BERSIH 2.0: NAMA SAJA PROFESIONAL, TAPI DIJADIKAN TUNGGANGAN KUDA PEMBANGKANG
Majlis Peguam Malaysia merupakan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bersifat profesional sesuai dengan namanya ‘Peguam’. Bagaimanapun, Majlis Peguam Malaysia ini telah mudah dijadikan kuda tunggangan pembangkang dalam mencapai hajatnya untuk merampas Malaysia seperti mana yang berlaku di Mesir, Syria, Libya dan beberapa lagi negara lain.

Tindakan Majlis Peguam Malaysia itu telah dikecam oleh beberapa NGO’s yang bergabung di bawah Gabungan NGO Malaysia (GNM) yang berbeza pandangan dan pendapat terhadap penganjuran Perhimpunan Haram BERSIH.


Sikap yang ditunjukkan Pengerusi Majlis Peguam Malaysia itu disifatkan sebagai para peguam yang melanggar undang-undang negara. Mereka ini bukan sahaja melanggar undang-undang negara bahkan telah mencemar nama baik profesion Peguam dan mengotorkan peguam secara keseluruhannya.  

Sebagai badan yang terdiri daripada golongan pakar undang-undang seharusnya majlis itu menghalang pihak yang cuba menentang sistem perundangan negara.

Majlis Peguam Malaysia itu dijadikan kuda tunggangan pembangkang bukanlah perkara baru kerana kebanyakan kenyataan mereka sebelum ini berat sebelah dan kerap kali condong ke arah pembangkang seolah-olah mempunyai agenda peribadi.

Adalah lebih baik Majlis Peguam Malaysia membubarkan nama itu dan menukarkan kepada nama lain supaya tidak mencemarkan nama baik profesion peguam. Tukarlah kepada apa-apa nama, tetapi janganlah guna nama profesion profesional. 
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

June 23, 2011 at 10:15 PM

KALAU INI TIDAK DIKAWAL BAHAYA KEPADA NEGARA DAN SEMUA ASPEK..http://mykampong-hasdin.blogspot.com/2011/06/papan-tanda-kito.html

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger