DAP PERSENDAKAN HUDUD, PAS PERMAINKAN HUKUM ALLAHMesyuarat Pimpinan Pakatan Pembangkang telah menyaksikan bagaimana DAP menguasai keadaan sehingga membuatkan Anwar Ibrahim dalam keadaan terpaksa menyatakan keputusan mesyuarat berlandaskan 6 perenggan yang dibacanya kepada wartawan yang mengambil masa selama tidak sampai 10 minit.

Mesyuarat Pakatan Rakyat malam ini memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini, sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, Dasar Bersama dan Buku Jingga.

Pakatan Rakyat terus memperteguhkan iltizam politik bagi mempertingkatkan daya-saing ekonomi, pendapatan rakyat, mutu pendidikan, kesihatan dan menangani kos kehidupan yang semakin menekan.

Mesyuarat juga memperakui dan menghormati perbedaan ideologi setiap parti dalam Pakatan Rakyat sebagai sebuah permuafakatan demokratik, termasuk pendirian PAS berkenaan hukum syariah.

Mesyuarat juga memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 yakni sebelum wujudnya muafakat Pakatan Rakyat di samping menghormati perbezaan pendirian oleh DAP dalam perkara ini.

Mesyuarat Pakatan Rakyat juga mempertegaskan bahawa kami tidak akan terheret dengan mainan politik terdesak UMNO-Barisan Nasional untuk memecahbelahkan kesatuan Pakatan Rakyat. Kita percaya penuh di atas kematangan dan kebijaksanaan rakyat untuk menilai suasana ini.

Mesyuarat sekali lagi mempertegaskan bahawa muafakat dan objektif utama politik parti-parti komponen PR dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 ini adalah untuk membina kembali asas-asas kenegaraan yang telah dirosakkan oleh UMNO-BN, dengan berpandukan prinsip Keadilan Segajat (Universal Justice) Pentadbiran Yang Baik (Good Governance), Kebertanggungjawaban (Accountability), Ketelusan (Transparency), Kompetensi (Competency) bagi mencapai Kemaslahatan Umum (Public Good) untuk semua rakyat.

Hasil mesyuarat tersebut dapatlah dismpulkan bahawa PAS sebenarnya tidak mempunyai autoriti dalam mengemukakan apa-apa cadangan dan sekaligus memberikan autonomi kepada DAP untuk menampakkan kuasa. Manakala, tugas Anwar Ibrahim selaku pengerusi yang juga Ketua Pakatan Pembangkang hanyalah tunduk kepada kuasa yang ada pada DAP.

Jelas sekali keputusan mesyuarat malam semalam sebenarnya banyak menguntungkan DAP dan memperlihatkan bagaimana PAS terpaksa tunduk dengan desakan DAP yang dilihat banyak menggunakan kuasa vetonya. Harus diingat, DAP mempunyai kekuatan yang lebih dalam mesyuarat itu dengan kehadiran Lim Kit Siang dan Karpal Singh berbanding PAS yang hanya dihadiri Abdul Hadi Awang. Apa yang mendukacitakan malam semalam ialah kegagalan kehadiran Nik Aziz yang pencetus kepada cadangan perlaksanaan hukum hudud ini di Kelantan dan Malaysia sekiranya mereka menang PRU-13 nanti.

Malam semalam juga memperlihatkan bagaimana DAP memersendakan hukum hudud dengan menyatakan Nik Aziz tidak layak membangkitkan hukum hudud itu di di Malaysia walaupun majoriti penduduknya beragama Islam. Sambil menyatakan hukum hudud itu sebagai zalim kepada manusia.

Persoalannya, apakah Karpal Singh mahupun Lim Kit Siang tahu bahawa hukum hudud itu hanya dikenakan ke atas orang Islam sahaja? Jadi, kenapa kedua-dua pemimpin DAP perlu takut! Bukannya Karpal Singh kalau membuat kesalahan merogol akan dikenakan hukum sula atau sebat manakala Lim Kit Siang sekiranya berlaku bohong akan dikerat lidahnya dan dipancung tangan.

PAS yang ‘takut’ kepada gertakkan DAP dalam hal ini telah mempermainkan hukum Allah. Sanggup PAS membawa hukum Allah ke kancah politik bagi mendapatkan restu dan sokongan rakyat. Hakikatnya, PAS kini terbelenggu dengan pemikiran sempit mereka dalam mendapatkan sokongan akibat daripada kelebihan yang dihadapi BN ketika ini.

PAS juga dilihat tidak mempunyai prinsip dalam mengutarakan sesuatu perkara sehingga membuatkan DAP mudah memijak kepala PAS. Ramai berpendapat malam semalam DAP telah mula menunjukkan taringnya sehingga menyebabkan ahli-ahli PAS kebingungan. Ini disebabkan Presiden PAS hanya melihat bagaimana PAS boleh diperkotak-katikan oleh DAP. Manakala, Anwar Ibrahim pula yang sebelum ini menyokong cadangan hukum hudud itu terpaksa pula mengalah.

Dalam hal ini, PAS dilihat sebab hanya sebagai “jaguh kampung” dan takut di gelanggang sebenar. 
Share this article :
 

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger