilihan Raya DUN Sarawak ini telah merancakkan persaingan empat penjuru di beberapa kawasan DUN Sarawak. Bagaimanapun, persaingan ini tidak dimahukan PKR, DAP dan PAS yang menurut mereka boleh menyebabkan mereka kalah teruk dalam pilihan raya ini seperti yang berlaku pada Pilihan Raya DUN Sarawak 2006. 
 

BN YAKINI KEKUATAN SENDIRI TIDAK HARAPKAN KELEMAHAN PAKATAN PEMBANGKANG

Negara demokrasi memerlukan kerajaan dan pembangkang. Ini penting bagi keseimbangan pembangunan negeri dalam membuat keputusan.

Dalam politik, kerajaan yang dipilih rakyat atas kapasiti dua pertiga. Sarawak, sejak 48 tahun dahulu telah ditadbir dan diperintah BN. Sepanjang pemerintahan BN telah banyak pembangunan sehingga menjadikan Sarawak sebagai sebuah negeri yang pesat membangun.

Namun, diakui pemerintahan BN tidaklah sempurna memandangkan mereka bukan malaikat. Mereka ini hanyalah manusia yang mempunyai kelemahan seperti juga pembangkang. Apakah pembangkang sangat sempurna sehingga sanggup menyatakan mereka boleh menyelesaikan setiap permasalahan rakyat?

Pilihan raya merupakan suatu medan pertempuran antara ‘kerajaan sementara’ dan pembangkang. Dalam peperangan, yang kuat akan menang dan yang lemah akan kalah. Justeru, dalam mencapai kemenangan mutlak dalam politik, strategi pertempuran sangat penting. Setiap kumpulan perlu memastikan kelemahan segera diatasi dan kelebihan ditingkatkan untuk mencapai kemenangan.

Dalam Pilihan Raya DUN Sarawak, BN Sarawak bergantung kepada kekuatan sendiri dan tidak mengambil kesempatan daripada kelemahan pembangkang dalam menghadapi pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 16 April ini.

Pada ketika ini, Pakatan Pembangkang menerima satu lagi tamparan hebat ekoran kebuntuan dalam rundingan berhubung pembahagian kerusi antara SNAP dan PKR. Tamparan ini membuatkan Pakatan Pembangkang di Sarawak lemah dan menampakkan kepincangan dalam perhubungan yang dibina suatu ketika dahulu.

SNAP dan PKR kini bertelagah selepas kedua-dua parti pembangkang itu mengumumkan hasrat untuk bertanding masing-masing bagi 40 dan 52 kerusi.

Apa yang penting bagi BN Sarawak ialah kepercayaan daripada rakyat dan rekod pencapaian yang baik. Kepercayaan yang diberikan rakyat sebelum ini untuk BN Sarawak memerintah telah dipergunakan sebaiknya dalam memaju pembangunan negeri. Penterjemahan BN Sarawak ini membuktikan bahawa kerajaan menjalankan amanah yang diberikan rakyat menerusi undi.


Rekod pencapaian BN Sarawak sebelum ini tidak perlu dipersoalkan memandangkan BN Sarawak sentiasa memastikan setiap permasalahan rakyat diberikan perhatian. Bagaimanapun, diakui permasalahan itu tidak dapat dilaksanakan segera memandangkan BN bukan parti malaikat. Justeru, rakyat perlu melihat BN pencetus kepada penyelesaian masalah. Setiap isu yang berbangkit pastinya mendapat perhatian kerajaan. Sehubungan itu hubungan erat Kerajaan Negeri Sarawak dan Kerajaan Persekutuan menjadi teras kepada kemajuan dan pembangunan Sarawak.

Berbeza Pakatan Pembangkang yang  tidak habis-habis dengan masalah sehingga menyebabkan hubungan yang sebenarnya retak menanti belah dikatakan sangat erat. Belum lagi memerintah, Pakatan Pembangkang bukan sahaja tidak mampu memerintah bahkan tidak dapat mencapai perpaduan antara mereka. Keadaan ini juga yang berlaku ke atas ‘bapa’ pembangkang di Semenanjung. 
 
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger