PRK MERLIMAU: NAK TAWAN MELAKA? KELANTAN PUN MASIH CACAMARBA!PAS itu Islam. Islam itu PAS. Lebih baik tukar begini. PAS itu Kelantan. Kelantan itu miskin. Rakyat Kelantan mesti tahu perkara ini. Selama ini PAS sembunyikannya daripada rakyat Kelantan.

PAS dan Pakatan Pembangkang ada hati nak pasang niat perintah Malaysia, tapi tengok Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor, habis kacau bilau diperintahnya. Isu pasir di Selangor tiada kesudahannya disebabkan PKR dikawal DAP. PAS kat Selangor jadi lembu cucuk hidung.

Kat Pulau Pinang orang Melayu merempat di negeri sendiri. Orang India pula dinafikan haknya. Diskriminasi pemerintahan DAP yang bertunjangkan rasis menyebabkan Pulau Pinang tidak lekang dengan isu dan masalah. Tapi itu pilihan rakyat Pulau Pinang dalam Pilihan Raya Umum 2008.

Kini, rakyat Pulau Pinang dah sedar. Rakyat Selangor dah mula bukak mata. Tapi, rakyat Kelantan dok masih taksub dengan Nik Aziz itu. Lihat sepanjang pemerintahannya, Kelantan juara segala juara.

Dok cerita pasal juara selain Juara Piala Malaysia, Kelantan juga juara masalah sosial. Semua ini atas dasar pemerintahan PAS dan Nik Aziz. Kalau tanya rakyat Kelantan, ramai yang mengeluh. Malu dengan negeri sendiri. Segala macam kemunduran yang ada. Tapi, tidak semua rakyat Kelantan setuju dengan Nik Aziz ni.


Melaka bandaraya bersejarah dan diperintah BN manakala Kelantan pula ditadbir PAS. Jika dibandingkan keluasan Kelantan menang dan Melaka hanya sekelumit Kelantan sahaja. Nama, Melaka gah dipersada antarabangsa dek kerana sejarah, tapi Kelantan gah juga tapi gah kerana masalah sosialnya. Nak banding sosioekonomi? Jauh panggang dari api. Kelantan jauh sangat ketinggalan.

Kelantan Serambi Mekkah, tapi langsung tak nampak macam Mekkah. Baca cerita kat bawah:

JARANG-JARANG KETUA sebuah negeri hendak mengaku negerinya kalah dengan negeri lain. Tapi lain pulak cerita dengan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam yang mengaku kalah satu perkara dengan Kelantan. Katanya, Melaka kalah dengan Kelantan dari segi gejala sosial, terutamanya yang berkaitan dengan mengandung luar nikah. Apa bukti? Menurut beliau, buktinya, di Sekolah Harapan yang didirikan oleh kerajaan Melaka ada enam orang Kelantan berbanding hanya dua orang Melaka. “Bab itu Melaka kalah dengan Kelantan, dan saya mengaku,” katanya.

Dicoretkan juga 18 perkara yang memperlihatkan perbandingan kejayaan dan kegagalan Melaka berbanding Kelantan. JUARA segala JUARA.


Ahli Dewan Negara Asal Melaka, Senator Akbar Ali mendedahkan bahawa dalam ....

“Soal penagih dadah, sekali lagi Melaka kalah dengan Kelantan, berdasarkan statistik tahun 2009, bilangan penagih dadah di Melaka adalah 327 orang manakala Kelantan 1,902 orang,” kata beliau. Hebat tu.

Manakala, kadar kemiskinan Melaka hanya mencatat 0.5 peratus berbanding Kelantan 4.8 peratus. Rakyat Kelantan tetap miskin, tapi pemimpinnya kaya-raya.

Kadar pendapatan isi rumah, Melaka RM4,184 manakala Kelantan RM2,536. Mana dia tranformasi ekonomi yang diperjuangkan PAS.

Hasil kutipan Kastam, Melaka RM1.6 bilion sedangkan Kelantan hanya RM37.3 juta. Imposible. Sebabnya, Kelantan bersempadan dengan Thailand tapi kenapa kutipan Kastamnya sedikit berbanding Melaka. Melaka paling dekatpun bersempadan dengan Indonesia tapi taklah sedekat seperti Kelantan.

Penceraian di kalangan umat Islam pula di Melaka hanya 923 pasangan, tapi di Kelantan 2,478 berdasarkan statistik tahun 2009. Perkara ini sememangnya tidak menghairankan. Sebabnya, ramai suami kat Kelantan pemalas dan biarkan isteri bekerja. Lepas itu ketagih pil kuda untuk kuatkan semangat seks bagi melayari nafsu.

Keseluruhan jenayah tahun 2010 di Melaka 5,967 kes berbanding Kelantan 7,900 kes. Yang ni sangat menghairankan. Tapi, kat Kelantan tiada yang menghairankan. Yang haram itu boleh jadi halal.  

Kelahiran anak tak sah taraf, Melaka 1,077, manakala Kelantan 1,221.

Melihat kepada bukti-bukti di atas, PAS dan Nik Aziz harus segera bertaubat dan pulanglah ke jalan yang benar.

Buat Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin-pemimpin PAS yang lain, ingatlah bahawa Allah SWT tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka yang mengubahnya sendiri.

Kredit kepada blogger Azli Shukri Today...
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
September 22, 2011 at 10:42 AM

Berkat usaha sembahyang hajat & doa Tok Guru, rakyat Kelantan kini boleh berbangga dengan title baru yang diperolehi-" Serambi HIV " di samping " Serambi Tokong ". Tahniah & Terima Kasih bbanyak daripda kami rakyat Kelantan kepada Tok Guru & pemimpin2 PAS semua.

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Wira Kenyalang™ - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger