SIKAP KURANG AJAR, ADUN DAP WONG KING WEI DIARAHKAN KELUAR DEWANSelepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-10, April lalu, Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak telah mengadakan sidang DUN buat kali kedua. Sidang DUN kali ini memfokuskan kepada pembentangan Belanjawan 2012 bagi negeri Sarawak seperti mana yang diumumkan Perdana Menteri pada bulan Oktober lepas.

Seperti mana sidang DUN pertama sebelum ini yang menyaksikan kesemua ADUN DAP tidak menghormati Dewan apabila memakai baju kot semasa menghadiri majlis perasmian DUN Sarawak yang disempurnakan TYT Sarawak. Walaupun telah dimaklumkan dan diperuntukkan untuk menggunakan pakaian khas DUN seperti yang telah diperuntukan dalam undang-undang DUN, namun sikap degil dan kurang ajar ADUN DAP itu memperlihatkan bahawa mereka ini sememangnya pemimpin yang perlu diajar.


Berbeza pula dengan rakan mereka, ADUN PKR dan Bebas masih mematuhi arahan Dewan dengan mengenakan pakaian rasmi majlis perasmian DUN. Secara jelas bahawa ADUN DAP sememangnya bersikap kurang ajar berbanding ADUN PKR.

Dalam sidang DUN buat kali kedua, ADUN DAP sekali lagi membuat hal apabila bertindak kurang ajar dan tidak profesional apabila menuduh Speker DUN sebagai berat sebelah. Sikap tidak profesional itu telah menyebabkan ADUN DAP, Wong King Wei telah diarahkan keluar Dewan pada petang kelmarin.

Dakwaan Wong King Sei bahawa Speaker DUN bertindak berat sebelah dalam persidangan petang semalam telah tidak diterima Speaker DUN. Ini kerana Speaker telah bertindak mengikut undang-undang dan telah cuba untuk mengawal situasi dengan membenarkan kedua-dua pihak mengemukakan hujah. Sepanjang sidang berlangsung, kedua-dua pihak telah diberikan ruang dan peluang dalam mengemuka dan membahaskan segala persoalan yang telah dikemukakan secara bertulis atau tidak bertulis.

Dalam sidang DUN Sarawak petang semalam, selepas permasyhuran Speaker, Wong King Wei bertanya tentang sebahagian daripada perbahasan pada Jumaat lepas tidak terdapat dalam catatan persidangan.  

Dalam jawapan Speaker, sesi permasyhuran bukan sesuai untuk bertanya tentang catatan persidangan. Namun, jawapan yang diberikan Speaker ke atas persoalan Wong King Wei itu tidak dapat memenuhi hati dan perasaannya sehingga menyebabkan Wong King Wei menuduh Speaker berat sebelah. 

Sama ada ADUN DAP itu tidak memahami Dewan atau buat-buat tidak memahami maka Wong King Wei terus melulu menuduh Speaker DUN berat sebelah. Akibat sikap ADUN DAP itu yang cepat melenting dan kurang ajar, maka bermulalah episod yang sangat dinantikan DAP apabila bertikam lidah dengan Speaker Dewan. Menjadi kelaziman ADUN DAP yang kebanyakannya biadap dan kasar bagi menunjukkan mereka ini membuat kerja khususnya membantu rakyat.


Tetapi, hakikatnya mereka tok hanyalah macam anjing menyalak di tepi jalan yang tiada sebarang tujuan hanya untuk mendapatkan perhatian.

Speaker yang mempunyai kuasa mutlak telah mengarahkan Wong King Wei keluar Dewan, namun beliau enggan sebaliknya menimbulkan kata-kata kesat ke atas Sepaker. Tindakan kurang ajar ADUN DAP itu sememangnya sinonim dengan kebanyakan ADUN DAP lain. Situasi ini berulang seperti mana yang berlaku ke atas ADUN Meradong pada sidang DUN sebelum PRN Sarawak lepas apabila diarahkan keluar Dewan kerana berbohong dan telah dikenakan tataterbit dengan digantung menghadiri sidang Dewan selama 6 bulan.

Bagaimanapun, kedegilan Wong King Wei keluar Dewan telah memaksa anggota polis untuk membawanya keluar Dewan sebagai jalan terakhir sebagai mengakhiri pertikaman lidah dengan Speaker Dewan.  
Share this article :
 

+ comments + 3 comments

Anonymous
November 23, 2011 at 12:52 PM

bangsat cina dap!

November 23, 2011 at 2:12 PM

kita tersangat hairan...sebenarnya ini lah saki baki pejuang komunis yang tertinggal dan tidak sempat dihapuskan samasekali. Kami hairan kerana banyak pihak tidak menyedari atau buat2 tidak tahu perkara ini. Sedarlah wahai pembuat dasar dan penggubal undang2... sedarlah dari mimpi

November 24, 2011 at 8:32 AM

dasar tak kenal budi dap....dah jadi wakil rakyat bertindak sebagai gangter...

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger