SIKAP LIM GUAN ENG BURUKKAN JOHOR DILIHAT SEBAGAI TINDAKAN PREJUDIS DAN MEROSAKKAN IMEJ NEGARADi antara Pulau Pinang dan Johor, manakah negeri yang selamat bagi pelaburan jangka panjang? Persoalan ini telah bermain di minda rakyat Malaysia susulan daripada perbuatan Lim Guan Eng yang telah memburukkan Johor bagi mendapatkan kembali pelabur asing ke Pulau Pinang.

Johor telah dilihat sebagai pesaing terdekat Pulau Pinang dalam menarik pelabu luar ke Malaysia. Jika dahulu, semasa pemerintahan BN, pelaburan di Pulau Pinang telah mencatat pertumbuhan yang tinggi, tetapi kini telah menjunam ekoran ketidakcekapan pemerintahan negeri dalam menangani isu keselamatan.

Justeru, berbanding Pulau Pinang, Johor dilihat lebih selamat dan stabil dari segi kekacauan politik yang sering berlaku demonstrasi dan bantahan berikutan ketidakpuasan hati rakyat terhadap pemerintahan kerajaan negeri.


Sebelum ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah mengecam dan mendakwa Johor sebagai sebuah negeri yang tidak selamat berbanding Pulau Pinang.

Lim Guan Eng dikatakan mengeluarkan kenyataan sedemikian disebabkan kekurangan pelabur antarabangsa yang melabur di Pulau Pinang. Bagi mendapatkan kembali pelabur-pelabur, Lim Guan Eng sanggup memutarbelitkan fakta dengan menyatakan Johor sebagai pelaburan yang tidak selamat.

Berbeza dengan keadaannya di Pulau Pinang, semenjak pemerintahan Pakatan Pembangkang kemasukan pelaburan asing ke Pulau Pinang telah merosot hingga menyebabkan ramai rakyat Pulau Pinang terpaksa berhenti kerja dan kilang-kilang ditutup. Ini disebabkan dasar kerajaan negeri yang dikatakan tidak bersikap adil terhadap pelabur dan keadaan Pulau Pinang yang tidak tenteram dan kucar-kacir.

Perbuatan Lim Guan Eng yang memburukkan Johor dan beberapa negeri lain bagi meningkatkan pelaburannya di Pulau Pinang dilihat sebagai tindakan yang telah menjejaskan imej negara secara keseluruhannya.

Guan Eng telah memburuk-burukkan Johor ketika ditemuramah oleh sebuah stesen radio di luar negara baru-baru ini dengan menganggap negeri berkenaan tidak selamat berbanding Pulau Pinang.
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger