UMAT ISLAM BERAMAI-RAMAI KE MEKAH, ANWAR IBRAHIM SIBUK KE LONDONKetika umat Islam di seluruh dunia sibuk dan datang berpusu-pusu ke Mekah bagi menunakan rukan Islam ke 5, Anwar Ibrahim pula sibuk menghadap mentor merangkap punca kewangannya, Al-Gore bekas Naib Presiden Amerika Syarikat.

Menurut Anwar Ibrahim dalam akaun twitternya, beliau menghadiri mesyuarat dengan Al Gore, Mitch Kapor, Jonathan Nash – mengenai pembangunan mampan dan beretika, pendidikan bermutu. Persoalan di sini, atas jawatan apa Anwar Ibrahim berbincang dan berjumpa di London?


Secara jelas, Anwar Ibrahim bukan menteri dalam kerajaan Malaysia dan hanya bertindak sebagai Ketua Umum Keadilan dan Ketua Pembangkang di Parlimen? mungkin persidangan dan berbincangan homoseksual seluruh dunia?

Ini berkemungkinan berlaku memandangkan latar belakang sejarah peribadi Al Gore yang merupakan mengkritik utama polisi-polisi yang diperkenalkan Presiden Bush termasuklah dalam soal hak sama rata perkahwinan sesama jenis (same-sex marriage). Dalam program televisyen internet miliknya, Current TV, Al Gore mengkritik polisi Bush yang menentang perkahwinan sesama jenis itu.

“Saya fikir lelaki gay dan wanita (lesbian) harus mempunyai hak yang sama sepertimana lelaki dan wanita heteroseksual dalam kontrak mereka, (mendapat) hak untuk melawat hospital, dan bersama-sama dalam perkahwinan”.
                                     
Bekas Naib Presiden Amerika Syarikat, Al Gore

Berdasarkan kritikan-kritikan keras Al Gore itu kepada polisi Republikan, maka tidak hairan jika beliau mula membuka operasi di luar negara.
           
Atas sebab itu, Anwar Ibrahim terbang ke London untuk mendapatkan sumber kewangan bagi Pakatan Pembangkang menghadapi PRU-13 akan datang. Kalau hendak mengharapkan dana Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, ianya masih tidak mencukupi dan memandangkan negeri-negeri itu juga menghadapi defisit ekonomi.

Gambar di atas dirakam semasa mesyuarat GIM di London 2010, sebuah organisasi korporat kepunyaan Al Gore, yang melabur dana sebanyak $10 million kepada GreenRoad Technologies Ltd., sebuah organisasi korporat di Israel. Di dalam organisasi itu Al Gore telah melantik Anwar sebagai Ahli Lembaga Penasihat Antarabangsa dengan gaji dan elaun yang amat lumayan

Al Gore sebagai pengerusi GIM turut melantik penasihat-penasihat antarabangsa, termasuklah, Mary Robinson, bekas Presiden Ireland dan Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia di PBB; Jonathan Lash, bekas Presiden World Resources Institute; Mitch Kapor, pakar teknologi maklumat dan aktivis hak asasi; John Doerr, venture capitalist dan Anwar Ibrahim.

Anwar dilantik penasihat antarabangsa GIM pada Februari 2005 setelah bermesyuarat semula dengan Al Gore di pejabatnya di One Vine Street, London.

Al-Akhbar, sebuah akhbar Mesir menggambarkan Al Gore seorang tokoh yang amat menyayangi bangsa Yahudi. Organisasinya, GIM yang dianggotai Anwar telah melabur dana sebanyak $10 million kepada Green Road

Untuk itu, pemergian Anwar Ibrahim ke London telah direstui pemimpin-pemimpin Pakatan Pembangkang lain seperti Hadi Awang, Lim Kit Siang, Karpal Singh, Mat Sabu dan isterinya, Wan Azizah Wan Ismail. Bagi mereka tujuan Anwar Ibrahim ke London adalah untuk mendapatkan dana dan kewangan untuk membiayai kempen PRU-13 mereka akan datang. 
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger