LAWATAN ANWAR IBRAHIM KE SARAWAK DISAMBUT DINGINPada 20 Oktober yang lepas, Anwar Ibrahim telah melakukan lawatan singkat ke Sarawak. Lawatan singkat Anwar Ibrahim itu bertujuan untuk menemplak Belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri pada 7 Oktober lalu. Lawatan singkat itu, Anwar Ibrahim telah mengadakan sidang akhbar di hotel rasminya di Hotel Grand Continantel, Kuching yang menjadi hotel tetapnya setiap kali datang ke Sarawak.
                                                                  
Kehadiran Anwar Ibrahim telah disambut Penasihat PKR Sarawak, Hafsah Harun dan Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian dan beberapa Exco PKR Sarawak di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Sejurus tiba, Anwar Ibrahim telah mengadakan sidang akhbar di Hotel Grand Continantel, Kuching. Sepanjang sidang akhbar turut menemaninya, Baru Bian, Hafsah Harun, See Chee How dan beberapa Exco PKR Sarawak. Seperti biasa, kebanyakan yang hadir adalah wartawan-wartawan Cina yang datangnya dari akhbar berbahasa Cina.

Anwar Ibrahim mengambil peluang mengadakan sidang akhbar dengan menjemput wartawan-wartawan Cina dan Iban supaya mesej yang akan disampaikannya sampai ke pembaca Cina yang menyokong DAP dan PKR, dan pembaca Iban yang kebanyakannya penyokong PKR.

Selepas mengadakan sidang akhbar, Anwar Ibrahim yang ditemani Baru Bian dan Zulrusdi Hol telah melawat ke sebuah rumah di No 155, Kampung Seratau, Jalan Kuching-Serian. Kehadiran tetamu dan ditambah penyokong yang hadir adalah sekitar lebih kurang 50 orang sahaja.


Setelah kecewa dengan kehadiran tetamu dan penyokong yang tidak sampai 100 orang, Anwar Ibrahim dan rombongan telah bergerak ke Serian dan Caguor Café, Kampung Sebuloh, Batu 4, Jalan Bau/ Lundu, Bau. Di situ, kehadiran Anwar Ibrahim telah disambut lebih kurang 20 orang hadirin sahaja. Ternyata, kehadiran Anwar Ibrahim di kampung itu sangat mengecewakannya dan terpaksa mempercepatkan ucapannya kerana terlalu kecewa dengan kehadiran tetamu.

Destinasi terakhir Anwar Ibrahim dan rombongan ialah ke Restoran Sri Buntal, Kampung Buntal, Kuching. Di situ telah menanti ratusan penyokong PKR yang dianggarkan berjumlah 120 orang sahaja. Kebanyakan yang hadir adalah penyokong-penyokong PKR dari Bandar Kuching yang mengintai mahu makan percuma. Manakala hanya segelintir sahaja penduduk Kampung Buntal yang hadir pada malam itu memandangkan ketika itu malam Jumaat.

Secara ringkasnya, kehadiran Anwar Ibrahim ke Kuching dalam rangka lawatan singkatnya untuk memburukkan Belanjawan 2012 yang dibentang Perdana Menteri tidak mendapat sambutan sebaliknya kekecewaan yang diterima Anwar Ibrahim. Di sebalik ucapan memburukkan Belanjawan 2012, turut diselitkan janji-janji palsu pilihan raya Pakatan Pembangkang di Selangor khususnya dalam pemberian percuma air, pemberian wang kepada warga emas, anggota keluarga yang meninggal dunia dan kelahiran bayi. Semua ini adalah untuk memancing undi pada PRU-13 akan datang dan sekaligus memburukkan negeri Selangor di bawah Pakatan Pembangkang yang sangat diketahui rakyat Sarawak. 
Share this article :
 

+ comments + 2 comments

February 8, 2013 at 1:26 PM

sangat bodoh sekali kenyataan admin cetusan kenyalang ni...
bodoh yang teramat...
haha bukan orang bn kalau tak bangang...
orang umno bn suma bodoh2 belaka...

Anonymous
February 19, 2013 at 6:35 PM

Sarawakian mudah tergoda dengan budaya Anuaraljubori-adakah Sarawakian berminat dgn budaya tersebut.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger