NEGARA BERKEBAJIKAN VS NEGARA ISLAMWalaupun teruk dikritik Dr Hassan Ali berhubung dasar Negara Berkebajikan, PAS berpegang bahawa dasar itu adalah sesuai dengan ‘hubungan’ bersama DAP dan PKR. Beliau mengakui dasar Negara Islam yang diperjuangkan selama ini tidak bersesuaian dengan ‘hubungan’ bersama DAP yang secara jelas menentang penggunaan nama Islam atau Negara Islam.

Berdasarkan pandangan Dr Hassan Ali berhubung pembentukan Negara Berkebajikan yang dilihat sebagai usaha mengabur mata rakyat terhadap hala tuju PAS dalam Pakatan Pembangkang. Sebaliknya, tegas PAS dasar perjuangan baru ini adalah bertujuan untuk ‘bersama’ dengan DAP dan PKR.

Bercakap mengenai Negara Berkebajikan yang diperjuangkan PAS, Dr Hassan Ali menegaskan kerajaan BN yang sedia ada ini juga telah melaksanakan Negara berkebajikan sejak dahulu lagi. Justeru, Negara Berkebajikan yang diperjuangkan PAS hanyalah retorik dan secara tidak langsung telah mempromosikan BN yang selama ini telah memperjuangkan Negara Berkebajikan.


Khalid Samad mengakui bahawa Negara Islam yang diperjuangkan PAS sebelum ini sangat tidak disukai DAP yang sememangnya anti-Islam. Justeru, bagi menyempurnakan hubungan bersama ini PAS mengambil ketetapan untuk mengubah dasar Negara Islam kepada Negara Berkebajikan. 
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger